Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния

...
Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния
Коментари Харесай

Някои неща може би трябва да се поправят. Сарафов обмисля да поиска ВСС да освободи заместника му


Директорът на Националната следствена работа (НСлС) и заместител на основния прокурор Борислав Сарафов обмисля дали да предложи на Висшия правосъден съвет (ВСС) да освoбоди неговия заместител Ясен Тодоров. Това сподели самият Сарафов във вторник пред.

Като причина за това той посочи обстоятелството, че след Иван Гешев на 1 май Тодоров самичък е решавал по кое време и къде да дава медийни изявленията, без да съгласува изявите си със Сарафов или някого другиго в следствието.

Този коментар на заместника на Гешев е следващ сигнал за напрежение на управителните равнища в държавното обвиняване. Пред ден Сарафов, в което отхвърли да носи отговорност за това, че е бил измамен от основният прокурор за това, че неговото семейство е участвало на гърмежа на 1 май.

Директорът на следствието даже разкритикува Гешев за това, че прокуратурата е “нагазила надълбоко ” в политическия терен. Сарафов сподели още, че израелският специалист, на чиято преценка се базират изказванията, че гърмежът е създаден от към 3 кг тротилов еквивалент, е бил доведен от Тодоров по персонално предписание на самия основен прокурор.

“Не може върху тематиката - дали фамилията на Иван Гешев е било с него в колата при случай, да се построява нервност. Това не е централна тематика. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е значим... Чест на пагона е да бъдеш честен, етичен, правилен, само че това не значи, че се погазват правни правила ”, разяснява Сарафов във вторник пред БНР.

По думите му никой от сътрудниците му не е нарушил закона, допускайки израелския специалист да направи оглед на мястото на гърмежа. Сарафов добави, че “ако той има такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има справедлив взор ”.

“Обмислям дали да не предложа на Висш съдебен съвет освобождението на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена работа... Медийните му изяви са персонални, те не се съгласувани с мен или с Национална следствена служба ”, сподели още шефът на следствието.

Сарафов показа, че евентуално “е назрял моментът ” да каже персонално на Гешев, че “някои неща може би би трябвало да се поправят, да се артикулират ”.

“Както прокуратурата навлезе в политиката, по този начин и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата би трябвало да промени много от общественото си говорене, от своя образ, би трябвало да излезе от Народното събрание и ромските махали, да се върне в правосъдните зали. Прокуратурата би трябвало да излезе от доста места ”, добави той.

През последните месеци Гешев направи няколко, където държа речи пред локални поданици във връзка противодействието на престъпността и политическата обстановка в страната. Още от началото на мандата си той е упрекван, че прави политически изявления, несъвместими с конституционните му пълномощия.

Сарафов разкритикува директния си началник и поради това, че след гърмежа до кортежа му не се е появил персонално измежду сътрудниците си, които излязоха пред правосъдни покои в страната, с цел да показват поддръжката си към него.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР