Plovdiv24.bg. Затова именно се е стигнало до популация на диабетици,

...
Plovdiv24.bg. Затова именно се е стигнало до популация на диабетици,
Коментари Харесай

Описаха в детайли големите поразии, които ковид причинява след време

Plovdiv24.bg.

Затова точно се е стигнало до популация на диабетици, които са тежко потърпевши от Covid-19. По думите на проф. Орбецова статистиката не демонстрира да има по-голяма честота на разпространяване на вируса сред диабетици, само че има доста по-тежко протичане на болестта при тях. Това е особено изключително за тези, при които има затлъстяване. Те са и най-често одобряваните в интензивните отделения пациенти.

Захарният диабет е обществено значимо заболяване, от който също има пандемия сега. Ето за какво експертите слагат акцента върху него.

След прекарана коронавирусна зараза захарният диабет от вид 1 може да се отключи, или да се появи при хора, които до момента не са имали подобен, разясни проф. Орбецова. Тогава той протича по-тежко и се нуждае от от по-високи инсулинови дози. Има ли захарен диабет инфекцията се развива доста по-тежко и обгръща всички органи на тялото. Затова международните специалисти слагат диабетиците като първостепенна рискова група за имунизиране.

Проф. Орбецова уточни, че след беседи с техните пациенти доста от тях са стигнали до извода, че би трябвало да се имунизират. Препоръчително е да има и скрининг на такива пациенти, изключително със затлъстяване. Те би трябвало задължително да бъдат имунизирани и да се наблюдават.

Другите всеобщи болести са тези на щитовидната жлеза и изключително “хашимото " . Вирусната зараза може да утежни това автоимунно заболяване. При 20-30% от пациентите се отключва и пост вирусен тиреодит. Много по-честа е патологията. Дори без да има предшестващо заболяване, пациентите са рискови за увреда от вируса и също са предпочитана група за имунизиране.

Затова тези пациенти също би трябвало да се наблюдават. Най-добрата за тях профилактика е имунизацията.

Коронавирусът нападна и води до съществени последици и при друга група болести, които назоваваме по-редки – на хипофизата и надбъбречните жлези. При стрес, когато организмът се нуждае от повече кортизол надбъбречната жлеза не може да отговори.

Другите наранени жлези са половите , сподели проф. Орбецова. Това е по-често срещано при мъжете, като им се повреждат тестисите.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР