От общо 2119, подали заявления през първия прием, 866 родители

...
От общо 2119, подали заявления през първия прием, 866 родители
Коментари Харесай

Започна нов прием на документи по проект Родители в заетост


От общо 2119, подали заявки през първия банкет, 866 родители към този момент са утвърдени и включени в плана. До момента са подадени 2586 заявки от безработни лица, които желаят да бъдат наети като детегледачи, а утвърдените са 1983. От плануваните за включване в плана 1500 родители, 684 към този момент се възползват от услугата за развъждане на деца.

И по време на втория банкет по план " Родители в претовареност " право да подават заявки имат родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детски заведения. Родителите, които могат да се възползват от услугата по плана и желаят да подадат своите документи за присъединяване при новия старт, би трябвало да бъдат от следните две групи:

- родители, които имат обезпечено работно място по трудово правно отношение или са самонаети/ самоосигуряващи се лица, само че все още поставят грижа за децата си и не са се върнали на работа;

-  родители, които са безработни.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дълготрайно употребяват отпуск или отсъстват от работа заради развъждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат обезпечено работно място (по трудово правно отношение или като самонаети/ самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до приемане на утвърждение за включване в плана.

Безработните родители би трябвало да стартират работа при шеф или като самонаето/самоосигуряващо се лице в границите на 4 (четири) месеца от приемане на услугата за развъждане на дете. След като стартират работа, договорът на детегледача може да бъде продължен и по този начин той да поставя грижа за детето в период до 18 месеца.

Бюрата по труда ще продължат да правят асортимент измежду записаните безработни за детегледачи, като ги насочват за утвърждение от родителите. Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, с цел да продължат професионалната си кариера или да намерят подобаваща работа.

Заявления ще се одобряват на книжен притежател, персонално във всички бюра по труда в страната, в работни дни сред 8.30 и 17.00 часа. или на имейл: [email protected].
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР