Джеймс Уатинженер, механик, изобретател (1736– 1819)Произход: Грийнок, ШотландияОбразование: домашно образование,

...
Джеймс Уатинженер, механик, изобретател (1736– 1819)Произход: Грийнок, ШотландияОбразование: домашно образование,
Коментари Харесай

Техническият магьосник Джеймс Уат

Джеймс Уат
инженер, монтьор, откривател (1736– 1819)

Произход: Грийнок, Шотландия

Образование: домашно обучение, учи за стругар и монтьор в Лондон

Интереси: направа, поддръжка и корекция на научни принадлежности, играчки, музикални принадлежности

Известен като: основател на ефикасна парна машина във тип, откривател на копирната машина, основател на промишлено използван развой за избелване на тъканите с хлор

Признание: парната му машина е избрана като " същинският машинален кон на Индустриалната гражданска война "

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, съгласно някои. Но не и съгласно тези, чиито трен потегля тогава.

Мнозина и до момента считат, че Джеймс Уат изобретява парната машина. Не, първата машина, която употребява пара, с цел да прави механична работа, е изобретена от Томас Нюкомен през 1712 година Голяма, тромава и неефективна структура, тя дълго време служи единствено за изпомпвани на вода в мините.

Около 50 години по-късно Уат, който в никакъв случай не е виждал работещ Нюкоменов мотор, прави лични опити с пара, основава няколко модели, само че без огромен резултат. След година обаче му попада случай да прегледа Нюкоменов мотор и оттова потегля към основаване на своя модел, който застава в основата на Индустриалната гражданска война.

През 1763 година Уат е механик към университета в Глазгоу - поправя уреди и принадлежности, основава екипировка за нови опити, взе участие в създаването и представянето им пред аудитория.

Когато му се постанова да поправи същински Нюкоменов мотор, той открива, че и след ремонта успеваемостта му е прекомерно дребна, т.е., цялата пара е в свирката. Или множеството.

Уат схваща, че парата загрява основно цилиндъра, вместо да се преобразува в механична мощ. Две години по-късно, след доста опити, той се сеща, че парата и буталото просто би трябвало да се отделят в разнообразни камери, в които температурата да се поддържа идентична. Просто, само че не напълно.

Въпреки сполучливия модел, в този момент пък има механически проблем – никой металург не може да сътвори в действителен размер толкоз прецизни цилиндър и бутало, колкото са нужни. Едва след 10 години казусът е решен от Джон Уилкинсън , който основава способ за точно продупчване на метала, до момента в който прави топове за армията.

Така през 1776 година първите мотори на Уат са внедрени в практиката. Те още имат единствено възвратно-постъпателно придвижване, употребяват се в мините и са с големи размери – височина над 7 метра и цилиндър с диаметър близо 1,30 метра. Ефективността им обаче е огромна и патентът носи пари.

Уат, откривател до мозъка на костите, ненавижда бизнес пазарлъците, само че съдружникът му Матю Болтън ги умее. Те желаят от притежателите на мини скромна годишна такса. Това е една трета от цената на въглищата, спестени с новия мотор, спрямо този на Нюкомен.

Но Болтън е не просто умел предприемач, а нещо като продуцент на Уат – с изключение на с пари, взе участие с контакти, тактики, даже с съответни хрумвания и огромна упоритост.

Той 5-6 години търпеливо убеждава Уат да преобразува възвратно-постъпателното придвижване на машината във въртеливо. И когато съумява, това отваря международни хоризонти за парната машина. Тя към този момент може да се употребява на всички места - в тъкачеството и металургията, в мелничарството, под дърво и камък.

Джеймс Уат е роден през 1736 година в Грийнок, Шотландия . Заради нежното си здраве той учи у дома. Дядо му е математик, оттова момчето наследява обич към математика, физика и техника. На 18 години учи в Лондон за монтьор, само че изкарва единствено година. Връща се в Глазгоу, където поправя и създава прецизни принадлежности – везни, месингови отразяващи квадранти, елементи за телескопи и барометри.

Гилдията на ковачите, под чиято пълномощия е тази активност обаче не го приема, макар че в цяла Шотландия няма различен сходен занаятчия. Но Уат е нает в университета и по този начин стига до висшото си достижение с парната машина.

Той има още забавни изобретения - негов е патентът за първата копирна машина в света, а химическите му опити водят до измислянето на хлорин - ефикасен химикал за избелване на платове.

Уат е член на Lunar Society of Birmingham, или Лунното общество - клуб, в който известни хора от епохата се събират на другарски вечери и около удоволствията на храната и пиенето, споделят новости и хрумвания. Обществото им е център, който заразява света с концепциите, методите, технологиите и машините на Индустриалната гражданска война.

Историята на изобретателя Джеймс Уат продължава и след гибелта му с Locomоtion, фамозният парен локомотив на Джордж Стивънсън , основан през 1825 година Но Мърдър Тидфил още през 1804 година пуска в Уелс първия парен локомотив. Цели 14 километра той тегли трен от 5 вагона, претрупан с 10 тона желязо и 70 пасажери. В основата му е делото на техническия вълшебник Джеймс Уат.

Когато Уат умира, изобретателят Хъмфри Дейви споделя: „ Тези, които считат Уат единствено за на практика монтьор, имат неверна визия. Той е също толкоз незабравим като натурфилософ и химик, изобретенията му показват надълбоко познаване на тези науки и онази особена дарба на гения – да сплотява всичко за едно практическо приложение. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР