Дипломатически скандал, наречен „Софагейт“, предизвика множество обвинения за отношението на

...
Дипломатически скандал, наречен „Софагейт“, предизвика множество обвинения за отношението на
Коментари Харесай

Софагейг: Дипломатически скандал тресе ЕС и Турция ВИДЕО

Дипломатически скандал, наименуван „ Софагейт “, провокира голям брой обвинявания за отношението на Анкара към дамите и Европейски Съюз, както и за сексизма в Брюксел и Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

В четвъртък депутати от Европейския парламент приканиха най-висшите двама чиновници на блока да обяснят гафа от Анкара.

На срещата, извършена на 6 април, в президентския замък в Анкара, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган седнаха на двата стола, които им бяха отредени пред флага на Европейски Съюз и турското знаме. За председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нямаше предназначен стол. Тя остана права настрана и реагира с удивление. В последна сметка седна на непосредствен диван.

Видео от срещата беше едно от най-гледаните и коментирани в обществените медии. Този гаф беше наименуван " Софагейт “.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли изказванията, че страната му има дискриминационно отношение към дамите. " Протоколът на срещата дава отговор на условията на Европейски Съюз. Разположението на местата е проектирано съгласно техните претенции и оферти ", акцентира той.



Ръководителката на групата на социалистите и демократите в Европейския Народното събрание Иратце Гарсия Перес съобщи в Туитър, че е " срамно " и подлага на критика " грубостта " както на Ердоган, по този начин и на Мишел. „ Първо се отдръпват от конвенцията в Истанбул, а в този момент оставят ръководителя на Европейската комисия без място при публично посещаване ", написа тя. „ Отношенията сред Европейски Съюз и Турция са от решаващо значение. Но зачитането на правата на индивида, в това число правата на дамите, също са от основно значение ”, добави Перес.

Шарл Мишел отговори във Facebook, че е тъжен от всякакво подстрекателство, че е апатичен към „ жалката “ сцена, провокирана от турския протокол във връзка с Фон дер Лайен.

Ерик Мамер, представител на президента на Европейска комисия, изясни: „ Председателят на комисията беше очевидно сюрпризирана и това е нещо, което можете да видите от видеото. Протоколното равнище на нашия президент е тъкмо същото като това на ръководителя на Европейския съвет.

„ Президентът Урсула фон дер Лайен чака институцията, която тя съставлява, да бъде третирана по нужния протокол и по тази причина тя е инструктирала екипът й да подсигурява, че сходен случай няма да се случи в бъдеще “, добави Мамер.

Срещата с Ердоган пристигна в внимателен миг, защото Европейски Съюз и Турция се стремят да възстановят връзките, разтърсени от възобновеното напрежение предходната година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР