Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е подал заявление

...
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е подал заявление
Коментари Харесай

Една легенда си отива: От 1 ноември Божидар Димитров става пенсионер

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е подал заявление за преустановяване на трудовото му правно отношение по взаимно единодушие заради добитото от него право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Министърът на културата е подписал заявката на Божидар Димитров и то влиза в действие, считано от 1 ноември 2017 година, оповестяват от пресцентъра на културното ведомство.  Димитров е назначен за началник на НИМ през месец декември 1994 година През 1997 – 1998 година влиза в неприсъствен спор с президента Петър Стоянов във връзка връщането в Зографския манастир на черновата на „ История славянобългарска “, вследствие на което през лятото на 1998 година договорът му в НИМ е преустановен от министъра на културата Емма Москова.

В интервала 1998 – 2001 година се препитава като свободен публицист в Бургас и София през интервала 1998 – 2001 година. „ Възстановен “ е като шеф на НИМ през октомври 2001 година след конкурс.

През 70-те години на 20 век Божидар Димитров изследва архивите на Ватикана, където попада на част от „ История на България “ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите. На 24 декември 1985 година е одобрен за старши теоретичен помощник II степен.

В първото държавно управление на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който дава отговор за Агенцията за българите в чужбина, Държавна организация „ Архиви “ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. На 19 декември 2010 година Димитров подава оставка, която Народното събрание приема на 4 февруари 2011-а.

Професорът е прочут с пъстрата си биографи и с пиперливия си език, който завчас трансформира мненията му по горещи тематики в същински словесни бисери.

В изявление за житейския му път пред " ШОУ ", да вземем за пример Божидар Димитров, е безпределно прям: " Като млад сътрудник от Държавна сигурност чуках наред! Агентка с хубави цици ме съобщи на политическата полиция ".

Димитров е прочут и със скандалните си изявления:

„ Напада ме един чикиджия “ (за Виктор Канзуров, македонски публицист с българско самосъзнание)
Траките били „ мутри “.

„ Овчарчета “ (5 август 2010) („ Не знам кои са тези анонимни археолози, само че като ги науча, на овчарчета ще ми станат “) – за анонимните му критици историци и археолози (поводът е хипотетичните мощи на Св. Йоан Кръстител)

„ Курви “ (6 август 2010) – за българските и съветските туристки (подразбиращо се от „ И най-долната курва да е. “ ), разглеждащи мощите на Св. Йоан Кръстител

„ Един човек с цел да успее, други трима-четирима би трябвало да бъдат смачкани. “

„ Политически лилипут “ (18 август 2010) – към Мартин Димитров, откакто водачът на Съюз на демократичните сили желае оставката на министъра без портфейл.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР