Джефри Хинтън, един от така наречените кръстници“ на изкуствения интелект,

...
Джефри Хинтън, един от така наречените кръстници“ на изкуствения интелект,
Коментари Харесай

Кръстникът на изкуствения интелект с нови предупреждения за потенциалните рискове

Джефри Хинтън, един от по този начин наречените „ кръстници “ на изкуствения разсъдък, прикани държавните управления да се намесят и да се уверят, че машините няма да поемат надзор върху обществото .

Хинтън влезе в заглавията през май, когато разгласи, че напуща след десетилетие работа в Гугъл, с цел да може да приказва по-свободно за заплахите от ИИ , малко откакто стартирането на ChatGPT плени света.

Високоуважаваният академик, който е основан в университета в Торонто, приказва по време на софтуерната конференция Collision пред повече от 30 000 създатели на започващи компании, вложители и служащи от софтуерния бранш . Повечето от тях желаят да се научат по какъв начин да се възползват от изкуствения разсъдък и не толкоз да слушат лекции за заплахите от него или апели за интервенция от страна на държавните управления.

" I think its important that people understand it's not just science fiction; it's not just fearmongering " - the Godfather of,, speaking about the risks of AI on Centre Stage at
— Collision Conf (@CollisionHQ)
„ Преди AI да стане по-умен от нас, мисля, че хората, които го създават, би трябвало да бъдат насърчавани да поставят доста повече старания в посока да схванат по какъв начин той може да се опита да отнеме контрола от нас “, сподели Хинтън.

„ В момента има 99 доста умни индивида, които се пробват да създадат изкуствения разсъдък още по-добър и единствено един доста интелигентен човек, който се пробва да разбере по какъв начин той може да бъде спиран, да търси салдото “, сподели той.

Хинтън предизвести, че рисковете от ИИ би трябвало да се одобряват доста съществено.

„ Мисля, че е значимо хората да схванат, че това не е научна фантастика, не става дума просто за всяване на боязън “, настоя той. „ Изправени сме пред действителен риск, за който би трябвало да помислим, и да разберем авансово по какъв начин бихме могли да се оправим с него. “

Хинтън също по този начин изрази угриженост, че изкуственият разсъдък ще задълбочи неравенството , като увеличението на продуктивността от неговото внедряване ще бъде в интерес на богатите, а не на работещите.

'Godfather of AI' Issues New Warnings Over Potential Risks to Society
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
„ Богатството няма да отиде при хората, които правят работата, а просто ще направи богатите по-богати и бедните по-бедни. Това би било едно ужасяващо общество “, добави той.

Той също по този начин уточни заплахата от „ подправени вести “, създавани от ботове от вида на ChatGPT, и сподели, че се надява генерираното от AI наличие да бъде маркирано по сходен метод, по който централните банки слагат водни знаци на парите.

„ Много е значимо да опитаме да маркираме всичко подправено. Дали можем да го създадем механически, не знам “, сподели той.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР