Джон Кели, дългогодишният началник на канцеларията на Доналд Тръмп в

...
Джон Кели, дългогодишният началник на канцеларията на Доналд Тръмп в
Коментари Харесай

Джон Кели: Тръмп презира демократичните институции, Бог да ни помага

Джон Кели, дългогодишният шеф на канцеларията на Доналд Тръмп в Белия дом, насочи най-острата си рецензия към някогашния президент в извънредно изказване за Си Ен Ен.


Кели изложи на показ редица покъртителни истории за изявления на Тръмп при закрити врата, в които той атакува американски военнослужещи и ветерани, като изброи редица неприемливи мнения, на които е бил директен очевидец.

" Какво мога да прибавя, което към този момент не е казано? " сподели Кели, когато беше запитан дали желае да се изкаже за някогашния си началник в светлината на неотдавнашните мнения, направени от други някогашни чиновници на Тръмп. " Човек, който счита, че тези, които пазят страната си в униформа, или са убити или тежко ранени в борба, или прекарват години в изтезания като военнопленници, са " гадняри ". Човек, който не желае да се вижда в наличието на военни с ампутирани крака, тъй като " не наподобяват добре за него ". Човек, който по време на акцията през 2016 година по малкия екран показва намерено пренебрежение към семейство от " Златна звезда " - към всички фамилии от " Златна звезда " - и изрева, че най-ценните ни герои, дали живота си в отбрана на Америка, са " неудачници " и не би посетил гробовете им във Франция.

" Човек, който не споделя истината във връзка с позицията си за отбрана на абортите, за малцинствата, за евангелските християни, за евреите, за работещите мъже и дами ", продължава Кели. " Човек, който няма никаква визия защо се бори Америка и няма никаква визия какво съставлява Америка. Човек, който безогледно предлага на един себеотрицателен боец, служил на страната си 40 години в спокойно време и на война, да загуби живота си за изменничество - в очакване някой да предприеме дейности. Човек, който се възхищава на автократи и диктатори-убийци. Човек, който не изпитва нищо друго с изключение на пренебрежение към нашите демократични институции, нашата Конституция и върховенството на закона.

" Няма какво повече да се каже ", приключи Кели. " Бог да ни оказва помощ. "

В изказването някогашният началник на канцеларията на Тръмп удостоверява публично редица детайлности от материала на основния редактор на The Atlantic от 2020 година Джефри Голдбърг.

Тези елементи включват и неспособността на Тръмп да разбере за какво американската общност почита някогашните военнопленници и починалите по време на борба. Тогавашният претендент Тръмп, несъмнено, съобщи пред навалица през 2015 година, че някогашният виетнамски военнопленник сенатор Джон Маккейн, републиканец от Аризона, " не е воин от войната. Той беше воин от войната, тъй като беше покорен. Аз одобрявам хора, които не са били пленени ". Но зад затворени порти, споделят източници на Голдбърг, това недоумение траяло да кара Тръмп неведнъж да назовава Маккейн " несретник " и да назовава някогашния президент Джордж Буш, който също е бил свален като военноморски водач през Втората международна война, " несретник ".

В публикацията на Atlantic се разказва и визитата на Тръмп във Франция през 2018 година за стогодишнината от края на Първата международна война, където съгласно няколко висши чиновници републиканецът е декларирал, че не желае да посети гробовете на американските бойци, заровени в американското гробище Айн-Марн край Париж, тъй като: " Защо би трябвало да отивам на това гробище? То е цялостно с неудачници ".

А изявлението на Кели прибавя подтекст към историята в книгата " Разделителят: Тръмп в Белия дом, 2017-2021 година " на Сюзън Гласър и Питър Бейкър, в която някогашният президент, след настрана пътешестване до Франция през 2017 година, е споделил на Кели, че не желае да има ранени ветерани във военния церемониал, който се пробва да възнамерява в своя чест. Вдъхновен от парада по случай Деня на Бастилията, като се изключи частта от парада, в която вземат участие ранени френски ветерани в инвалидни колички, Тръмп е споделил на Кели: " Вижте, не желая никакви ранени момчета в парада ".

" Това са героите ", е дал отговор началникът на канцеларията: " В нашето общество има единствено една група хора, които са по-героични от тях - и те са заровени там, в Арлингтън ".

" Не ги желая ", споделил Тръмп. " Това не наподобява добре за мен ".

Разказът съответствува с различен неотдавнашен материал на Голдбърг в The Atlantic - профил на ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете в оставка военачалник Марк Мили, в който Тръмп не реагира добре, когато вижда тежко ранения капитан от армията Луис Авила да пее " Бог да благослови Америка " на събитието за посрещане на новия ръководител. " Защо довеждате такива хора тук? Никой не желае да вижда ранените ".

Изявлението на Кели се отнася и до забележка на някогашния президент и сегашен претендент за Белия дом, направена в отговор на същата публикация, в която се разказва, че в последните дни на президентството на Тръмп през 2020 година Мили е получил разследваща информация, че китайските военни се притесняват, че американският президент ще подреди боен удар против тях. В телефонен диалог, позволен от чиновници на администрацията на Тръмп, Мили успокоил китайските си сътрудници, че подобен удар няма да се случи.

Това позвъняване е отразено за първи път през 2021 година в книгата " Опасност " на Боб Удуърд и Робърт Коста, само че през миналата седмица Тръмп съобщи в обществената си мрежа, че позвъняването е било " акт, който е толкоз злокобен, че в отминали времена наказването би било гибел ".

Изявлението на Кели пред Си Ен Ен идва дни откакто някогашната съветничка в Белия дом на Тръмп Касиди Хътчинсън седна пред Си Ен Ен в изявление, в което промотира новата си книга " Достатъчно ", и предизвести обществеността, че " Доналд Тръмп е най-сериозната опасност, пред която ще се надигнем за нашата народна власт през нашия живот и евентуално в американската история ".

Никой различен претендент за президент в историята не е имал толкоз доста съперници от близкото си обграждане. Бившият му министър на защитата Марк Еспър съобщи пред Си Ен Ен през ноември 2022 година: " Смятам, че той е неспособен за поста.... Той слага себе си пред страната. Действията му са ориентирани напълно към него, а не към страната. И по-късно, несъмнено, считам, че той има и проблеми с честността и характера ".

Бившият основен прокурор на Тръмп, Бил Бар,, че " той е извънреден нарцисист. И непрекъснато демонстрира неразумно държание.... Той постоянно ще слага личните си ползи и задоволяването на личното си его пред всичко останало, в това число ползите на страната. Нашата страна не може да бъде лечебен сеанс за подобен проблематично мислещ човек "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР