Директорът за електроснабдяване в електрическата компания на Сърбия ЕПС Александър

...
Директорът за електроснабдяване в електрическата компания на Сърбия ЕПС Александър
Коментари Харесай

Сърбите намалили с 11% потреблението на ток през октомври

Директорът за електроснабдяване в електрическата компания на Сърбия ЕПС Александър Беличич съобщи през днешния ден, че от 3,37 милиона семейства в страната 45 % са понижили потреблението си на електрическа енергия през октомври, отбелязвайки, че жителите и стопанската система са приели съществено енергийната рецесия, заради което общото ползване през октомври е с 11 % по-малко от октомври 2021 година, заяви Танюг. Министерството на енергетиката в сръбското държавно управление заяви, че от 1 януари газът в Сърбия ще нарастне с 11 %, а електрическата енергия с до 10 %, както и че със същия % ще бъдат увеличени цените на енергоносителите за стопанската система.

Беличич съобщи, че 1,5 милиона семейства са изпълнили изискването за по-ниска цена на тока.

Най-голям брой домакинства  са получили 30 % отстъпка (около 700 000 домакинства), 554 000 семейства получиха 15 % отстъпка,  осем % получиха 20 % отстъпка (264 000 домакинства),  съобщи Беличич пред РТС.

Той даде образец, че междинното домакинство употребява към 350 киловатчаса, с 15% отстъпка сметката може да бъде понижена с към 450 динара, с 30% отстъпка сметката е понижена с над 800 динара.

Беличич добави, че тези, които се отопляват на ток, са получили най-голяма отстъпка, евентуално тъй като температурите тази година са били по-високи от предходната.

Правителството даде рекомендации за спестявания на всички равнища – икономисват също и локалните управляващи, институции, компаниите.

Той отбелязва, че както жителите, по този начин и стопанската система са приели съществено енергийната рецесия, тъй че общото ползване през октомври 2022 година е понижено с 11 % по отношение на октомври 2021 година, като за семействата този % е 13 % (или 145 милиона киловатчаса).

Той съобщи, че най-големи икономии са реализирани в Белград, Сремска Митровица, Суботица и Зренянин.

Най-уязвимите  в Сърбия имат право на месечна отстъпка от 120 до 250 киловатчаса.

Беличич сподели, че през последния месец 61 441 семейства са получили понижение за енергийно уязвим клиент и прикани всички жители, които попадат в тази категория, да се свържат с локалните управляващи и да подадат заявки за придобиване на статут на енергийно уязвим клиент за 2023 година от 1 декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР