Директорът на фирмата с най-голям кредит от Българската банка за

...
Директорът на фирмата с най-голям кредит от Българската банка за
Коментари Харесай

Скандалът с ББР: Кои са фирмите с най-големи кредити

Директорът на компанията с максимален заем от Българската банка за развиване (ББР) изрази терзание от стартиралата инспекция на договорите за заеми, оповестена от служебния министър на стопанската система.

Специализираната в пътно строителство „ Роудуей Кънстракшън “ е получила съвсем 150 млн. лева заем.

От изнесения от министерството на стопанската система лист компания „ Роудуей кънстракшън “ е най-едрият кредитополучател от ББР.

Получила е 148, 5 млн. лева против рента 3,75%, написа в контракта ѝ за залог към банката от 2019 година

С парите от заема тя е купила сдружението „ Пътстройинженеринг “ АД от компанията на обвързвана с предприемача Румен Гайтански „ Био Майнинг “. Последната стана известна около присъединяване й в скандалния градеж на триетажната постройка в Държавното ловно стопанство край язовир „ Искър “. От своя страна предприятието на „ Пътстройинженеринг “ е заложено и като поръчителство на заема в ББР. Той се обслужва постоянно, сподели за bTV изпълнителният шеф Иван Георгиев. И добави, че договорката към този момент е проверявана от Българската национална банка.

„ Обезпокоени сме, че инспекцията на тази профилирана комисия може би предпоставя една извънредност. Кой ще реализира надзор и във връзка с резултатите от тази инспекция? Да, заемът е бил употребен, с цел да бъде купено това сдружение от господин Гайтански, само че той самият не е страна по договорката. Аз се познавам с господин Гайтански, негов юрист съм от години, въпросът е, че в тази договорка единствено аз вземам участие и решението ми да вземам участие е персонално мое “, разгласи Георгиев.

Цялата позиция може да видите тук:



Фирмата на Георгиев е една от осемте, които служебният министър Кирил Петков разгласи, че са взели общо близо 1 милиарда лева заеми от Банката за развиване. Позовавайки се на журналистически следствия той се усъмни, че 4 от осемте компании са били свързани косвено с някогашния народен представител Делян Пеевски. Съпартиецът му Йордан Цонев от Движение за права и свободи твърди, че Пеевски няма връзка.

„ Има голословни изказвания, че господин Пеевски е взимал заеми от там. Необосновани. Очаквам някой да го потвърди! Аз през днешния ден в това студио споделям, че това не е правилно “, разгласи в предаването „ Тази заран “ на bTV Цонев.

Според основания през 2008 година специфичен закон за Българската банка за развиване нейната цел е да кредитира дребни и междинни предприятия. В сегашния и правилник от 2017 година обаче е вписано, че „ банката дава и други типове заеми ", добавено е и изискване да компаниите да нямат съгласуваност с политически фигури.

Попитахме банката кой текст е по-силен – на закона или на устава и по какъв начин са избрани 8-те кредитирани компании – като дребни, междинни или огромни. Тези въпроси и свързаността на 8-мте компании към момента се обясняват от образуваната преди дни специфична комисия на Министерството на стопанската система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР