Дистанцията между двете основни конкуриращи се партии - ГЕРБ и

...
Дистанцията между двете основни конкуриращи се партии - ГЕРБ и
Коментари Харесай

„Медиана”: Дистанцията между ГЕРБ и БСП се увеличава на 2% в полза на БСП

Дистанцията сред двете съществени конкуриращи се партии - ГЕРБ и Българска социалистическа партия , се е нараснала с 1,5% по отношение на месец април и към 8 май 2019 година към този момент е 2% в интерес на Българска социалистическа партия . Не се следи значимо увеличение на електоралната тежест на Българска социалистическа партия, а отлив на гласоподаватели от ГЕРБ (изчезва така наречен „ мека външна страна “), се показва в изследване на организация „ Медиана “ в интервала 2-7 май 2019 година с 1018 души.
 Медиана
Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е мощно стимулирано да отбрани своята партия и да взе участие на изборите. Преди месец те бяха доста по-разколебани от симпатизантите на Българска социалистическа партия. Сега мобилизацията и в двете групи е на практика идентична. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ. ГЕРБ отчасти е възстановил доверието към себе си, което беше мощно ударено от „ Апартамент-гейт “, показват социолозите.
 Медиана


Две седмици преди евроизборите двете партии се изправят една против друга с на практика изравнени позиции и мощно стимулирани гласоподаватели. Доминацията на едната или другата на изборите може да се реши от „ дреболии “, включително и от натрупването на празнични дни в деня на изборите.-->
 Медиана
Третата партия, която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната преграда (5,89%), е Движение за права и свободи . Влиянието на ДОСТ е очевидно преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и огромна възможност за потребление на преференции (с цел преподреждане или изложение на несъгласие).
 Медиана
Две партии се намират покрай изборната преграда за евроизбори - Вътрешна македонска революционна организация (4,7%) и „ Воля “ (4,9%). Следват ги НФСБ (3,9%), „ Коалиция за България (3,8%), „ Демократична България (3,4%) и „ Атака “ (2,6%). Като цяло нито една от тези партии не може да бъде изключена от възможностите за прекосяване на бариерата. Причината за това е, че все още (8 май) близо един милион гласоподаватели декларират, че ще гласоподават, само че към момента се двоумят за кого .
 

С напредването на акцията (и отшумяването на имотните кавги към властта) наподобява понижава и желанието да се гласоподава. Само за един месец хората определящи тези избори като значими за България са намалели с 13% (от 51% на 38%). Изглежда се следи отмалялост от свадите и политическата агитация съчетано с липса на ясна визия за смяна.
 Медиана

Декларираната изборна интензивност продължава да е висока (около 70%), само че посоченото нагоре слага подозрения дали тя ще се осъществя. Вероятно пред изборните урни ще отидат към 2,5 млн. гласоподаватели.
 
Данните демонстрират едва предпочитание за потреблението на преференциите при гласоподаване. Едва 8,5% декларират, че ще ги употребяват това право. Вероятно няма да има пренареждане на листите в следствие от преференциално гласоподаване, проучват данните социолозите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР