Дипломатическите и консулските представителства на Република България в Турция се

...
Дипломатическите и консулските представителства на Република България в Турция се
Коментари Харесай

Секциите в Турция - най-много и се увеличават

Дипломатическите и консулските представителства на Република България в Турция се приготвят отговорно за парламентарния избор на 2 октомври, съобщи българският дипломат в Турция Ангел Чолаков в изявление за Българска телеграфна агенция.

" Турция е страната, в която ще бъдат разкрити най-вече секции за гласоподаване в чужбина, като техният брой е 166. Броят им е с 40 повече спрямо предходните избори през ноември 2021 година Това дефинира и голямата отговорност и ангажираност на дипломатическите и консулските представителства на Република България в Турция. Подготовката на практика стартира още с оповестяването на решението за насрочването на вота ", сподели Чолаков.

Посланикът открои факторите, които дефинират уговорките и отговорността на българските дипломатически и консулски представителства.

" На първо място е огромният брой български жители и надлежно секции в Турция, които би трябвало да бъдат авансово проведени с цялостната нужна документи, според законовите разпореждания. На второ място, задачите се явяват " координационният център " при връзката сред множеството участници в процеса, както от българска, по този начин и от турска страна. Третата причина още веднъж е обвързвана с огромния брой на секциите в Турция, само че от позиция на тяхното логистично застраховане с физическото снабдяване на нужната техника и изборни бумаги, изключително поради числеността на наличния състав в задачите ни ", уточни той.

На въпрос за съответните задължения на представителите на дипломатичеосланикът уточни, че те са ангажирани най-много с логистичното и техническото обслужване на изборните секции, което да разреши безпроблемната работа на СИК в деня на вота. Това значи подсигуряване на всички нужни реквизити в секциите, според нормативната база, в това число техника и интернет връзка, уточни той. Мисиите взаимно с Министерство на външните работи провеждат и обезпечават превоза на машините за гласоподаване и изборните бумаги до местата на вoта и назад до България, добави посланикът.

Общият брой на секциите в Турция, където ще се гласоподава с машини, е 112, като това са места, където концентрацията на български жители е по-висока, като Истанбул, Бурса и Измир.

" В немалка част от тези секции към този момент се гласоподава машинно по време на предходния избор, тъй че доста от хората са наясно с метода на гласоподаване. Въпреки това, посредством организациите на български жители по места още веднъж бяха споделени обучителните материали за машинно гласоподаване, налични на интернет страницата на ЦИК ", сподели той.

" Без категорично позволение от страната хазаин за осъществяване на български избори на нейна територия те няма по какъв начин да бъдат осъществени. Поради това през цялото време на процеса задачите ни са в непрекъснат контакт, както с локалните управляващи, по този начин и с централната власт. Представителите ни организират и персонални срещи с локалните управляващи, в местата където ще бъдат открити секции, като се прецизират въпроси, свързани със сигурността и здравното обезпечаване на вота в изборния ден ", добави Чолаков.

Според българския дипломат по-интензивно гласоподаване може да се чака обичайно в регионите, където гъстотата на българските жители е по-голяма - Истанбул, Бурса, Измир, Чорлу.

" На идните избори по всяка възможност секциите там също ще отбележат максимален брой гласоподаватели ", предполага той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР