Дженифър Палке, Какво представлява списъкът с издирвани лица?Списъкът е официална

...
Дженифър Палке, Какво представлява списъкът с издирвани лица?Списъкът е официална
Коментари Харесай

Кремъл обяви европейски политици за издирване - какво цели с това Путин?

Дженифър Палке,

Какво съставлява описът с търсени лица?

Списъкът е публична база данни към съветското министерство на вътрешните работи и може да бъде открит на уеб страницата на ведомството. Ако съществува съмнението, че някое упрекнато лице се е укрило от съветското правораздаване, то се включва в листата. Министерството не разкрива по какъв аршин е формиран той. Издирваните към сегашния миг са 96 752.

Кои жители на други страни са в този лист?

Стотици чужденци са включени в този лист - главно украински бойци и бойци от Международния легион на украинската войска. В листата обаче могат да бъдат открити и 160 източноевропейски политици, депутати и държавни чиновници - от Естония, Литва, Латвия, Полша и Украйна.

Най-популярните имена в този лист са естонската министър-председателка Кая Калас, държавният секретар на страната Таймар Петеркоп и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис.

В какво са упрекнати европейските политици?

" Враждебни актове против съветското историческо завещание " - това е формалната причина за издирването на тези хора. Например след съветската пълномащабна инвазия в Украйна, латвийският парламент гласоподава да унищожи всички останали от руско време монументи в страната. Те са отдадени на Великата отечествена война, както в Русия назовават Втората международна. Затова съветското вътрешно министерство прибави към листата си с търсени лица всички депутати в латвийския парламент, които гласоподаваха " за " премахването на паметниците през май 2022-а година. Това са 83 души, измежду които е и някогашната вътрешна министърка Мария Голубева.

Литва стартира да отстранява руски монументи още през 1990-те години. Последните останали бяха разрушени през 2022-а. Естония също демонтира един руски монумент, което даже провокира митинги измежду част от жителите на балтийската страна.

Русия остро подлага на критика сходни решения: " Войната против общата ни история и премахването на паметниците на тези, които избавиха Европа от фашизма, несъмнено, е възмутително ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Казусът с паметниците обаче не е единствената причина за попадане в листата с търсени лица. Руският президент Владимир Путин нееднократно е отправял рецензии най-много към Латвия и Естония за метода, по който се отнасят с рускоговорящите малцинства в страните си.

Тъй като двете балтийски страни желаят дефинитивно да се разделят с съветския език, образованието в цялата просветителна система към този момент би трябвало да се организира единствено на съответния народен език. Всеки, който желае да продължи да живее в Латвия с съветски паспорт, ще би трябвало най-късно до идната година да потвърди, че владее латвийски. В противоположен случай рискува да бъде депортиран, даже да е живял цялостен живот в Латвия.

Какви са следствията за хората в листата?

Стига да не стъпват в Русия, търсените от листата не трябва да се притесняват от никакви последици. В Руската федерация обаче те биха били задържани и против тях биха почнали каузи с обвинявания в " престъпни дейности ".

Вътрешнополитически ползи ли обслужва този лист?

Да. С наближаващите президентски избори през март Путин желае да показва, че пази всички руснаци - освен тези на територията на страната, само че и зад граница. Шефът на Кремъл желае да се нарежда като мощен и съдбоносен президент. Поради това той залага така и така сложните си взаимоотношения с балтийските страни.

Освен всичко друго това се вписва в имиджа на враждебна Европа, която поддържа съперника във войната - Украйна. Естонската министър-председателка Кая Калас, да вземем за пример, интензивно пропагандира за спомагателни оръжейни доставки и поддръжка за Киев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР