Джон Далтън е английски химик и физик, който се смята

...
Джон Далтън е английски химик и физик, който се смята
Коментари Харесай

Теория за атомите отпреди 2600 години

Джон Далтън е британски химик и физик, който се счита за учредител на атомната доктрина. Въпреки това такава доктрина е създадена повече от две хилядолетия по-рано от индийски влъхва, прочут като Ачаря Канад.

Мъдрецът е роден през 600 година прочие н. е. в Гуджарат (Индия). Истинското му име е Кашияпа. Той пътувал за религиозно поклонение в Праяг, когато забелязал по какъв начин хилядите други поклонници, струпали се по улиците, носели цветя и оризови зърна като блага за храма в Праяг. Кашияпа почнал да събира падналите оризови зърна от улицата, а към него почнали да се натрупат хора, учудени за какво някой би правил това. Запитали го за какво събира зърна, които и бедняк не би докоснал. Той им дал отговор, че единичните зърна наподобяват незначителни, само че в случай че успее да събере няколко хиляди, щял да има цяла порция. А в случай че успее да събере няколко порции, ще може да нахрани цяло семейство, а в последна сметка цялото човечество е направено от даден брой фамилии. По тази логичност даже и едно зрънце ориз е значимо колкото всички други неща в света. Оттогава хората почнали да го назовават Канад („ кан “ на санскрит значи „ най-малката парченце “).

Канад почнал да размишлява над концепцията за невидимия свят и се опитвал да доразвие концепцията за съществуването на извънредно дребни частици. Започнал да записва откритията си и да ги преподава на другите. Затова към името му хората прибавили Ачаря (учителят), като цялостното му название означавало „ учителят по дребните частици “.

Канад осъзнал, че в един миг материята не може да се разделя на по-малки частици. Тогава се родила и концепцията за най-малката парченце, която не може да бъде разграничена. Нарекъл я парману или ану (атом).

Той предполагал, че тази невидима парченце не може да бъде усетена посредством никой човешки орган и тя имала изначален ентусиазъм да се свързва с другите дребни частици. Когато две ану от един и същи тип се комбинират, в следствие се получава дуинука (двойна молекула). Дуинуката трябвало да наследява свойствата на градивните ану.

Канад изразил и догатката, че атомите могат да се свързват по разнообразни способи в наличието на външни фактори като топлота. Като образци за тази доктрина той давал почерняването на земната глина и презряването на плодовете.

Ачаря Канад отворил и философско учебно заведение, в което преподавал концепциите си за атомите и природата на Вселената. Написал и книга по тематиката и станал прочут като „ Бащата на атомната доктрина “.

Смята се, че Канад е споделил: „ Всеки предмет е изработен от ану, които се свързват между тях и основават по-големи структури “. Теорията му е била нереална и тясно обвързана с философията, тъй като била основана на логичност, а не на персонален опит или изпробване.

Но съгласно думите на известния австралийски индолог А.Л. Башам (A.L. Basham) това са били „ брилянтни пояснения на физическата конструкция на света, които значително съответстват с модерните открития на физиката “.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР