За модернизацията на спешната помощ ще бъдат отпуснати общо 163

...
За модернизацията на спешната помощ ще бъдат отпуснати общо 163
Коментари Харесай

Първите нови линейки идват до 60 дни


За модернизацията на незабавната помощ ще бъдат отпуснати общо 163 милиона лв., които включват и възобновяване на 27 регионални незабавни центъра с техните 170 филиала в страната. А за 120 високопроходими реанимобила се появи проблем с техническото задание и по тази причина публичната поръчка продължава.

" Това е първата действителна крачка към осъществяването на плана за възобновяване и модернизиране на Спешната помощ у нас. Стартирането и осъществяването на този план е водещ приоритет за мен и моя екип, защото с неговото осъществяване ще дадем по-голям достъп на българските пациенти до Спешната помощ и ще правим сериозна рационализация на парка ", сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев след подписването на двата контракта. 

" За този план се приказва към този момент няколко години. Той беше спиран, преработван. Имаше огромна заплаха да загубим много огромни средства от Европейски Съюз ", напомни министър Ананиев.

Първите 280 нови коли за спешна помощ би трябвало да бъдат доставени в идващите три години.

" В момента, в системата на Спешната помощ има 651 коли за спешна помощ. При направения обзор на тяхното техническо положение се откри, че по-голямата част от тях са много амортизирани. Това, което ще създадем с осъществяването на тези два контракта, е да подновим и модернизираме две трети от парка на Спешната помощ “, изясни още Ананиев. Той припомни, че по обособените позиции по плана, отнасящи се до високопроходими коли за спешна помощ, няма постъпили оферти в началния стадий на поръчката. В момента тя обаче в обновена.

Общата стойност на двата контракта възлиза на 38 300 640, 00 лева с Данък добавена стойност. Единият е за 185 коли за спешна помощ, свързани с транспорта, наблюдението и първичното лекуване на пациентите. Вторият е обвързван с интензивните грижи. Гаранционният период, който ще бъде възложен на здравното ведомство от изпълнителя на плана, е 5 години. Първите коли за спешна помощ би трябвало да бъдат доставени до 60 дни от подписването, а за останалите е очакван период от 120 дни от поръчката на възложители, по график, избран за идващите 3 години.

Срокът за осъществяването на дейностите по реализацията на плана е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 година.

От своя страна изпълнителният шеф на " София Франс Ауто “ АД Стоян Желев увери, че компанията има професионалната и организационната опция да осъществя вярно тази огромна социална поръчка. " Договорът по никакъв начин не е елементарен, изискванията за ангажиращи за изпълнителя. Ние ще създадем всички по силите си да доставим качествени артикули, които да се употребяват безаварийно “, акцентира той.

На церемонията ще участва и министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Тя поздрави страните по контракта за неговото сключване и добави, че с него се прави сериозна крачка към модернизацията на незабавната помощ. Тя употребява опцията да регистрира напредъка на Оперативна програма " Региони в напредък “ и съобщи, че по нея към този момент има реализирани 83% договореност, а в развой на осъществяване са 475 плана.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР