Джон Ли бе избран днес за ръководител на Хонконг, който

...
Джон Ли бе избран днес за ръководител на Хонконг, който
Коментари Харесай

Очаквано: Джон Ли бе избран за ръководител на Хонконг

Джон Ли бе определен през днешния ден за началник на Хонконг, който е със статут на специфичен административен регион на Китай, оповестиха информационните организации.

64-годишният Ли до неотдавна беше секретар (министър) по въпросите на сигурността и контролираше смазването на демократичното придвижване в Хонконг. Преди това дълги години е работил в полицията. Той бе единственият претендент за поста и при гласуването в изборната гилдия, която се състои от 1461 представители на политически и икономическия хайлайф на Хонконг, получи 1416 гласа. Трийсет и трима членове на колегията не гласоподаваха.

Изборът му следва да бъде одобрен от централното китайско държавно управление, само че това на процедура е условност, защото Ли има поддръжката на Пекин. Според анализатори той е спечелил доверието на централните китайски управляващи с безапелационната си поддръжка за репресивната акция против участниците в продемократичните митинги в Хонконг, показва Българска телеграфна агенция.

Настоящият началник на хонгконгската администрация Кари Лам отхвърли да се кандидатира за втори мандат. След като бе определена на този пост през 2017 година, тя се сблъска с антиправителствени митинги и с проблемите, които сътвори коронавирусната пандемия.

Новият водач на Хонконг ще встъпи в служба на 1 юли, когато се навършват 25 години от предаването на някогашния английски анклав под китайска пълномощия. Ли ще наследи един град с доста проблеми. Новият закон за националната сигурност значително съкруши продемократичното придвижване, само че огромна част от популацията изпитва надълбоко отчаяние от Пекин и неодобрение от сериозното обществено неравноправие в хонгконгското общество. В предизборната си стратегия Джон Ли даде обещание ръководството му да донесе резултати, само че съдържаше малко съответни ограничения. Той даде обещание да даде повече детайлности след встъпването си в служба.

Хонконг, третият по величина международен финансов център, на процедура продължава да живее откъснат от света заради доста строгите противоепидемични ограничения. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР