Директори на учебни заведения, родители и ученици ще дадат своята

...
Директори на учебни заведения, родители и ученици ще дадат своята
Коментари Харесай

МОН пита как е минало онлайн обучението, ама честно

Директори на образователни заведения, родители и възпитаници ще дадат своята оценка за протичането и следствията от образованието от разстояние в електронна среда. МОН изпрати въпросници за всяка от трите групи, с цел да проучва разнообразни аспекти от ОРЕС. Отговорите ще бъдат употребявани, с цел да се преценяват потребностите и да се набележат дейности за превъзмогване на дефицити, за възстановяване и обогатяване на обучителните практики и повишение на успеваемостта на образованието през идната образователна година. Анализът се прави от Института за проучвания в образованието по поръчка на МОН.

Въпросниците са анонимни, а от МОН акцентират, че няма верни и неправилни отговори, като разчитат да се изрази почтено мнение, с цел да се очертае правилно действителната картина.

Подобни анкетни карти бяха пратени и предишното лято. Тогава обаче бяха открити случаи на недобросъвестното им попълване. Както „ Марица “ писа, родители реагираха, че в ПГТ „ Гоце Делчев “ управлението е изискало от учителите да попълнят и анкетните карти на родители и възпитаници. След като разпространиха диалози във Вайбър, които потвърждават, че е била спусната такава задача, директорката се отдръпна от поста си.

Сега в допитването до шефовете те би трябвало да посочат каква част от екипа и децата имат устройство и интернет вкъщи, дали образователното заведение е предоставяло служебни устройства и по какъв начин са били обезпечени те. Други въпроси са свързани с това дали учебните заведения са се заели да обезпечат интернет на свои възпитаници и педагози в домовете им и с какви средства. Анкетните карти ревизират също какви запаси употребяват учебните заведения – електронен дневник, лична платформа за онлайн образование, учебни имейли на повече от половината възпитаници и учители, платформа за онлайн връзка сред школото и дома. Директорите би трябвало да посочат дали са организирали в последната една година образования за екипите си – за цифрови компетентности, за работа с съответни технологии, за осъществяване на образователен развой в електронна среда от разстояние, за характерни способи на преподаване, за диагностика и оценяване на напредъка на учениците, за работа от разстояние с уязвими групи и за повишение на мотивацията на децата. Събира се информация също дали образователният развой е провеждан синхронно, асинхронно или хибридно, в това число какъв дял от учениците са взели участие в напълно синхронно образование в действително време и какъв брой въобще не са се присъединили в уроците от разстояние. Като вземат поради типична образователна седмица в ОРЕС, шефовете би трябвало да посочат почти какъв % от учениците са участвали постоянно в онлайн часовете. Събира се информация за графика, по който са се провеждали, и употребената платформа.

Директорите би трябвало да дадат оценка до каква степен са се справили, като се съгласят или отговорят негативно по няколко опорни точки: че са се справили по-добре от първичните упования, че се е подобрило доста съдействието със фамилиите, че новият режим е дал опция за въвеждане на нови технологии и нововъведения, че са се трансформирали или не настройки на възпитаници и преподаватели, дали учебното заведение разполага с нужните технологии, имат ли педагозите умения и мотивация да ги употребяват, налице ли е поддръжка от родителите, било ли е дейно образованието в ОРЕС.

Директорите би трябвало да посочат какво е помогнало за осъществяване на онлайн уроци и какви са били пречките.

Ще дават оценка и на следствията от ОРЕС върху мотивацията на учениците да учат, ангажираността им, знанията, уменията им с технологиите, университетските резултати, приобщаването на уязвими групи, мотивацията на учителите.

Ще би трябвало да рапортуват и дали екипът им има умения и запаси да поддържа в ученето от разстояние възпитаници на родители с ниско обучение, с друг от българския майчин език, със СОП, с ниска мотивация за учене, с постоянно отсъстващите, с деца с девиантно държание.

Като имат поради опита си, школските шефове най-после би трябвало да изразят мнението си дали има потребност от ограничения за компенсиране дефицити в подготовката за идната образователна година. Дадена им е опция да предлагат какви тъкмо.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР