Джереми Кун – професор по математика – даде брилянтен отговор

...
Джереми Кун – професор по математика – даде брилянтен отговор
Коментари Харесай

Този учител даде брилянтен отговор на вечния въпрос: „Защо ми е да уча математика?“

Джереми Кун – професор по математика – даде брилянтен отговор на безконечния въпрос: „ Защо ми е да изучавам математика? Къде ще намеря приложение на всички тези синуси, косинуси, интеграли и останалите неща от алгебрата и геометрията? “

Аргументите му са неоспорими.

Математиката те учи да признаваш грешките си

Не единствено да ги признаеш, само че и да продължиш напред и да разрешиш невъзможната задача.

Така да вземем за пример Карл и Клара седят пред изписаното на дъската уравнение. Клара е сигурна, че то е правилно. Карл – е уверен, че не е. През идващия час двамата си разменят местата. Клара има вяра, че е неверно, до момента в който Карл назовава Клара глупак. Звучи като небивалица? Не напълно, математиците се изправят пред сходни обстановки всеки ден.

Попитайте който и да е преподавател какво да извършите при положение, че даден проблем не може да бъде позволен, и той ще ви отговори следното: „ Започнете от началото и пробвайте по различен метод. И не се тревожете, че ще грешите, защото точно това ще ви разкрие верния път. “

Математиката ви оказва помощ да избирате точните и верни думи

Точността е „ учтивостта “ при математиците. Това изявление е мъчно за оборване, защото всеки термин и феномен има тъкмо и ясно определение.

Помните ли, когато учителите ни ни караха да учим наизуст всяко определение на геометричните фигури? Теоремата на Питагор да вземем за пример? Тогава нямахме визия къде бихме могли да използван сходно познание. Но дано се замислим за момент – постоянно ли изричаме думите, без даже да се замислим какво е тяхното значение? Бихте ли могли да кажете какво е благополучие и обич на секундата? Щяха ли отговорите ли ви да съответстват с тези на най-близките ви хора? И най-важното – щяхте ли да можете да назовете нещо, което няма тъкмо определение?

Математиката ни разрешава да мислим няколко стъпки напред

Разрешаването на математическите проблеми е като игра на шах. Всеки неверен или необмислен ход може да има съществени последици.

Колко постоянно ви се е случвало да „ зациклите “ върху домашното по алгебра, просто тъй като сте поставили минус вместо плюс на едно място? Дори и най-малката неточност може да съсипе всичко и да се трансформира в същинско затруднение по пътя към по този начин бленуваната фантазия. Математиката ни учи да бъдем деликатни и виновни към нещата, които вършим. Това не е малко, нали?

Не като всички, само че по собствен личен метод

„ Това, което декларирам в този момент, е неверно “ – ето по какъв начин звучи прословутият „ абсурд на лъжеца “. Той е най-хубавото изложение на всичко, което се случва в актуалната просвета.

Съществуват голям брой теореми, правила и аксиоми, които в миналото са се считали за верни, само че към този момент не. Това значи, че не би трябвало да се доверяваме сляпо даже и на най-авторитетните отзиви, до момента в който сами не се уверим в правотата им. Учените го назовават „ обоснован песимизъм “ и математиката ни учи на това чудесно.

Никога не се предавайте

Защото в случай че не разрешите даден проблем, сигурно някой различен ще го направи. Защо да не сте първи?

Източник: Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР