Джон Фицджералд Кенеди (29 май 1917 – 22 ноември 1963),

...
Джон Фицджералд Кенеди (29 май 1917 – 22 ноември 1963),
Коментари Харесай

Застрелян е Джон Кенеди

Джон Фицджералд Кенеди (29 май 1917 – 22 ноември 1963), постоянно се изписва Джон Ф. Кенеди, JFK (Джей Еф Кей) или Джак Кенеди, е 35-ият президент на Съединени американски щати. Заема тази служба от 1961 година до убийството му през 1963 година Член на известната фамилия Кенеди, той се смята за икона на американския демократизъм. По време на Втората международна война служи като лейтенант във флота, позициониран в Тихия океан и получава публична хвалба за спасяването на членовете на неговия екипаж. Той е и най-младият президент в историята на Съединените Американски Щати - бил е на 43 години, когато е определен на тази пост (Теодор Рузвелт е бил най-младият служил като президент).
Значимите събития по време на неговото ръководство са неуспехът с интервенцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна рецесия, построяването на Берлинската стена, конкуренцията за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и придвижването за гражданските права. В множеството ранглисти на американските президенти Кенеди има оценка малко над междинната, само че в публичното мнение той постоянно се смята за популярен общественик.
Кенеди е единственият католик, избиран за президент, първият, който е роден в 20 век, последният (за момента), който умира преди мандатът му да е изминал, последният демократ от Севера, определен на този пост и последният, който встъпва в служба напряко от Сената.
Кенеди е най-младият умрял президент – той е на 46 години и 177 дни, когато е погубен на 22 ноември 1963 година Покушението постоянно се счита за основен миг в историята на Съединени американски щати заради мощно травматичния му резултат върху цялата нация и заради смисъла на JFK, който е икона за младото тогава потомство американци. И до ден сегашен отговорът на въпроса кой тъкмо стои зад неговото ликвидиране остава мистерия.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР