Дипломатическият скандал беше избегнат - френският президент Макрон не бил

...
Дипломатическият скандал беше избегнат - френският президент Макрон не бил
Коментари Харесай

Макрон не бил разбран правилно за българите и украинците. Може и да е така

Дипломатическият скандал беше избегнат - френският президент Макрон не бил свестен вярно за " българските и украинските незаконни канали ". А по какъв начин да разбираме флирта му с крайнодесните, пита Барбара Везел в публикация за " Дойче веле ".

Когато Еманюел Макрон дава изявление за консервативното списание " Valeur actuelles ", в което просторно разисква тематиката миграция, очевидно той преследва избрана цел. Когато във въпросното изявление прави отрицателни или най-малко провокативни мнения за българските и украинските жители във Франция, наподобява, че без явна причина той заплашва нежната политическа непоклатимост в Европа.

Мрежи, банди или какво?

В изявлението Макрон споделя: " Предпочитам хора, които идват от Гвинея или от Кот Д`Ивоар, които са тук и правят работа, в сравнение с българи или украинци с техните незаконни канали ". Първоначално френската дума " filières " беше преведена като банди и даже банди от трафиканти. Реакцията в София и Киев не закъсня - и в двете столици френските посланици бяха привикани.

Но относително бързо държавните управления на България и Украйна се задоволиха с обяснението, че думите на Макрон са извадени от подтекста. Президентът е приказвал за това, че на Франция ѝ е мъчно да откри французи, които са подготвени да мият чинии. И в двете страни обаче остана усещането, че Макрон избира мигранти от Африка пред техните жители. И политици от дяснонационалистическите партии, като тази на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, реагираха сериозно: " Никой не му дава право да наскърбява българския народ ", сподели Каракачанов.

Опита ли се френският президент да намекне, че от години българските управляващи са забъркани в раздаването на паспорти на жители на трети страни, както и за съмненията, че водещи политици разпъват чадър над тази активност? Ако той е имал поради тъкмо това, тогава е трябвало да бъде по-конкретен.

Или може би Макрон просто е желал да каже, че избира легалната миграция пред незаконната? Във всички случаи България е членка на Европейския съюз и нейните жители имат правото легално да живеят и работят в Европа. За украинците пък има безвизов режим и те имат право на тримесечен свободен престой.

Българският министър председател Бойко Борисов реагира на неправилния ход на Макрон с различен намек: той бил сигурен, че Макрон не е желал да обиди българите, само че пък има вяра, че френският президент ще поддържа България за Шенген и еврозоната.

Какво цели Макрон?

Френският президент би трябвало да е прекомерно умел и интелигентен, с цел да дава изявление на дясно списание, което да бъде разлято в 12-странична публикация, и да е илюстрирано с предостатъчно доста фотоси на Марин льо Пен. Елисейският замък се занимаваше дни наред с усмиряване на напрежението, а анонимни гласове от партията му " Република, напред! " показаха опасенията си, че може да загуби от заиграването му с десницата. Той няма по какъв начин да завоюва крайнодесните от " Националния общ брой ", а в това време може да отблъсне левите либерали в личния си лагер.

Бруно Котре от Центъра за политически проучвания в Париж вижда тъкмо такава опасност за Макрон: " Той се пробва да реализира синтез сред дясното и лявото, само че посланието, което излъчва с това, е неразбираемо и мъгливо ". Изказвания като това във " Valeur actuelles " крият заплахата да бъдат отблъснати левите, без да бъдат извоювани десните. Опасен курс е да се опитваш да надминеш Марин льо Пен по избрани тематики, добавя анализаторът.

Опит за похищение на вниманието?

Според някои изследвания утвърждението към Макрон и Льо Пен е изравнено, а лидерката на " Националния общ брой " към този момент разгласи, че и на идващите президентски избори ще се изправи против Макрон. Професор Котре обаче счита, че е прекомерно рано две години и половина преди идващите избори да се адресират такива послания до десните гласоподаватели. Дори президентът да успее да натрупа точки в противниковия лагер, те от дълго време ще са забравени, когато пристигна време за гласоподаване.

Еманюел Макрон оставя усещането, че желае да тъче на няколко стана. От началото на митингите на " жълтите жилетки " през предходната зима той търси верните позиции, които да са във фокуса на втората половина на ръководството му. В стопански проект френското държавно управление сега е ангажирано с провеждането на пенсионна промяна, която е мощно неодобрявана и води до нови митинги. На този декор тематиката с миграцията може да бъде разтълкувана като опит за похищение на вниманието.

Дори подобен умел политически наблюдаващ като Котре е сюрпризиран от заиграването на Макрон с десните гласоподаватели. " Прочетох изявлението шест или седем пъти, само че по този начин и не разбрах закодираното обръщение ", споделя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР