Дишането е самата същност на живота. То е първото нещо,

...
Дишането е самата същност на живота. То е първото нещо,
Коментари Харесай

Йогийски дихателни техники

Дишането е самата същина на живота. То е първото нещо, което вършим, когато влезем в този свят, и последното нещо, когато си тръгваме.

Начинът, по който дишаме, се въздейства от нашето положение на мозъка, а на собствен ред нашите мисли и физиология могат да бъдат повлияни от нашето дишане.

Практиките за надълбоко дишане, предложени в напредналите йога тренировки, могат да имат позитивно влияние върху нашата физиология - както на тялото, по този начин и на мозъка.

В продължение на хиляди години йога и Аюрведа са употребявали дихателни техники (пранаяма), с цел да поддържат, балансират и възвръщат физическото, умственото, прочувственото и духовното здраве. Това води до няколко физиологични изгоди, реализирани посредством надзор на дишането.

Ползите от контролираната процедура надълбоко йогийско дишане включват:

- Мускулна релаксация;

- Повишаване на енергийните нива;

- Намалени тревога, меланхолия и стрес;

- По-ниско или нормализирано кръвно налягане.

Многобройните изгоди от вярното дишане в практиката на йога са довели до развиването на многочислени дихателни техники. Ето и някои от най-известните от тях:

Нади Шодхана или Алтернативно дишане през ноздрите

 Йогийско дишане Снимка: mooremeditation / pixabay.com

Йогийска процедура, която незабавно ви оказва помощ да се почувствате по-спокойни, когато се чувствате тревожни или възбудени.

Вдишайте надълбоко през лявата си ноздра, като държите дясната си ноздра затворена с десния палец. В кулминационната точка сменете ноздрите, като пандизите лявата си ноздра и продължите да издишвате гладко през дясната ноздра. След като издишате изцяло, продължете да вдишвате през дясната ноздра, като още веднъж я пандизите на върха на вдишването. Повдигнете пръста си от лявата ноздра и издишайте изцяло. Продължете да редувате дишането си през всяка ноздра и практикувайте 3 до 5 минути. Уверете се, че дишането ви е без изпитание и мозъкът ви деликатно се концентрира върху притока и приключването на дъха. Горното изложение е версия за начинаещи на различно дишане през ноздрите. По-усъвършенстваните версии включват контролирано дишане с избран брой за поемане и издишване, както и задържане на дъха. Раджадхираджа системата на пранаяма е доста напреднала процедура, която съчетава различно дишане през ноздрите с фокусиране върху избрана чакра, до момента в който повтаряте мантра.

Шийтали Кумбхака или охлаждащият мирис

Сгънете езика си по дължина и вдишайте надълбоко през гънката. Затворете устата си, задръжте дъха си, като броите до осем, и по-късно издишайте през носа. Продължете за осем вдишвания, поддържайте най-много осем минути. След това масажирайте болните елементи на тялото (както е предписано в йога терапията). Предимствата на този способ включват понижена питта (топлина) в региона на главата, шията и горната част на храносмилателния тракт. Противопоказен е при астма, бронхит и продължителен запек.

Сииткари Кумбхака или съскащият мирис

Тази процедура има същите съществени резултати като метода шийтали. Вдишайте през носа, задръжте дъха си за осем секунди и издишайте през устата, като в същото време опрете с езикзъбите и издавате звука „ ссс “ с езика си. В допълнение към понижената питта, изгодите включват филтриране на сетивата. Противопоказанията са същите като при шийтали.

Чандра Бхедана или лунния мирис

Вдишайте през лявата ноздра и издишайте през дясната за най-малко шест вдишвания и задръжте най-много 10 минути. Този развой на изстудяване на дишането оказва помощ за понижаване на питта. Не би трябвало да се практикува от хора, които страдат от меланхолия, които имат психологични разстройства, непотребна слуз и постепенно храносмилане.

Бхастрика или духащото дишане

 Дихателни техники

Наричат тази техника йогийското кафе, тъй като работи доста ободряващо. Затворете дясната ноздра и вдишайте двадесет бързи вдишвания през лявата ноздра - издуваме корема на поемане, прибираме го на издишване. Повторете с още двадесет вдишвания през дясната ноздра, като държите лявата ноздра затворена. Продължете да вършиме двадесет вдишвания през двете ноздри. Този способ оказва помощ за привличането на прана (жизнената сила) в тялото и мозъка, като по този метод почиства умствените, прочувствените и физически блокове.

Наричат тази техника йогийското кафе, тъй като работи доста ободряващо. Друг вид за осъществяване на бастрика е да свиете ръцете в лек пестник пред раменете - вдишвайки, мощно нагоре опънете ръцете и разперете пръстите, задръжте за секунда. Пуснете внезапно надолу и издишайте през носа отново мощно, като лактите леко удрят гръдния панер в страни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР