Директорът на Британския музей подаде оставка, призна за пропуски в разследването на кражби

...
Директорът на Британския музей каза, че ще подаде оставка, след
Коментари Харесай

Директорът на Британския музей каза, че ще подаде оставка, след като призна за пропуски в разследването си на кражбата на предмети от колекцията на музея.

Музеят беше предупреден преди повече от две години за възможна кражба или изчезване на ценни артефакти, когато историк на изкуството се усъмни в предмети за онлайн продажба.

Но директорът на музея, Хартвиг ​​Фишер, каза, че не е взел достатъчно сериозно предупреждението и обяви оставката си в петък, докато следователите установяват какво се е случило със стотици липсващи предмети, включително златни бижута, полускъпоценни камъни и датиране на антики до 15 век пр.н.е.

Фишер, германски историк на изкуството, който ръководи музея от 2016 г., каза, че е можело да има по-добър отговор на предупрежденията, че служител може да е крал предмети и пропуските „в крайна сметка“ трябва да бъдат негови.

„Очевидно е, че Британският музей не отговори толкова изчерпателно, колкото трябваше“, каза той в изявление.

„Отговорността за този провал в крайна сметка трябва да бъде на директора.“


Музеят, една от най-популярните туристически атракции в Лондон, съобщи миналата седмица, че член на персонала е бил уволнен, след като предмети, включително златни бижута и скъпоценни камъни, датиращи от 15 век пр. н. е. до 19 век сл. н. е., са били открити откраднати от склад .

Полицията каза в четвъртък, че е разпитала, но не е обвинила неназован мъж за откраднатите артефакти.

Британският музей първоначално каза в изявлението, че Фишер ще се оттегли „с незабавен ефект“, но по-късно премахна тези думи и каза, че ще подаде оставка, след като бъде намерен временен лидер.

Фишер каза, че е оттеглил забележките си относно търговеца на произведения на изкуството, който първи е предупредил властите на музея за откраднатите предмети. Той твърдеше по-рано тази седмица, че Итай Градел, търговец на антики, е скрил информация за мащаба на откраднатите предмети, когато се е свързал с музея.

Фишер изрази „искрено съжаление“ за „погрешно преценените“ коментари.


Градъл каза, че Фишер е постъпил правилно, като се е оттеглил, и прие извинението му. Но той каза, че заместник-директорът Джонатан Уилямс също трябва да подаде оставка, добавяйки, че Уилямс го е уверил, че задълбочено разследване не е открило нередности.

Музеят каза в петък, че Уилямс ще се оттегли по време на независимия преглед.

„Той всъщност ми каза да се откажа и да си гледам работата“, каза Градел. „Не мога да разбера как всеки отговорен музеен служител би могъл да види това доказателство, без всички алармени звънци да задействат веднага.“

Настоятелството на музея, председателствано от бившия министър на финансите Джордж Осбърн, прие оставката на Фишер.

„Ще поправим това, което се е объркало“, каза Осбърн.

„Музеят има мисия, която продължава поколенията. Ще се научим, ще възстановим доверието и ще заслужим отново да ни се възхищават,” каза той.

Музеят също предизвика спорове, защото се противопостави на призивите на общности по света да върне предмети с историческо значение, които са били придобити или откраднати по време на ерата на Британската империя и колониалното управление на Великобритания.


Най-скандалният от тези спорове включва мраморни резби от Партенона в Гърция и бронза на Бенин от Западна Африка.

„Искаме да кажем на Британския музей, че вече не могат да казват, че гръцкото [културно] наследство е по-защитено в Британския музей“, каза Деспина Куцумба, ръководител на Асоциацията на гръцките археолози, пред BBC тази седмица.< /p>

Кореспондентът на Ал Джазира Соня Галего, репортаж от Лондон, каза, че оставката е връх на седмица на сътресения за музея и подчерта дългогодишния спор относно продължаващите претенции на музея относно скулптурите на Партенона, известни още като мраморите на Елгин.

„Министърът на културата на Гърция каза, че целият аргумент за това те да бъдат настанени в Британския музей – за сигурност, за съхранение – наистина сега трябва да бъде поставен под въпрос“, каза Галего.

Гърция иска скулптурите да бъдат върнати в „страната им на произход възможно най-скоро“, добави тя.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР