Дизайнът на BMW i8 Роудстър пренася езика на формите на

...
Дизайнът на BMW i8 Роудстър пренася езика на формите на
Коментари Харесай

Блясък и лекота на премиерата на BMW i8 Roadster

Дизайнът на BMW i8 Роудстър придвижва езика на формите на BMW i върху една нова автомобилна идея и слага самостоятелни акценти за грациозност и страсти. Текстилният гюрук с усъвършенствано тегло и образна лекост господства отстрани, като в допълнение акцентира чувството за доста невисок до пътя център на тежестта на автомобила.

След отваряне необятният мек покрив на BMW i8 Роудстър се скрива изцяло в задната част на автомобила. Уникалният механизъм разрешава компактното прегъване на гюрука и отвесното му прибиране. По този метод зад седалките се образува в допълнение място за багаж с съдържимост към 100 литра. Отварянето и затварянето на мекия покрив лишава по 15 секунди с помощта на изцяло електрическото и заради това изключително безшумно задвижване, което може да бъде задействано и по време на придвижване със скорост до 50 км/ч. При отваряне на покрива задното стъкло се издига в по-висока с към 30 мм удобна позиция.



Откритият автомобил с две места се оборудва с " крилати " порти без рамки с нова идея от карбонов композит (CFRP) с външни панели от алуминий. Рамката на предното стъкло също е направена напълно от CFRP. Изключително здравият високотехнологичен материал предлага идеалните предпоставки за рискова издръжливост, която обезпечава оптималната отбрана на пасажерите даже и при катурване. От CFRP са направени и страничните прагове, които се отличават с изключително огромно сечение. Най-високата издръжливост на каросерията се обезпечава и от спомагателните подсилвания в региона на предното и задното окачване. Собственото тегло на новото BMW i8 Роудстър е 1 595 кг.



Основата на още по-интензивното електрическо преживяване при шофиране се обезпечава от новия вид на създадената за BMW i8 литиево-йонна батерия. Тя е ситуирана по средата в дъното на автомобила и разполага с повишен от 20 до 34 Ah потенциал на акумулаторните кафези и нараснало от 7,1 до 11,6 кВтч бруто енергийно наличие (нето енергийно наличия: 9,4 кВтч). По този метод разполагаем на електромотора има спомагателна сила. Конструкцията на клетките разрешава повишение на оптималната мощ с 9 кВт/12 к.с. до 105 кВт/143 к.с. По този метод спонтанните ускорения при чисто електрическо задвижване стават още по-динамични.

Двигателят с вътрешно горене се задейства едвам при по-висока скорост респективно при доста по-високо натоварване, а при спокоен жанр на шофиране се изключва доста по-често. Трицилиндровият мотор с работен размер 1,5 литра развива оптималната мощ от 170 кВт/231 к.с. и оптимален въртящ миг от 320 Нм. При това звукът му е още по-спортен. За намаляването на излъчванията към този момент способства и филтър за фини прахови частици.

Ускорението от 0 до 100 км/ч на новото BMW i8 Роудстър лишава 4,6 секунди. Максималната му скорост е електронно лимитирана до 250 км/ч.



Новото BMW i8 Роудстър серийно се оборудва с интериорният дизайн Carpo. Той включва цялостно кожено оборудане в цвят Ivory White/Black. Като алтернатива с изключение на интериорният дизайн Halo се предлага и интериорният дизайн Accaro в цветовата композиция Amido/E-Copper. Освен това серийното съоръжение включва и състезателен кожен волан с мултифункционални бутони и лостчета за превключване на предавките, седалки с електрическо контролиране и затопляне, мултифункционално арматурно табло, Асистент за шофиране в това число Surround View, BMW Display ключ и навигационна система Professional. Изобразяването на основното меню върху контролния екран към този момент е под формата на подредени един до различен панели с лайф-съдържание. Като алтернатива се оферират и характерен за модела BMW Head-Up екран и незаслепяващите BMW Лазерни светлини с BMW Selective Beam. Като в допълнение съоръжение се предлага и акустично предизвестие за пешеходци.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР