Джербилите са малки екзотични животни, които са впечатляващи както с

...
Джербилите са малки екзотични животни, които са впечатляващи както с
Коментари Харесай

Съвети при размножаване на джербили

Джербилите са дребни екзотични животни, които са впечатляващи както с външен тип, по този начин и с темперамент. Въпреки че не можем да ги назовем претенциозни, те имат своите особености, които ги отличават от околните до тях гризачи като мишки и хамстери. Отглеждането на джербили не е мъчно, даже размножаването не съставлява проблем.

Какво би трябвало да знае стопанинът за размножаването на джербилите?

Като начало джербилите са обществен тип и обичат компанията на себеподобните си, по тази причина би трябвало да бъдат отглеждани по двойки. Може да бъдат събрани и в група, където на 1 мъжки се падат 2-3 женски.

Когато са в природата, тези скотски групички населяват взаимно секторите на женските, които са в територията на мъжкия, охранявана от него посредством маркиране.

Полова зряла възраст тези гризачи доближават на 5 месеца. Малко необичайно наподобява, само че с цел да се развъди двойката джербили, би трябвало да се хареса. В плен е добре преди този момент да се опознаят, тъй като женската може да не допусне мъжкия до себе си и даже да опита да го убие.

На независимост размножителният интервал на джербилите е от април до септември. Бременността на женската трае 22- 29 дни и дава отговор на интервала на идващото раждане. Малките могат да надминат 10 бройки, само че в множеството случаи са раждат 4-5 напълно голи, слепи и безпомощни мишлета. Козината им се развива доста бързо и след 14 дни към този момент са окосмени като възрастните. Стават независими на третата седмица от развиването си.

 Джербили

Малко преди раждането на идващото свърталище би трябвало да се отделят подрастващите от остарялото. Една и също женска може да роди 2 пъти в годината. След всяко раждане женската има потребност от отмора, с цел да се възвърне. Тя кърми дребните си към месец и половина.

Случва се 2 живеещи дружно женски да имат едновременно дребни, въпреки да е рядко събитие. Тогава е добре да се отдели едната женска преди раждането. Мъжкият може да остане при женската с дребните, той не им пречи и великодушно поделя територията си с тях. Грижите на мъжкия за дребните се показват в топлене с тялото, като той лежи върху тях.

Когато се оформя нова двойка джербили за отглеждане, това би трябвало да бъдат млади екземпляри. Събирането на такива, които са останали сами след гибелта на единия в двойката, е мъчно и е допустимо женската да убие новия си сътрудник.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР