Дияна Кемурджиева е ръководител Недвижимости в Лидл България. Тя отговаря

...
Дияна Кемурджиева е ръководител Недвижимости в Лидл България. Тя отговаря
Коментари Харесай

Преди да се пререже лентата - как и за колко време се строи устойчив магазин?

Дияна Кемурджиева е началник " Недвижимости " в Лидл България. Тя дава отговор за придобиването на благосъстоятелност и наемането на нови обекти, които да се трансфорат в магазини от веригата на Lidl.

Най-важната задача на екипа, който тя управлява, е да подсигурява, че всеки нов Lidl магазин ще отговоря на всички високи стандарти за качество и улеснение, които сме привикнали да асоциираме с компанията.

Само за първите два месеца от началото на 2024 година бяха открити нови 3 магазина - два в София и един в Бургас. Ето толкоз интензивно се работи в Lidl.

Г-жо Кемурджиева, потребителите нормално виждат крайния резултат от вашата работа - готовият към този момент магазин. Какво обаче остава прикрито при откриването на магазина?

За мен като началник на екип, който е част от това основно звено в Лидл България, отварянето на всеки нов магазин е поантата на повече от двегодишна усилена работа.

Като смарт дискаунтър умният метод следва всяко едно наше решение във всяка една фаза от развиването на плана.

Ние се водим по строги стандарти, само че към всяка нова локация подхождаме самостоятелно, а изследванията са в най-малкия подробност и напълно насочени към потребностите на евентуалните клиенти, с цел да отговорим на техните най-високи упования. Точно тези разбори целят да " измерят пулса " на клиента и остават скрити за външния свят. Когато стартираме строителството на новия магазин, повече от половината ни работа към този момент е свършена.

По какви критерии избирате локациите на магазините?

Има една остаряла комерсиална сентенция, която гласи, че е най-добре магазинът ти да е на " кьоше " - да може да се вижда и да има добра досегаемост. Всеки бдителен човек ще види, че магазините Lidl постоянно в действителност са на ъгъл, елементарно налични - както с автомобил, по този начин и пешком и доста бързо стават част от всекидневието на хората.

Критериите за избор на локация, са доста, прецизни и са в основата на максимата за трите " L " - локация, локация, локация, зад която стои подробен разбор за потребителско държание, конкурентна среда, демографско развиване и други макро- и микроикономически параметри. Не клиентите се преценяват с нашето местонахождение, а противоположното.

Ще ви споделя и още един на пръв взор дребен подробност, който също е част от разбора - откакто изберем местоположението, вършим щателни изследвания на самата почва за съществуване на замърсители - по този начин да вземем за пример, в предишното доста постоянно е употребен азбест. Ако има такива, може да стигнем до там, че да се откажем от този парцел, просто с цел да изключим даже и най-малък риск за допир с питателните артикули, които продаваме, колкото и обещаващ да е по другите индикатори.

А откакто към този момент сме избрали съответен имот, следваме ясни правила, с цел да определим къде тъкмо в имота ще бъде ситуирана самата постройка на магазина. При общоприета идея, магазинът е на един етаж, в правоъгълна форма. Винаги се стремим той да е ситуиран по този начин, че да осигурим оптимално пространство за развиване на паркинг и зелени площи. Разбира се, предвиждаме и места за паркиране и на колела в зоната на покрития вход на магазина. За оптимален комфорт на клиентите проектираме централният вход към комерсиалната зала да бъде самостоятелен посредством настрана входно преддверие.

Разбира се, за ексцентричните концепции в бъдещи и съществуващи здания на характерни местоположения или ритейл паркове прилагаме самостоятелни архитектурни и пространствени решения. Имаме и формат, който използваме при парцели с дребна повърхност, с централни местоположения и наоколо до хората. Този формат предвижда изграждането на интелигентна и компактна постройка посредством спомагателен втори етаж, получавайки ново пространство във височина.

Изборът на локация ли е най-сложната част от построяването на нов магазин?

Бих споделила, че това е частта с най-вече незнайни. След това самият развой по строене на магазина е добре отработен и с помощта на ясно написаните стандарти и екипната работа, магазинът е подготвен за няколко месеца. Преди отваряне на всеки магазин тестваме всички тези системи и за мен това е знак, че магазинът е почнал " да диша " и може да следва " пулса на клиента ".

Един от обичаните ми моменти след построяването на нашите " умни " здания е тестването на автоматизираната система за сградно ръководство. Тя е невидимата мощ, която прави нашите магазини в действителност комфортни и за клиентите, и за чиновниците.

Какво имам поради: Всички параметри за комфорт и сигурност в магазина се ръководят автоматизирано - има разнообразни температурни зони в магазина, които би трябвало да подсигуряват свежестта и качеството на продуктите ни.

Имаме сензор за пресен въздух, който регистрира смяна в равнището на въглероден диоксид съгласно броя хора в магазина и пропуща пресен въздух през вентилационната система, когато се постанова.

Електричеството също се ръководи автоматизирано, както и щорите на витрините до касите. Когато слънцето стартира да свети непосредствено, щорите се спускат автоматизирано, с цел да подобрят комфорта на касиерите и клиентите.

Прилагаме устойчиви и щадящи околната среда стандарти освен в осъществяване на задачите ни от тактиката за запазване на околната среда, а и да подсигурим комфорта и здравето на нашите клиенти и чиновници.

Нека и аз да ви задам един въпрос: Знаете ли за какво през нощта логото на Lidl не свети? 

Не, само че в действителност - за какво не светят през нощта логата на магазин Lidl?

Да изключваме осветлението през нощта е разбирането ни да вършим бизнес по виновен метод. То е в основата на ДНК-то на компанията - от стабилно обмисляне, през стабилно строителство, до стабилно произвеждане. Затова следвайки уговорката ни за ефикасна и рационална приложимост на сила, намалихме през годините времето за работа на рекламните детайли. Само поради това, че намалихме времето на включване на рекламните лога от 60 мин. на 10 мин. преди работа с клиенти и от 30 мин. на 15 мин. след привършване на работа с клиенти намалихме потреблението с повече 75 000 кW/h за интервал от една година.

Ще си разреша да дам и още един образец от сполучливо осъществен план още през 2020 година, когато подменихме стандартното осветяване в нашите магазини с LED осветяване и единствено с тази мярка намалихме енергийното си ползване с 3 550 935 kW/h годишно.

И това са единствено част ограниченията, които сме подхванали в разбирането ни за виновен и резистентен бизнес.

Споменахте ритейл парковете - до каква степен те са фокус при експанзията ви през 2024 година?

Развитието на ритейл парковете у нас беше забавено поради редица фактори, сред които и пандемията, само че в този момент се осъществят от ден на ден и повече такива дестинации за извършване на покупки. Различните ни концепции ни разрешават да интегрираме нашия магазин по отношение на особеностите и спецификите на всеки план. Именно тази еластичност, съчетана с изчистени и опростени процеси, ни прави желан сътрудник и мечтан наемател освен в съществуващи здания, а и в ритейл парковете. Бизнес моделът на Lidl е притегателна мощ. Поканата от вложители да се включим още на стадий " обмисляне " потвърждава, че това наше преимущество се радва на голям триумф.

Те обаче не са главната част от нашето портфолио. В сърцевината на нашата тактика за уголемение не престават да са личните търговски площи. Ние сме собственици на към 80% от обектите си и нашият дълготраен ангажимент към бизнес в страната ни прави още по амбициозни в реализиране на задачите си.

По какво още можем да разпознаем един магазин Lidl?

Аз към този момент изброих много от характерностите на нашите магазини, само че въпреки всичко има и още, които мога да прибавя: стоковата класификация на магазините е също отличителна линия на нашия модел. В който и магазин от веригата да влезете, стоките ще бъдат ситуирани на едно и също място - и в различен град да пазарувате, ще откриете на същите места сиренето, саламите и облеклата.

Друга присъща линия на всички наши магазини е, че паркоместата ни са по-широки с 20 см. от законоустановения най-малко, с което улесняваме паркирането, слизането и качването на клиентите.

И това е част от устрема ни да предоставим smart решения на клиентите си. Ние желаеме да ги улесним оптимално по време на извършването на покупки и започваме още от паркинга.

Друг незабележим плюс е наклона на паркинга. Съобразяваме наклона на паркинга да е не повече от 2%, с цел да предотвратим " бягащите " по паркинга колички, до момента в който слагате покупките в автомобила си.

И въпреки да не е тъкмо в моята експертиза, друга присъща линия на нашите магазини е оптималното съответствие качество-цена на продуктите, които предлагаме. Това съответствие реализираме и с помощта на положителното обмисляне на построяването на магазините и ръководството им. Много характерно за нас е и авансово подбраният подбор, който предлагаме - добър баланс сред лични и търговски марки, с цел да може потребителите да създадат своя избор бързо и елементарно.

Когато всеки детайл в процеса - от построяването и ръководството на постройката до избора на подизпълнители и ръководство на доставките е оптимално усъвършенстван, тогава можем да отговорим на упованието на крайния клиент за бързо и комфортно извършване на покупки на най-хубава цена. 

След всички тези преимущества, жителите на значително градове в страната ще си кажат " Кога ще имаме Lidl и в нашия град "? Кои са точките на картата, на които ще забодете флагче за първи път през 2024?

През 2024 година нови Lidl магазини ще отворят порти в огромни градове като София, Русе, Бургас, само че и в по-малки като Лом, Каварна, Карнобат, където до момента нямахме обекти.

Жителите на тези градове напълно скоро ще се допрян за пръв до прекарването, което ни отличава като комерсиална верига - селекциониран подбор от качествени артикули на оптимална цена, подредени на основна локация по комфортен за хората метод. Така те могат да пазарят бързо, елементарно и комфортно като по този метод икономисват и средства, и време, и старания. Това ние назоваваме " мъдро извършване на покупки " - тъй като процесът усъвършенства запаси от всевъзможен аспект и в това време оставя време и благоприятни условия за значимите неща. Затова основно е да сме близкият и комфортен избор на допустимо повече места.

Наблюденията ни демонстрират, че имаме капацитет за разгръщане на мрежата обекти и по тази причина и тази година Лидл България продължава своята устойчива агресия - планираме откриването на сред 8 и 10 нови магазина.

Това е добра вест както за потребителите, по този начин и за пазара на труда. Планираме с новите магазини да разкрием близо 200 нови непрекъснати работни места. Ще подсилим и екипите си в обектите ни в морските градове и курорти - там за летния сезон ще има други 90 краткотрайни работни места, тъй като обичайно натоварването ще се усили.

Ако би трябвало да обобщя, с веки нов магазин способстваме за нашите клиенти - като още едно място за достъп до качествени и преференциални артикули и им оказваме помощ да пазарят мъдро, да пестят време и средства за значимите неща и обичаните хора. Допринасяме и за локалната стопанска система и пазар на труда, партнираме си с локални български производители и оказваме помощ на техния бизнес да пораства и да се развива, което въздейства положително на цялото общество.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР