Дизел, керосин и други горива, рафинирани от руски суров петрол,

...
Дизел, керосин и други горива, рафинирани от руски суров петрол,
Коментари Харесай

Украйна: Горива от руски петрол заобикалят санкциите и стигат до ЕС

Дизел, керосин и други горива, рафинирани от съветски недопечен нефт, заобикалят глобите и стигат до Европа, което кара Киев да призове за стягане на ограниченията против Москва.

В изявление за Политико, Олег Устенко - стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски, прикани Европейски Съюз, както и Обединеното кралство и Съединени американски щати, да затворят " малката врата ", която разрешава на трети страни като Индия, Китай и Турция да рафинират недопечен нефт, закупен от държавните енергийни компании на Москва в бензин, дизел и други артикули, преди да ги продаде без ограничавания.

През декември Г-7 се съгласиха да дефинират таван на цените от 60 $ за барел на съветския недопечен нефт, което значи, че продажбите под тази цена са позволени. Идеята беше да се притисне финансово Москва, като в същото време се разреши на петролните пазари да продължат да действат.

Резултатът е, че страни като Индия купуват на ниска цена съветски недопечен нефт и по-късно го рафинират - което печели на локалните компании маржа на рафинирането - преди да го продадат на други страни.

Индийският импорт на съветски недопечен нефт доближи връх от 69 милиона барела през май, съвсем десетократно нарастване от същия интервал през 2021 година преди нахлуването на Русия в Украйна - и повече от два пъти повече от 31 милиона, закупени през май предходната година.

Обемите са паднали до към 50 милиона барела през юли, само че остават много над предвоенните равнища.

В резултат на това индийският експорт на горивни артикули за Европейски Съюз скочи внезапно. През юни тя е изнесла 5,1 милиона барела дизелово гориво и 3,2 милиона барела реактивно гориво за блока, по отношение на надлежно едвам 1,68 милиона барела и 0,51 милиона барела през юни 2021 година

Устенко се концентрира върху Индия, като се има поради, че " преди нашествието те купуваха съветски нефт, само че равнището на техния импорт беше доста нищожно, единствено към 1 % от техния вносен нефт. Сега той е на равнище от съвсем 40 %, което е в действителност трагична смяна. "

За Ню Делхи това е просто добър бизнес.

В изявление за CNBC предходната седмица индийският министър на петрола и природния газ Хардип Сингх Пури призна, че частните рафинерии в неговата страна изкупуват съветския недопечен нефт на цени много под пазарната цена. " Ако има 30 % отстъпка, руснаците поставят панделка към нея и ни я изпращат гратис. "

Това също има негативно влияние върху крайния резултат на Русия.

Приходите от съветски енергиен експорт на процедура са намалели на половина през първите шест месеца на тази година, до момента в който рублата доближи историческо дъно през последните седмици, защото глобите стартират да подкопават основите на съветската стопанска система.

Но защото войната взема своите жертви в Украйна, Киев желае да завърти още повече винтовете.

Политиците би трябвало да поддържат " възбрана за всички рафинирани артикули, отиващи в страните от Г-7 ", в случай че са създадени с съветски нефт, даже в случай че са били рафинирани другаде, сподели Устенко.

Устенко добави, че Киев желае да построи поддръжка измежду страните от Г-7, с цел да понижи горната граница на цената до едвам 30 $ за барел. Полша и балтийските страни упорстваха за по-ниска цена предходната година, само че страни като Гърция - чиито петролни танкери транспортират доста съветски недопечен нефт - се отхвърлиха.

Тези стъпки, сподели Устенко: " Ще бъдат голям сигнал за производителите, че в този момент е изцяло нелегално да се пипа съветски нефт и да се доставя режимът с кървавите пари, които те употребяват, с цел да купуват оръжия и да правят военни закононарушения в Украйна. "

Идеята обаче надали ще откри огромна поддръжка, най-малко сега.

Според Максимилиан Хес, помощник в Изследователския институт за външна политика и създател на нова книга за глобите против Русия, рафинирането на съветския недопечен нефт от трети страни не е толкоз неуспех на ограниченията, колкото е планувана функционалност.

" Част от тактиката на Запада, както Съединени американски щати сподели неведнъж, е да поддържа потока на съветски нефт ", сподели той, като в същото време подсигурява, че Москва печели по-малко от износа си и не печели наградите, които идват от продажбата на рафинирано гориво, а не на недопечен нефт.

" Със сигурност има вкус измежду някои членове на Г-7 за таван на цената от 30 $, само че може да има някои провокации при въвеждането на възбрана за рафинираните горива ", добави той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР