Джон Мот (1865-1955) е удостоен с Нобеловата награда за 1946

...
Джон Мот (1865-1955) е удостоен с Нобеловата награда за 1946
Коментари Харесай

Всички хора се нуждаят от Христос. Ако упорстваме в нашия грях, ще погинем духовно ~ Джон МОТ

Джон Мот (1865-1955) е почетен с Нобеловата премия за 1946 „ за своята филантропична активност по време на Първата и Втората международна война и за своя принос към интернационалното мисионерско придвижване ”. През 1888 Мот приключва Корнелския университет в Ню Йорк, където учи история, политически науки и философия. От 1888 до 1915 е ръководител на междуколежанския комитет на Младежката християнска асоциация в Съединени американски щати и Канада. От 1915 до 1928 оглавява Студентското непринудено придвижване за християнски задачи по света. Той е създател на Студентските християнски придвижвания в Индия, Китай, Япония, Австралия, Близкия изток и Европа. От 1926 до 1937 Мот е президент на Световната младежка християнска асоциация. По време на двете международни войни Мот основава финансови фондове за подкрепяне на военнопленниците и бежанците в европейските страни. 

(John Raleigh Mott, 1910)

1. „ Библията ни учи, че хората могат да бъдат избавени само посредством Иисус Христос. Единствено Христос може да ни избави от прокобата на прегрешението и неизбежното наказване. Смъртта на Христос направи допустимо нашето избавление. В Библията са разказани изискванията, при които ние можем да бъдем избавени. Бог е избрал да заяви тези условия на човечеството чрез елементарни хора – християнските проповедници. Ние християните сме длъжни да проповядваме християнските истини на всяко човешко създание. Следователно най-изгарящият въпрос за всеки християнин е: Ще позволим ли стотици милиони наши съвременници, които се нуждаят от Христос и от Неговата помощ, да си отидат от този свят, без да сме им дали опция да опознаят Нашия Господ? ” 
(ДЖОН МОТ, представен в „ Classics of Christian Missions ”, Francis DuBose – editor, Nashville, Tennessee, Broadman Press, 1979)

2. „ Ако имаме вяра, че Новият Завет е Истината, ние сме длъжни да го разпространяваме измежду всички хора. А в случай че не имаме вяра, че той е истинен, тогава дано да го захвърлим. Среден път няма. Следователно, или би трябвало да го проповядваме на всички места, или би трябвало да го захвърлим; всичко останало е двуличие. ” 
(JOHN R. MOTT, „ The Pastor and Modern Missions: A Plea for Leadership in World Evangelization ”, New York, Student Volunteer Movement, 1904)

3. „ Всички хора се нуждаят от Христос. Ние познаваме Христос и сме длъжни да срещнем всички хора с Него. Да осъзнаваме нашия дълг и да не го изпълняваме е грях. Ако упорстваме в нашия грях, ще погинем духовно. Нашият дълг е да проповядваме Християнството и в случай че не го изпълняваме, ние подкрепяме духовната гибел на човечеството. ”
(MOTT 1904)

4. „ Главната цел на Християнската Църква и на всяка друга институция, посветила се на Царството Божие, е да увещава хората да отдадат живота си на Христос – нашият Господ и Спасител. Най-плодотворният път към постигането на тази цел е да убедим всеки обособен човек да одобри умишлено Христос като собствен Господ. Най-тежката отговорност, най-висшата привилегия и най-голямата наслада за всеки християнин е да може да повлияе на хората да изискат да подражават и да служат на Христос. ” 
(JOHN R. MOTT, „ The Larger Evangelism ”, New York, Abingdon-Cokesbury Press, 1944)

5. „ Най-голямото злощастие в историята на Християнската Църква е фактът, че през днешния ден християните са се отдали на егоизма, на материалния лукс, на апатията и примитивните идеали. Ако Църквата не успее да насочи християните още веднъж към висшите духовни полезности и идеали, тази парализираща деградация последователно ще ни унищожи. ”
(MOTT 1904)

6. „ Ние християните би трябвало да сме безусловно откровени, когато проповядваме учението на Иисус Христос. Атеистите са извънредно настървени да открият у нас лицемерна богобоязливост. Ние би трябвало да приказваме единствено за това, което знаем и за това, в което в действителност имаме вяра. Думите имат мощ, единствено когато дават отговор на действителността. Всички ние знаем простата истина, че с цел да извадим един човек, който потъва в плаващи пясъци, самите ние би трябвало да сме стъпили на твърда земя. Ако желаеме да насочим някого към Христос, самите ние би трябвало да сме уверени, че Иисус е наш Спасител и че изкушенията, прегрешението и страхът към този момент нямат власт над нас. ”
(MOTT 1944) 

Основни творби на Джон Мот: - Mott, John. Liberating the Lay Forces of Christianity. London, Student Christian Movement Press, 1932. - Mott, John. The Present-Day Summons to the World Mission of Christianity. London, Student Christian Movement Press, 1932. - Mott, John. Addresses and Papers of John R. Mott. 6 vols. New York, Association Press, 1946-1947.

* От антологията „ 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-изд. агенция „ Спектра ”, Варна
* Photograph of John Raleigh Mott, 1910; bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР