Джон Макдоналд има над 20 години опит в технологичния сектор,

...
Джон Макдоналд има над 20 години опит в технологичния сектор,
Коментари Харесай

Джон Макдоналд: В следващите 3 до 5 години блокчейн технологията ще се използва в застраховането

Джон Макдоналд има над 20 години опит в софтуерния бранш, от които по-голямата част е посветил на компании, предоставящи застрахователни и финансови услуги

© Анелия Николова Още по тематиката
Софтуерната компания " Фадата " закупи сдружение в Германия

Целта е да се нападна пазарът на артикули за застрахователния бизнес в най-голямата европейска стопанска система
7 авг 2017
Технологии: Бизнесът на оптимистите

IT секторът продължава да пораства и да зрее, а огромният боязън от липса на фрагменти лека-полека избледнява
28 ное 2016
Джон Макдоналд застава отпред на " Фадата "

Новият основен изпълнителен шеф на софтуерната компания има над 20 години опит във финансово-технологичния бранш
11 апр 2016 Българският офис е нашата съществена инженерна база, а също по този начин тук е фокусирано огромна част от потребителско обслужване и поддръжка, тъй че несъмнено планираме да разширяваме работата. Джон Макдоналд има над 20 години опит в софтуерния бранш, от които по-голямата част е посветил на компании, предоставящи застрахователни и финансови услуги. Преди да се причисли към Fadata Group през март 2016 година, той съветва компании в областта на финансовите технологии в Европа и Съединени американски щати. Заемал е високи мениджърски позиции в SAP в Съединени американски щати. Физик по предопределение, Джон управлява компанията Algorithmics, която създава извънредно комплицирани ERP системи за ръководство и разбор на риска в банки и застрахователни компании. През 2011 година Algorithmics е добита от IBM, където той продължава да управлява бизнеса след придобиването.
Софтуерната компания " Фадата " беше добита от английската компания за застрахователни услуги Charles Taylor и фонда за дялови вложения The Riverside Co. в средата на 2015 година Компанията е водач в даването на софтуерни решения за застрахователните компании на световно равнище, като главният й артикул е INSIS. Според разбори на Gartner & Celent, Fadata Group е водещ снабдител на висок клас решения за бизнеса с клиенти в над 30 страни в EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) и Латинска Америка.

Вече повече от две години откогато Charles Taylor закупи " Фадата ", оправда ли компанията вашите упования?
- Беше доста забавно да опозная създателите и хората, които са работили в бизнеса толкоз доста години преди нас, и мисля, че съумях да усещам по какъв начин са съумели да разработят този в действителност извънреден програмен продукт. Две години откакто към този момент работих с локалния екип, за мен е към този момент напълно друго и стартирам да разбирам по какъв начин услугата може да позволява проблемите в застрахователния бранш. Само като обърнем внимание на какви пазари работим – от Норвегия, Швеция, през Холандия, Австрия – проблемите, които пораждат, са разнообразни всеки ден. Но с течение на времето виждам, че софтуерът е задоволително еластичен, с цел да разреши да реагираме във всеки един случай. И в случай че приемем, че тези две години бяха първата фаза от новия стадий на развиване на компанията, те бяха извънреден опит за мен и за всички останали, които се причислиха към екипа.

Казвате разгръщане – какъв брой души работят сега в българския офис?
- Мисля, че все още сме 197 души, което значи, че сме нараснали чиновниците си с към 30% през последните две години. Всъщност единствено в границите на последните 12 месеца нарастването на чиновниците е близо 20%.

Какви са проектите ви – ще откривате ли още работни места и ще пренасочвате ли още работа към София?
- Да, несъмнено. Българският офис е нашата съществена инженерна база, а също по този начин тук е фокусирано огромна част от потребителско обслужване и поддръжка, тъй че несъмнено планираме да разширяваме работата. Всъщност нарастването на екипа стана толкоз бързо, че съвсем не остана място, където да настаняваме новите хора. В тази връзка, следва да се преместим в нова постройка през април, за което сме доста въодушевени. В момента чиновниците са разграничени в две обособени здания, само че от пролетта ще бъдем на едно място, което мисля, че за чиновниците е по-добре. " Фадата " има също по този начин прочут брой чиновници и във Англия, а също по този начин и в Дания, както и в Мюнхен. Но сърцето на компанията – нашите разработчици и отдел за обслужване на клиенти е тук, в София. И това е доста значимо, тъй като е относително елементарно да се намерят качествени компютърни инженери тук, което е и един от главните плюсове на българския пазар и съществена причина за какво ще продължим да влагаме в софийския офис.

Други компании от IT бранша разясняват, че стартира да се усеща дефицит на висококвалифицирани експерти. Вие нямате ли това чувство?
- Да, в действителност има нараснала конкуренция. Това е обикновено държание на множеството пазари – когато има добре подготвени експерти на едно място, софтуерните компании бързо се ориентират натам. Но " Фадата " е локалният образец за триумф, който занапред ще уголемява своя обсег, а също така ние сътворяваме наш личен артикул, вместо просто да приспособяваме нещо, което е било направено другаде. Това дава на хората, които работят при нас доста провокации, само че и доста благоприятни условия, и заради това все още не сме усетили нарасналата конкуренция да се е отразила на желанието ни да се разрастваме. Продължаваме да следим всички промени. Заплатите да вземем за пример се усилват може би малко по-бързо, в сравнение с други пазари – при някои позиции съвсем двойно спрямо по-установените пазари. Но все пак все още за нас България дава доста високоефективен пазар на труда и това високо качество ни дава конкурентно преимущество, когато продаваме продукта си на западните пазари.

С какво още " Фадата " съумява да завоюва против конкуренцията?
- Имаме един извънреден артикул, който е доста еластичен. Застрахователните компании би трябвало да могат да се приспособяват бързо. И огромна част от софтуера, който употребяват, е доста остарял, огромни монолитни стратегии, които доста мъчно се трансформират. Докато ние разполагаме с архитектура с микроуслуги, които доста елементарно могат да се променят по отношение на пазарните условия, да интегрират нови решения. Например в последно време доста от застрахователите се пробват да подобрят връзката си с крайните клиенти – било то тъй като желаят да продадат нов артикул или с цел да реагират по-бързо при вреда. Ние можем да се оправим с това доста дейно. И забавното е, че нашите съперници по места са разнообразни – тези във Англия се разграничават от тези в скандинавските страни. В последна сметка единствено в Европа има към 60 компании, които създават програмен продукт за застрахователни компании. Но нашата цел е в идващите години " Фадата " да стане един от водещите играчи на този пазар.

Насочвате ли взор и към други континенти?
- Засега се фокусираме главно в Европа. Имаме клиенти и в други райони на света – в действителност неотдавна успяхме да спечелим нов клиент в Латинска Америка, като се има поради, че " Фадата " към този момент има опит на този континент. Имаме присъединяване и в Близкия изток и Африка, само че главният ни фокус остава Западна и Северна Европа.

Какво успяхте да измененията в компанията в тези две години?
- Основно насочихме старания към това какво желае клиентът. Много постоянно става дума за клиенти, които са наши сътрудници от доста години. Насочихме повече запаси към обслужването на клиентите, защото те желаеха да имат денонощна поддръжка. Инвестирахме повече в софтуерно инженерство – тъй че клиентите да имат повече варианти при работа със софтуера, с цел да могат да осъществят повече от своите хрумвания.
Освен това съумяваме всяка година да усилваме потребителската си база, щастливи сме, че имаме едно устойчиво ядро от съществени клиенти, които постоянно са с нас. Веднъж като установим връзки със застрахователна компания, те траят в продължение на доста години.

Какви са проектите ви за развиване в кратковременен проект?
- В момента сме се концентрирали върху разгръщане на холандския пазар – виждаме, че има опция за в допълнение нахлуване, и изследваме конкурентната среда. Разполагаме с решения, които са изключително подобаващи за компании, основани там. Междувременно вършим това и за всички останали пазари в Европа. През предходната година да вземем за пример придобихме немската компания Impeo, което ни донесе две неща: преди всичко – повече известност на немския пазар, както и към 40 души експерти, които са локални и познават доста добре застрахователния пазар и неговите практики. Второто нещо е повече продуктово многообразие – да вземем за пример досегаемост на услугите през мобилни устройства. Това ще е нашата тактика за бъдещето – да търсим благоприятни условия за даване на нови услуги или да навлизаме на нови пазари посредством партньорства или както в тази ситуация – придобивания. Например все още ние нямаме клиенти във Франция, само че обмисляме по какъв начин и по кое време може да навлезем и на този пазар. В същото време продължаваме да привличаме нови клиенти в България и Румъния, където " Фадата " обичайно има наличие.

Кога вземате решение за придобиване на друга компания?
- Не го вършим само с цел да увеличим размера си, а когато има доста положителни аргументи за това. Например, когато можем да спечелим наличие на нов пазар, на който все още не сме дейни, само че също по този начин и експертиза и опит, както и за разширение на услугите, които към този момент предлагаме. Понякога е по-подходящо да изградим партньорство с друга компания, в сравнение с да я придобиваме.

Като приказваме за бъдещето, по какъв начин новите технологии ще окажат въздействие на пазара – да вземем за пример блокчейн, имате ли отбори, които се занимават с създаването на артикули, основани на него?
- Част от измененията в застраховането са породени точно от новите технологии. Много се дължат и на нарасналите упования на крайните клиенти, които изискват доста повече от своите застрахователи. От позиция на самите застрахователни компании също – те желаят да намалят операционните си разноски, да се оправят с измамите по-ефективно. И нещо, което е изключително значимо за компании като " Фадата ", е бурното развиване на стартъп средата – все още мисля, че има към 1200 дребни insuretech компании. Много от тях вършат единствено едно нещо по-добре от нас. Например програмен продукт, който единствено по фотоси на автомобил, претърпял случай, може автоматизирано да пресметне какви ще са разноските за ремонта му. Но за нас това е доста дребна част от активността, защото ние покриваме всички действия, от които застрахователните компании имат потребност. Една от задачите ни е да позволим на нашите клиенти да работят с тези стартъпи, като инкорпорираме това, което те оферират в цялостната работна среда.

Блокчейн да вземем за пример може да е доста потребен там, където има доста тясно обвързани пазарни играчи. Виждаме, че сходни приложения се появяват сред брокери и застрахователни компании или сред презастрахователи и застраховали. Към момента деликатно следим развиването му и правим известни проучвателен планове, само че все още блокчейн няма необятно приложение на нашия пазар. И ми се коства, че преди този момент да стане ще мине значително време, тъй като има толкоз доста разнообразни участници, при съвсем всяка застрахователна активност – застрахованият, брокерът, застрахователят, презастрахователят, а от време на време и контрольор, сервиз – и да се координират всички ще бъде огромно предизвикателство. Но не можем да отречем, че евентуално блокчейн ще докара до обилни промени. Прогнозата ми е, че в интервал от 3 до 5 години ще забележим интензивно потребление на блокчейн в застрахователната промишленост.

Очаквате ли, че " Фадата " ще внедри блокчейн в услугите си?
- " Фадата " постоянно ще се стреми да е на водещо място що се отнася до технологиите, тъй че в случай че нашите клиенти видят, че ще имат изгода от блокчейн артикул, ние ще им го доставим. Имаме доста образци по какъв начин хора се пробват да основат нови стандарти. Блокчейн също се пробва да бъде нов стандарт за шерване на информация. За да се случи това, ще е належащо присъединяване на огромните играчи в промишлеността – не мисля, че дребните самостоятелни компании могат да реализират това.

Как прецизните нови регулации на Европейския съюз оказват въздействие на пазара?
- Те се трансформират непрекъснато и за крайните консуматори това сигурно е добре. Но за нашите клиенти това значи непрекъснато променят дейностите си. Регулацията за отбрана на персоналните данни да вземем за пример контролира по кое време и какъв брой постоянно фирмите би трябвало да желаят позволение за потребление на персоналните данни на клиентите си, по какъв начин да ги съхраняват. За да можем да съблюдаваме условията, трябваше да изменим софтуера, това ще влезе в действие през май тази година, само че в това време имаше доста подготовка и срещи, на които обсъждахме какво ще значи всичко това на процедура. Защото доста от написаните регулации не споделят какво тъкмо би трябвало да се направи, а единствено правилото. Освен това животозастрахователите би трябвало да съблюдават и MiFIDII, Платежоспособност II, които сигурно ще продължат да бъдат променяни. И не стопираме до тук. Всяка страна си има свои специфики също по този начин. В България да вземем за пример напълно скоро имаше смяна на условията за наложителното обезпечаване на коли – при сключването на всяка една лавица би трябвало да се прави инспекция в КАТ. В Австрия пък може да има две разнообразни коли с една регистрационна табела. Тоест макар че всички те са в границите на Европейския съюз, приказваме за разнороден набор от условия и регулации във всяка една обособена страна, с който се стремим постоянно да се съобразяваме.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР