Дипломатическите отношения между Сърбия и Украйна се обтегнаха след изявление

...
Дипломатическите отношения между Сърбия и Украйна се обтегнаха след изявление
Коментари Харесай

Сърбия настръхна заради изказване на украинския посланик

Дипломатическите връзки сред Сърбия и Украйна се обтегнаха след изказване на украинския дипломат в Белград Олександър Александрович. В него той съобщи, че сръбски наемници работят на украинска територия в поддръжка на Руската Федерация.
Русия образова сръбски наемници за избиването на украинци. Тя употребява сръбски екстремисти при опита за прелом в Черна гора и за стимулиране на сепаратизма в Република Сръбска и в Босна и Херцеговина . Русия употребява сръбският фактор за дестабилизацията на Република Македония. Това изявление пред Balkan Insight на Александрович безусловно взриви връзките сред двете страни, написа БГНЕС.
" Русия има огромна роля при основаването на напрежение сред косовските сърби и косовските албанци. Властите в Москва продават военни самолети на Сърбия с цел да основат напрежение сред Сърбия и Хърватия ", сподели още дипломатът.
Според украинския дипломат в Белград, " Владимир Путин изобщо не е угрижен за ориста на Сърбия ". " Той просто употребява Сърбия за основаването на безпорядък и предизвикването на нови войни на Балканите, в това число и Македония ", акцентира Александрович.
Вчера следобяд (8 ноември) стана ясно, че Олександер Александрович е бил извикан в Киев за съвещания с външния министър Павло Климкин. Двамата " разискали двустранните връзки и присъединяване на сръбски наемници в Донбас, в източната част на Украйна ", се споделя в публично известие на украинското министерство на външните работи.
Късно нощес сръбският министър на външните работи Ивица Дачич е извикал на собствен ред за съвещания в Белград сръбският дипломат в Киев Раде Булатович.
" От началото на украинската рецесия Сърбия на няколко пъти заяви, че зачита териториалната целокупност на Украйна и предприе съответни ограничения против присъединяване на сръбски жители в бойни дейности в чужбина, в това число и в Украйна ", се споделя в известие на сръбското външно министерство. Дачич се оплака от неналичието на реакция от Киев " за присъединяване на украински наемници при осъществяването на закононарушения, дружно с хърватските сили, против сръбския народ в Хърватия " . " За разлика от Сърбия, Украйна не осъди тези дейности ", написа още в известието от Белград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР