Джамиите в Турция отварят отново врати за традиционната колективна петъчна

...
Джамиите в Турция отварят отново врати за традиционната колективна петъчна
Коментари Харесай

Джамиите в Турция отварят отново в големите градове

Джамиите в Турция отварят още веднъж порти за обичайна групова петъчна молитва. Още при започване на епидемията от COVID-19, на 16 март, бяха затворени 85 000 джамии на територията на страната, а обредите бяха неразрешени. Планираше се те да отворят още веднъж порти на 12 юни.

Президентът Реджеп Ердоган обаче изтегли отварянето им по-рано, а повода е, че. днешният петък съответствува с 567-та годишнина от завоюването на Истанбул от османските войски, предвождани от султан Мехмед Втори Завоевателя. Датата 29 май се смята за рожден ден на Истанбул и се отбелязва като всекидневен празник. На този стадий обаче ще се отворят джамиите единствено в огромните градове – Истанбул, Анкара и Измир. Останалите храмове ще бъдат отваряни поетапно според от обстановката с ковид в съответното обитаемо място.

В същото време се вкарват строги правила за провеждането на груповите молебствия, като може да се чака, че нищо няма да е както преди. Засега денем ще се извършат единствено по две от общо петте всекидневни групови молебствия – обедната и следобедната. Останалите три ще са самостоятелни за всеки. Съгласно новите правила ритуалното измиване на ръцете и краката от вярващите преди молитва, което до момента се извършваше на чешмите в двора на джамията, ще се прави у дома. Задължително ще се носят маски, ще се съблюдава отдалеченост от минимум метър и половина отдалеченост сред молещите се, които ще си носят персонални молитвени килимчета, а също по този начин няма да се ръкуват или целуват.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР