Диуретиците са традиционни лекарства в лечението на хипертонията. При необходимост

...
Диуретиците са традиционни лекарства в лечението на хипертонията. При необходимост
Коментари Харесай

Диуретици – терапевтични показания и нежелани ефекти


Диуретиците са обичайни медикаменти в лекуването на хипертонията. При нужда от комбинирана терапия те са втори главен съставен елемент. Диуретиците намаляват артериалното налягане посредством увеличение излъчването на натрий и течности, като по този метод понижават размера на циркулиращата кръв и натоварването на сърцето.

Те мощно усилват диурезата, затова се предлага приемът им да е заран, а не вечер преди сън.
Представители на групата са: Indapamide, Chlortalidone, Hydrochlorothiazide, Furosemide, Spironolactone и други

Основното лечебно приложение на диуретиците е при разнообразни оточни положения, дължащи се на задръжка на течности в организма, както е при сърдечна непълнота. Такива случаи се избират така наречен бримкови диуретици. Те са с мощно деяние – извличат повече от 20% от течностите.

Диуретиците са по-ефективни, когато се употребяват в композиция с други антихипертензивни медикаменти. Те отстраняват риска от задръжка на течности, породена от другите антихипертензивни.

Свързани публикации.. Бета блокери и техните лечебни показания 0 ACE-инхибитори – главен клас медикаменти при хипертония 0

Нежелани резултати . Тиазидните диуретици (Indapamide, Chlortalidone, Hydrochlorothiazide) понижават количеството на калий и магнезий в организма, което се демонстрира с появяването на мускулни крампи,.понякога поражда сериозна сърдечна аритмия Повишават равнището на калций. Това е причина за повишение на пикочната киселина и подагрозни рецесии. Възможно е да се развие полова дисфункция при високи дози.

Лечението с диуретици изисква постоянен мониторинг на електролитния баланс, въглехидратния и липиден профил.

В зависимот от лекарството режимът на приложение на диуретиците е друг. Hydrochlorothiazide има диуретичен резултат в продължение на 12ч. Най-често се предписва един или два пъти на ден.
Мощните бримкови диуретици (Furosemide) имат резултат над 48ч. При тях дозирането се прави три, четири пъти седмично според от състоянито на пациета.2033
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР