Директорът на Вътрешна сигурност в МВР комисар Стефан Банков разкри

...
Директорът на Вътрешна сигурност в МВР комисар Стефан Банков разкри
Коментари Харесай

След страшен екшън арестуваха полицай, обирал жилища

Директорът на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи комисар Стефан Банков разкри за невиждан случай по какъв начин униформени са арестували служител на реда, обирал жилища.

Вижте какво разкрива за престъпната примка комисар Банков в изявление за " Телеграф ".

- Старши комисар Банков, арестувахте преди няколко дни служител на реда от Костинброд, който е оставен в ареста. За какво го закопчахте?
- Наблюдавахме полицейския чиновник повече от 3-4 месеца. Той попадаше в корупционния риск, който вършим като оценка. Това ще рече, че е предразположен за взимане на подкупи, а щом е оставен в ареста, значи, че сме си свършили работата. Той е действен чиновник в Икономическа полиция.

- Каква скица е ползвал икономическият служител на реда?
- Стандартната. Въвеждаше в подвеждане лице, че ще му бъде решен проблем, който неведнъж в този вид подкупи е дейно основан от самия чиновник. Полицаят е сръчен, находчив, пробва да основава доверителни връзки, да бъде другар с индивида и го убеждава, че има огромен проблем в полицията и може да му помогне.

- Колко пари искаше служителят на реда?
- 2000 лева искаше, като това беше първа вноска. Очакваше още пари, само че взаимните ни дейности с прокуратурата прекратиха това предпочитание. Той показва изключителна надменност, по извънредно невиждан метод искаше подкупа. Беше сложено изискване в границите на един ден да му доставят парите.

- Изнудваният не се ли хвана за главата?
- Човекът потърси Министерство на вътрешните работи, потърси дирекция „ Вътрешна сигурност “ и мисля, че си свършихме работата. Казвал съм го и преди, че доверието в Министерство на вътрешните работи се вижда и по резултатите, и по отношението на хората. По този метод демонстрираме на обществото, че ще бъдем безкомпромисни към такива чиновници.

- Има ли и други изнудвани от въпросния стопански служител на реда, или е единствено един?
- Имаме данни, че по тази скица е изнудвал и други хора, само че не мога да разясня, тъй като е следствена загадка. Поведението на служителя е нормалната му процедура - да си изкарва по още една заплата и половина от горната страна.

Той е умел служител на реда, със относително огромен стаж, познава методите и методите на оперативно-издирвателната активност, което обаче не затрудни нашите чиновници да съберат задоволително доказателства, годни в наказателния развой.

- Кое беше най-трудно в цялата интервенция и кое вас ви възмути най-вече?
- Опитваше се напълно да не се появява по срещите, да се прикрива. Беше дръзновен, тъй като опитваше да замеси нищо неподозиращи членове на фамилията си, които да вземат парите. Това демонстрира и морала на служителя. Знаете, че при подкупите служителите на реда се пробват да не получават директно средствата. Дирекцията обаче съумя да наблюдава и да събере задоволително доказателства за активността му.

В устрема си да получи парите, беше подготвен на всичко. Той оказа и гневна опозиция по време на ареста. Дори опита да избяга, да се освободи от доказателствата, държа се извънредно надменно и към чиновниците на „ Вътрешна сигурност “. Изводите дано останат за вашите читатели. Искам да отбележа, че без значение от натовареността ни, ще продължаваме да работим за противопоставяне на корупцията, а и освен.

- В какъв смисъл, а и освен?
- В резултат на взаимните ни дейности със Столична дирекция на вътрешните работи преди няколко дни задържахме чиновник от жандармерията, който към този момент е в другата палитра. Той не взима рушвет, а е намерил своето занятие в региона на кражбите.

- Как по този начин в кражбите? Жандармерист апаш ли сте арестували?
- Да. Той извършваше обири. Възползвайки се от служебното си състояние в началото подпомагаше няколко лица, извършващи обири. Нещо повече, той ги беше срещнал с графика си на работа, с цел да си възнамеряват кражбите съгласно него. Използваше персоналния си автомобил да ги вози, да им бъде защита, чадър, да се пробва да злоупотребява, показвайки служебната си карта, в случай че бъдат спрени и ги ревизират.

В продължение на няколко месеца със Столична дирекция на вътрешните работи наблюдавахме служителя, тъй като той извършваше закононарушения с цивилен лица. Интересното тук е, че може би заслепен от бързата облага, полицейският чиновник взема решение да се преквалифицира и от настойник на крадците, стартира самият той да краде интензивно.

- Какво са крали жандармеристът и нарушителите?
- Извършвали са обири от жилища на хора. Тук е моментът още веднъж да кажа, че Министерство на вътрешните работи няма да спре да противодейства на този вид закононарушения. С прокуратурата поставяме всички вероятни старания, с цел да се усещат хората сигурни. Виждате, че даже да има единствено подозрения за сходни хора в нашите редици, ние противодействаме.

- В София ли са правили домовите обири и какъв брой удара са съумели да създадат?
- В София, да. Мога да кажа особено за крадците, че те са лица с задоволително опит в този вид действия, не са незнайни за Министерство на вътрешните работи и за правораздаването.

- Къде са съумели тези крадци да се намерят с жандармериста и от какъв брой време работят дружно?
- Действат дружно от началото на годината. А къде са се намерили - служителят на реда се е познавал с едно от лицата отпреди това на другарска основа и може би оттова са тръгнали нещата. Тук укоримото е, че служителят на реда е дал персоналния си автомобил, графика си, с цел да се възнамеряват кражбите съгласно него. Меко казано това е скандално. Неслучайно обвиняването за него е по всички алинеи от член 195 от Наказателен кодекс (за взлом).

- Какво са взимали от жилищата на хората?
- Това, което един апаш може да продаде. Вещи, бижута, както и ключове на първокласни коли за да се откраднат самите коли, защото при тях облагата е по-голяма.

- Какво са правели с крадените движимости?
- Опитвали са се на жаргонен език казано да ги развържат против пари. Но следствието е на стадий, който не бих желал да разясня. Това ще стане ясно в правосъдна зала. Мога да кажа, че до момента в който ги наблюдавахме със Столична дирекция на вътрешните работи, са направили може би 6-7 обири. Изключителната заслуга за документирането на незаконната им активност е на Столична дирекция на вътрешните работи и бих желал да благодаря на шефа Георги Хаджиев за положителното съдействие.

- Имало ли е нещо по-специфично в метода на деяние на групата за обири с жандармерист?
- Имало е. Ролята на служителя на реда е била също по този начин и да изнася информация, станала му известна в хода на службата му, за хора с по-висок стандарт на живот, по-богати.

От тях групата с изключение на движимости и предмети е крала и скъпи коли. Печалбата е била по-голяма. За огромно страдание на полицейския чиновник и неговите помагачи обаче при последния удар не са намерили ключовете от колата на притежателя на парцела. Деянието е меко казано укоримо и тъй като служителят не се е спирал от време на време даже пред това хората да бъдат в къщите си, до момента в който ги обират.

Едно изявление на Виктория ПЕНКОВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР