Директорът на Военна информация ген. Пламен Ангелов е подал рапорт

...
Директорът на Военна информация ген. Пламен Ангелов е подал рапорт
Коментари Харесай

Взеха главата на шефа на Военното разузнаване

Директорът на ”Военна информация ” ген. Пламен Ангелов е подал доклад за освобождение от служба. Това удостовери министърът на защитата Красимир Каракачанов пред публицисти. Той уточни, че рапортът е подаден през днешния ден в Министерство на защитата.
" След като бъде публикуван президентски декрет за освобождение, ще мине в щат на министъра и ще работи в Министерство на защитата ", сподели още Каракачанов.

На въпрос какви са претекстовете на ген. Ангелов, министърът отговори: " В интерес на службата. Когато за една разследваща работа почва да се приказва и написа доста и всеки ден нейният шеф да се появява на фотоси по медиите, това не е добре за службата ", сподели още Каракачанов.

Попитан дали това има връзка структурата да бъде разтърсена и присъединена към друга, Каракачанов уточни, че такова нещо не се готви.

" Макар че знаете, че 2015 година имаше сходна концепция и дори импортиран законопроект. Подобно нещо аз не го намирам за рационално и потребно. подобен план няма. Това, което е импортирано от Комисията за надзор над специфичните служби да се даде едно допълнение, че с изключение на военачалник, може да бъде и граждански чиновник. Тук влизаме в няколко хипотези. Едната е помните предходни служби с предходния шеф, който навърши годините за пределна възраст и за по-малко от 2 години, а мандатът е 5-годишен, трябваше да се пенсионира. Това дава опция, в случай че се изпадне в сходна догадка, че съответният военачалник навършва годините, а му остават още година, две или три, да може да продължи мандата си като граждански чиновник. Тук условията на закона са да има най-малко 10 години опит в структурите на сигурността ", изясни Каракачанов.

Припомняме, че Военноокръжна прокуратура – София е почнала досъдебно произвеждане за закононарушения по работа, осъществени от висши офицери в Служба „ Военна информация “ /СВИ/ в Министерство на защитата. Разследването е стартирало след осъществена инспекция от ДАНС и сигнали, изпратени от управлението на ДАНС до основния прокурор.

Събрани са доказателства за това, че в интервала 01.04.2016 година – 01.05.2019 година са били издадени 504 позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба „ Секретно “ и „ Строго секретно “ в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с равнище „ Секретно “ и „ Строго секретно “ били издадени от чиновник по сигурността на информацията в Служба „ Военна информация “-МО, а не от способния орган – ръководителя на тази работа. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, защото достъп е бил възложен на 504 лица в нарушаване на наредбите на закона.

Същите позволения, издадени от незапознат орган, са довели до издаване на документи за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и Европейски Съюз от ДКСИ.

Тези обстоятелства са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за формиране на досъдебното произвеждане.

В интервала 01.04.2016 година – 21.05.2018 година Директор на Служба „ Военна информация “ е бил о.р. бригаден военачалник Светослав Даскалов), а в интервала 22.05.2018 година – 01.05.2019 година шеф на службата е бригаден военачалник Пламен Ангелов.

На 30.05.2019 година под управлението на ВОП –София някогашният шеф на СВИ Светослав Даскалов и актуалният шеф на службата Пламен Ангелов са привлечени като обвинени за осъществени закононарушения по работа - член 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети ограничения за неотклонение „ Подписка “.

На 31.05.2019 година ВОП - София е алармирала министъра на защитата за това, че в качеството на обвинен е притеглен актуалният шеф на СВИ- Пламен Ангелов, с предложение за краткотрайно ограничение на достъпа до КИ и лишаване на издаденото му позволение за достъп, както и предприемане на дейности за надзор и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО.

От СВИ са изискани голям брой документи, в това число и издадените незаконосъобразно позволения за достъп до класифицирана информация в оригинал, осъществени са разпити на 25 очевидци, назначена е техническа експертиза.

В хода на следствието се събират доказателства и за осъществени злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки в Служба „ Военна информация “ - МО. Информация за това се съдържа още веднъж в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата.

ВОП-София е упълномощила на АДФИ осъществяване на финансова ревизия, резултатите от която се чакат.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР