Varna24.bg. В една от жалбите родителите споделят, че са закупили жилище

...
Varna24.bg. В една от жалбите родителите споделят, че са закупили жилище
Коментари Харесай

Родители от Варна купиха жилище в района на желаното училище за първолака им, но останаха разочаровани

Varna24.bg . 
В една от жалбите родителите споделят, че са закупили жилище особено в региона на мечтаното учебно заведение, само че новите правила не дават гаранция, че малчуганът им ще учи точно там, където те желаят. Ето какво споделя майка на предстоящ първокласник:
"Надявам се, да разгледате претекстовете за моето предложение и да извършите промени по плана за банкет в първи клас! Ето нашата история: 
Детето ми учи сега в Подготвителната Група на ОУ "Цар Симеон I ". Много привикна, добре се приобщи, даже преди към година си купихме апартамент на ул. Беласица 4 (намира се на 3 минути от входа на училището), с цел да може да се преместим при първа опция, когато го обзаведем. Сега обаче, четейки листата с регионите, разбираме, че не попадаме в обсега на ОУ "Цар Симеон I ". В момента живеем на ул. Константин Величков (от много години). Дори да се преместим незабавно на Беласица 4, няма по какъв начин да имаме нужната 3-годишна отседналост...

Преместих детето си на много нежна възраст, откъсвайки го от детската градина и старите му другари, с концепцията да свикне с учебния режим и разпоредбите (начало в 7- 7.30, привършване в 13.00), да се приобщи, постепенно и последователно да свикне с новите деца, да се успокои - всичко за да му е по-лесно в първи клас.
Нали това е концепцията на подготвителната група - да приготви децата, да понижи равнището на стрес в първи клас, да почувстват средата като собствен дом, да заобичат учебното заведение, да са спокойни и щастливи, да учат по-леко.

Така ни увериха, когато кандидатствахме - децата от подготвителната група влизаха в първи клас с извънредно преимущество - при първо класиране. Ние бяхме изцяло сигурни, че той ще учи в това учебно заведение, по тази причина и направихме сериозната крачка с закупуването на жилище.

Нима резултатът от напъните ни да бъде детето ни умерено и щастливо ще се окаже нулев?

Моето предложение е децата, приключили в подготвителната група да бъдат признати автоматизирано, при тези условия съм го записала, по този начин би трябвало да остане съгласно мен. Поне тази година! Смятам, че това е най-коректно и заслужено по отношение на децата и техните родители. Още повече, че събитията постановат това предложение - да има заварено състояние. Отсега нататък, хората могат да си преценят кое е най-добре за децата им, да си вършат проектите. Аз персонално съм направила избора за своето дете, не виждам логичност тъкмо в този момент да се трансформират нещата. Детето ми от дълго време е признато в учебно заведение. Ние сме изживели прехода от детска градина към учебно заведение, още един сходен преход единствено би обременил и разстроил детето, ще обърка тотално визията му за учебно заведение (това не е институция, която се сменя постоянно, а единствено в изключителни случаи). Как ще обясня това на детето, че би трябвало отново да го местим? А и с какво деца, които в никакъв случай не са учили в това учебно заведение ще придобият внезапно това право, с цел да лишат моето дете от същото? Няма по какъв начин да живеят и по-близо - ние скоро ще се местим толкоз покрай учебно заведение "Цар Симеон I ".
Помислете апелирам за напъните, които сме положили! А и в случай че концепцията в действителност е местоположението на учебното заведение да е удобно за детето, какво смятате в нашия случай? Ние много сме се погрижили за всичко да е удобно за детето, а новия план в този тип ще утежни и усложни обстановката. "

Ето какво гласи и втора тъжба, пусната до комисията по обучение:
"Обръщам се към Вас, с цел да заявя безапелационното си отчаяние и противоречие с районирането по учебни заведения от 30.01.2018 година Адресът на който пребивавам е ул. "Бяла Черква " 12, единствената опция, която Вие ми предоставяте е учебно заведение ОУ "Св. Иван Рилски ". Не съм съгласна елипсата на опция за избор на качествено обучение на високо равнище и ограничаването, което ни поставяте. Със сигурност това учебно заведение няма да е измежду изброените в заявката, което ще подадем за кандидатстване, само че това значи, че възможностите ни за учебно заведение, което избираме понижават още повече.

Не съм съгласна с обстоятелството, че моето дете е дискриминирано и надали не задължено, да посещава учебно заведение, в което има единствено ромски деца. Не съм срещу тяхната интеграция, само че към момента не сте намерили верния метод и метод за това. И това не би следвало да е за сметка на моето дете. Бихте ли дали разумно пояснение на това, по какъв начин към учебно заведение ОУ "Цар Симеон I " спадат регионите "Поп Харитон " и "Капитан Райчо ", тъкмо тези улици, които са над и под "Бяла Черква " 12, която липсва?

Едновременно с рестриктивните мерки, които ни поставяте се разисква и предлагането уседналостта да не се ползва като аршин за приема в първи клас на деца от ромски генезис. Т.е. аз нямам право на независимост и избор най-малко сред няколко учебни заведения, в които да има детето ми преимущество, а децата от ромски генезис са с привилегии.
Настоявам да преразгледате деликатно жалбата ми и несъгласието и да ми дадете необорим отговор на това, за какво не мога да предпочитам сред няколко близко ситуирани учебни заведения, а ограничавате опциите за мечтано, качествено образвание на равнище. Ако Община Варна се грижи за това, образванието в учебните заведения на територията на гр. Варна да имат равнопоставено равнище на подготовка и ромските деца да участват отмерено разпределени, то аз нямаше да имам никакви искания.
Желаните учебни заведения, в които желая да има преимущество детето ми и които са в оптималната непосредственост до ул. "Бяла Черква " 12 са: ОУ "Добри Чинтулов ", ОУ "Цар Симеон I " и ОУ "Петко Рачев Славейков ".

Ще чакам решение, което да удовлетворява потребностите, желанието, мотивацията и нужното равнище за обучение, което бих желала, да осигуря на детето ми.

Припомняме, че новите критерии и условия за банкет в първи клас ще бъдат подложени на публично разискване. 
Системата от новите правила за банкет и регионите на учебните заведения за обсег на учениците са оповестени на адрес: https://varnacouncil.bg/proekti-za-normativni-aktove/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР