Директорите на Историческите музеи в Раднево и Ботевград-Пламен Караиванов и

...
Директорите на Историческите музеи в Раднево и Ботевград-Пламен Караиванов и
Коментари Харесай

Археолози почват уникални разкопки на историческия хълм Трапезица в Търново

Директорите на Историческите музеи в Раднево и Ботевград-Пламен Караиванов и Рени Лазарова, както и Надежда Ботева от Севлиево се включиха в разкопките на крепостта Трапезица във Велико Търново. Те са към над 10-членния екип на проф.Константин Тотев, оповестява „ Труд “.

Общо три археологически екипа ще вършат изследвания на Цитаделата в остарялата столица. Изследователите ще работят на разнообразни браншове свързани с градоустройството, фортефикацията и църковната архитектура на хълма.

За проучвателната активност на двата екипа с ръководители проф. Константин Тотев и доцент Деян Рабовянов са отпуснати по 18 000 лв. от Министерството на културата, а за третия екип на доцент Мирко Робов е обезпечено финансиране от община Велико Търново. Проф. Константин Тотев осведоми, че към този момент копае в северния бранш и задачата е реституция и консервация на крепостната стена.

Освен това екипът му ще изследва две огромни здания в този регион, както и некропола на новооткритата черква № 20. Доц. Рабовянов пък ще изследва югозападния бранш, където предходната година откри следващата нова черква и продължи проучването на въпросния храм. Той е с богати фрески и с забавни находки с висока
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР