Дирекция Инспекция по труда“ Пазарджик, съвместно с Агенция по заетостта

...
Дирекция Инспекция по труда“ Пазарджик, съвместно с Агенция по заетостта
Коментари Харесай

В Бяга и Юнаците експерти разясняват еднодневните договори

Дирекция „ Инспекция по труда “ Пазарджик, взаимно с Агенция по заетостта /АЗ/, Агенция за обществено подкрепяне /АСП/, провеждат осведомителна акция, ориентирана към работодатели – аграрни стопани, и безработни лица, които могат да бъдат наети за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, обвързвана с обработката на насажденията и прибирането на реколтата.

Срещите ще бъдат извършени по следния график:

· На 28.05.2018 година от 16:00 часа: с. Бяга – Кметство

· На 29.05.2018 година от 17:00 часа: с. Юнаците – Кметство

Обект на обяснение ще бъдат връзките, свързани със законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения в икономическа активност „ Растениевъдство “, както и обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд. Земеделските стопани и евентуалните наети лица ще бъдат осведомени за правата и отговорностите си при реализиране на трудовите правни отношения по силата на трудови контракти по член 114а от Кодекса на труда (т.нар. еднодневни трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа при обработка на насажденията и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула). Те ще бъдат осведомени и с другите типове срочни трудови контракти, регламентирани в Кодекса на труда, по силата на които също могат да бъдат наемани служащи в бранша.

Контролните органи на Инспекцията по труда припомнят, че икономическа активност „ Растениевъдство “ е разпозната като високорискова по повод както на възникването и осъществяването на трудовите правни отношения, по този начин и по обезпечаването на здраве и сигурност при работа. Поради това ИА ГИТ реализира целогодишен засилен надзор в растениевъдството, с акцент върху законосъобразното наемане на служащи за предварителна защита на недекларирания труд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР