Дипломатическият спор между Австрия и Румъния, който започна преди месец

...
Дипломатическият спор между Австрия и Румъния, който започна преди месец
Коментари Харесай

Шенген срещу газ от Черно море: Спорът между Австрия и Румъния се разраства

Дипломатическият спор сред Австрия и Румъния, който стартира преди месец поради ветото върху желанието на северната ни съседка да влезе в Шенген, продължава. След като стана ясно, че Букурещ ще изиска от Европейски Съюз отплата за загубите от недопускането ѝ в европейското пространство за свободно придвижване и даже се закани да съди Австрия, в този момент въпросът се придвижва в Черно море, написа Financial Times.

Австрийската енергийна компания OMV, дружно с румънската държавна Romgaz, създават най-голямото находище за газ в Румъния – Neptun Deep. Първото произвеждане от него се чака през 2027 година, когато по проект ще се изпомпват до 10 милиарда кубически метра годишно.

Разпоредба в закона обаче разрешава на румънското държавно управление в изключителни обстановки краткотрайно да насочва част от добития в Черно море газ на контролирана цена към семействата, против което OMV възразява.

Миналия месец румънският министър председател Марсел Чолаку сподели, че държавното управление му няма проекти да промени закона, уреждащ продажбите на газ в морето.

Ние ще продължим напред въз основа на актуалната форма на офшорния закон, тъкмо както Румъния ще продължи да поддържа своите причини по отношение на присъединението към Шенгенското пространство, в това число в европейските съдилища, в случай че Австрия не промени позицията си “, сподели Чолаку пред публицисти след среща с делегация на OMV в Букурещ на 18 септември.

През юни тази година въпросът стига и до съда. OMV заведе дело против Букурещ пред интернационален трибунал, откакто държавното управление промени закона, уреждащ офшорните продажби на газ, за ​​да подсигурява ветото си върху частни контракти в „ изключителни обстановки “. Румънската страна управлява 50% от Neptun Deep, а другата половина е благосъстоятелност на OMV Petrom.

Румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдуя сподели пред FT, че разногласието не би трябвало да бъде свеждан до „ зъб за зъб “ в смисъл, че

вие ни давате Шенген, ние ви даваме газ от Черно море “.

Той сподели, че законът за газа разрешава на държавното управление да се намеси в комерсиалните връзки с частни клиенти в „ избрани изключителни обстановки “, за които OMV твърди, че не са изцяло ясни.

Но Бурдуя също разяснява, че румънците са „ извънредно разочаровани “ от неприсъединяването към Шенген. Ветото на Виена „ изглеждаше като политическо решение… това нямаше нищо общо с подготвеността на страната ни ”.

OMV отхвърли да разяснява " политическите решения ", като добави, че се надява Румъния скоро да бъде призната в Шенгенската зона. „ Основна мощ на Европейски Съюз през днешния ден е свободата да пътуваш през границите. “

Компанията тихомълком лобира пред австрийското държавно управление да позволи присъединението на Румъния и България към Шенген. OMV дава работа на към 8000 души в Румъния. Нейното взаимно дружество в страната – OMV Petrom – в което е мажоритарен акционер, е най-големият поданик в Румъния с към 7% от данъчните доходи през 2022 година

Висш изпълнителен шеф на компанията сподели, че не са обезпокоени от скорошните закани, идващи от Букурещ. Газовото начинание на OMV в Черно море е безвредно, счита той, като се има поради сериозното му значение за енергийната сигурност на Румъния и Европейски Съюз.

Споровете към газовото законодателство не са единствената причина изследването на Neptun Deep да се бави доста години. Тъй като войната в Черно море се ускори, с украинските офанзиви против Крим и Русия, която пък нанася удари по Одеса и пристанищата нагоре по река Дунав, строителната фаза, която трябваше да стартира идната година, може да се изправи пред провокации за сигурността. Планираната дата за употреба на находището е 2027 година

Все отново Бурдуя сподели, че Румъния е подготвена да помогне за отбраната на плана Neptun Deep.

Този ​​газ сигурно ще укрепи районната сигурност “, сподели той. „ Не е единствено за Румъния, а за целия район, в това число Австрия. “

„ Това е инвестиция от 4 милиарда евро, която ще понижи газовата взаимозависимост на Европа от Русия “, сподели енергийният министър. „ Предполагам, че Русия ще прегледа деликатно по какъв начин се развива тази инвестиция и в случай че могат да я забавят или спрат, може да опитат това… Румъния ще отбрани своята територия “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР