Джейн Фонда е безспорна фигура в Холивуд като актриса и

...
Джейн Фонда е безспорна фигура в Холивуд като актриса и
Коментари Харесай

Джейн Фонда ще получи почетна награда „Златен глобус“ - slava.bg

Джейн Фонда е безспорна фигура в Холивуд като актриса и обществена активистка и популярната й кариера ще бъде почетена с най-високата премия "Златен глобус ", заяви Асошиейтед прес.

Актрисата ще получи премията "Сесил Б.Демил " за принос към филмовата промишленост по време на 78-ата годишна гала за премиите "Златен глобус " на 28 февруари, заяви Асоциацията на задграничните публицисти в Холивуд. Фонда от едно от най-изявените актьорски фамилии в Америка, очарова и въодушевява почитатели и критици във филми като "Клут " и "Завръщане вкъщи ". Актрисата, която е щерка на носителя на "Оскар " Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда, въздейства и отвън киното, като сътвори организации в поддръжка на равенството на дамите, за попречване на бременността при тийнейджърките и за възстановяване на женското здраве. Тя издаде видеокурс с тренировки през 1982 година Активистка е за демократични политически дела.

"Безспорният й гений й донесе най-високо самопризнание ", сподели за Фонда президентът на Асоциацията на задграничните публицисти Али Стар в изказване. "Професионалният й път претърпя доста обрати, само че непоколебимата й решителност да провокира смяна остава непроменена ".

Наградата на името на Демил се връчва всяка година. Сред предходните й лауреати са Том Ханкс, Джеф Бриджис, Опра Уинфри, Морган Фрийман, Мерил Стрийп, Барбра Стрейзанд, Сидни Поатие.

Номинациите за премиите "Златен глобус " се чака да бъдат оповестени на 3 февруари.

Джейн Фонда, която е на 83 години, е номинирана пет пъти за премия "Оскар " и е удостоена с две - за функциите си в "Клут " и "Завръщане вкъщи ". Сред другите й фамозни функции са във филмите "Китайски синдром ", "Електрическият ездач " с Робърт Редфорд, "Уморените коне ги убиват, нали ", "Девет до пет " с Лили Томлин и Доли Партън.

През 70-те години, в разгара на антивоенните митинги против войната във Виетнам, тя отива в Северен Виетнам и театралничи за фотоси с ракета от виетнамската Противовъздушна отбрана. Решението й, за което след това тя неведнъж се извинява, провокира отвращение и лавина от рецензии. Заради фотосите в Съединени американски щати някои я назовават "Джейн от Ханой ".

През 2014 година актрисата бе удостоена с премия за изцяло творчество от Американския кино институт. Тя сътвори организация в поддръжка на възобновяване на филми, основани от дами по целия свят.

През 2019 година бе задържана по време на кротичък митинг против климатичните промени на Капитолия. Миналата година тя издаде биография, в която разказва персоналните си прекарвания по време на митингите.

Източник: dariknews.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР