Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации към Съвета за национална

...
Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации към Съвета за национална
Коментари Харесай

New York Times: Руски генерали са обсъждали употребата на ядрено оръжие

Джон Кърби, координатор по стратегически връзки към Съвета за национална сигурност на Белия дом, съобщи, че Съединените щати са разтревожени от опцията Русия да употребява нуклеарно оръжие във войната против Украйна, съобщи БНР.

В изказване за попречване на нуклеарна война, публикувано на страницата на съветското външно министерство, се споделя, че Москва е уверена, че в актуалната турбулентна обстановка първият приоритет е предотвратяването на възможен боен конфликт на нуклеарни сили.

По-рано New York Times заяви, че високопоставени съветски генерали са обсъждали потреблението на тактически нуклеарни оръжия в Украйна. Според обявата на изданието президентът Владимир Путин не е взел участие в разискванията. Не е било взето решение за използването на нуклеарно оръжие, се споделя още в информацията на New York Times, който цитира американски публични лица, поискали анонимност.

Движението на плавателни съдове с украински селскостопански артикули по коридора в Черно море ще бъде обновено на следващия ден, заяви в това време украинското държавно управление. Основна роля за възобновяването на придвижването през Черно море е изиграла Турция.

" След диалога ми с господин Путин през вчерашния ден, съветският министър на защитата господин Шойгу се обади на нашия министър на защитата господин Акар и го осведоми, че доставките на зърно ще продължат от през днешния ден на обяд, както беше планувано ", разгласи турският президент.

Реджеп Ердоган научи за решението на Русия да се върне към зърнената договорка по време на тирада пред членовете на неговата " Партия на справедливостта и развиването ". Правителството в Киев благодари на Турция и Организация на обединените нации за посредническата роля. Според почитан чиновник, поискал анонимност, решението на Москва е главно резултат от турския напън върху Русия.

" Решението на Москва демонстрира, че съветските изнудвания, ескалация и закани се провалят, когато срещнат съдбоносен отговор ", разяснява пред " Ройтерс " Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски.

" По един или различен метод Русия, смутена, се върна към зърнената договорка, тъй като внезапно се оказа, че коридорът през Черно море ще работи и без присъединяване на Кремъл ", добави още Подоляк.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също приветства възобновяването на присъединяване на Русия в зърнената договорка. " Генералният секретар продължава уговорката си с всички участници за възобновяване и цялостно използване на самодейността и също по този начин остава зает с премахването на оставащите спънки пред износа на съветски храни и торове ", сподели представител на Световната организация.

Американският дипломат в Организация на обединените нации, с чието ходатайство бе контрактувана зърнената договорка, изрази задоволството си от решението на Москва. В изявление за CNN Линда Томас-Грийнфийлд акцентира, че Русия не може да застане на пътя на световното произвеждане на храни.

" Путин сподели, че не е водач, че не го интересуват последствията от дейностите му за света. Той е изолиран и ние ще продължим да го изолираме ", съобщи Томас-Грийнфийлд.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР