Близо 6 хил. лв. обезщетение ще плати Община Варна на

...
Близо 6 хил. лв. обезщетение ще плати Община Варна на
Коментари Харесай

Общината плаща близо 6 хил.лв. на варненка заради дърво, потрошило автомобила й

Близо 6 хиляди лева обезщетение ще заплати Община Варна на варненка за това, че паднало дърво е потрошило автомобила й, научи Varna24.bg

Още 1354лв. за разходи по делото ще са за сметка на локалната хазна, излиза наяве от решение на съда във Варна.

В исковата молба се твърди, че ищците имат лек автомобил марка " Сузуки ", модел " Витара " цвят " Бордо металик ", като същия дали на щерка си на 29.10.2017г.  Щерката по здрач е паркирала автомобила си пред дома си. 

Вечерта на 30.10.2017г. към 01 ч. тя е подала сигнал на тел. 112 за паднало дърво върху автомобила, като на място е пристигнала група от РСПБЗН – Варна, която е отстранила падналото дърво.

Ищците пристигнали на адреса на идната заран и установили, че в резултат на падналото дърво на лекия автомобил са нанесени обилни материални вреди.

Живущите от околните жилищни здания обяснили, че са подавали неведнъж молби и тъжби до Община Варна с искане това дърво да бъде отстранено, само че резултат нямало.

Дърветата като улично озеленяване по смисъла на член 61 алинея 2 от Закон за устройство на територията са обществена общинска благосъстоятелност.

Община Варна е сключила контракт за поддържане на зелените площи в региона и като възложител носи отговорност за дейностите и бездействията на компанията, се показва в документите по делото.

До настъпване на случая Община Варна не е подхванала ограничения по унищожаване на рисковото дърво /клон/ или подхванатите от нея са били незначителни. Налице е вреда, която е директна и непосредствена последица от несъблюдение на Община Варна, респективно районният кмет, по премахването на дървото. Налице е безучастие от страна на служащите, поднадзорни на Кмета на Община Варна, които не са изпълнили задължението вменено в член 45 от Наредба за създаване, стопанисване, надзор и запазване на зелената система на територията на Община Варна. Поради това се смята, че отговорността е на Община Варна, като притежател на падналото декоративно улично дърво, безапелационен е съда.

Юристите на общината са обжалвали, като в част от претекстовете си са показали, че не е ясно по какъв начин се е грижил притежателя за автомобила си и дали желаната сума е единствено за покриване на вредите от падналото дърво или и за други повреди по колата, които нямат касателство с това. Според бранителите на Община Варна размера на желаната сума  е мощно повишен. 

Свидетел на случилото се обаче показва, че откакто колата била паркирана пред блока чули тревога и той излязъл да ревизира какво става. Видял, че върху  колата имало паднал голям клон. Духало вятър, само че не мощен, нямало дъжд или градушка. Клонът, който бил паднал върху тавана на колата, бил пресъхнал. Самото дърво, от което излизал клонът било сухо, сърцевината му също. Самият клон бил паднал върху тавана на колата, на " Сузукито “, който бил сплескан. Отгоре имало багажник, който също бил сплескан, имало и гума на задния похлупак, която също била развалена. Отстрани от лявата страна двете порти били изкривени и самата носеща греда сред двете порти също. Драскотини също имало много от самите клони. Чакали пожарната, която пристигнала и почнала да реже клона.  Тогава също видял, че в самата вътрешност на клона имало гниене.

Едва след случая от районното кметство установили, че дървото би трябвало незабавно да се отреже. 

В умозаключение съдът се произнася, че Община Варна би трябвало да заплати желаната сума и разноските по делото, защото не е изпълнила задълженията си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР