„Джемина, Удине, Италия“ – това открил като обърнал каменен трон,

...
„Джемина, Удине, Италия“ – това открил като обърнал каменен трон,
Коментари Харесай

Откриха подписа на италиански майстори в Двореца в Балчик

„ Джемина, Удине, Италия “ – това разкрил като обърнал каменен престол, ситуиран в Двореца в Балчик, реставраторът Николай Савов. Обяснението му е, че Джемина е името на майстора от италианския град Удине.

Известно е, че когато румънската кралица Мария стартира построяването на лятната си резиденция в Балчик (във времето, когато цяла Южна Добруджа е била под румънска власт) тя е упълномощила на италианския строител Агостино Фабро да надзирава активността на каменари и зидари.

Предположението на Савов е, че в Балчик са били доведени и италиански майстори, които употребявали за екстериора камък от кариерата край каварненското село Българево, до момента в който най-известният престол на кралица Мария – мраморният, е докаран от Флоренция. Някои от питусите са датирани от XI, XII и XIII век и са събирани от разнообразни елементи на Средиземноморието. Колоните са от Гърция е са подарък 50-ия рожден ден на кралицата от нейния шурей, уточни шефът на културния институт Жени Михайлова. По думите ѝ каменните пластики са били в сериозно положение преди реставрацията им и е имало действителна заплаха да се разрушат. Работата на Николай Савов е обвързвана с втория стадий от реставрационните действия на стойност към 21 хиляди лева

Савов е родом от Балчик, приключил е приложно изкуство и от 8 години живее в Канада.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР