Дипломатическата активност между София и европейските столици е сред тематичните

...
Дипломатическата активност между София и европейските столици е сред тематичните
Коментари Харесай

Преглед на печата

Дипломатическата интензивност сред София и европейските столици е измежду тематичните акценти на вестниците в петък.

" Бойко Борисов посрещна новоизбрания ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която дойде на посещаване в България... Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен организира с водачите на държавите-членки на Европейски Съюз преди представянето на цялостния състав на новата Комисия за утвърждение пред Екологичен потенциал, прецизираха от Министерски съвет. В Европа можем да успеем единствено в случай че обединим напъните си, сподели Фон дер Лайен преди срещата си с премиера. Тя подчертава върху значимостта на визитата си и показа пред публицисти, че за нея е чест и наслаждение да посети страната ни. " Чест и наслаждение е, че съм тук в София. За мен е доста значимо, че съм тук, тъй като България е значим член на Европейски Съюз ", уточни фон дер Лайен. " През последните седмици и през днешния ден беседвам с претендентите за съставяне на колегиум на Европейска комисия. Тук съм, с цел да чувам доста деликатно министър-председателя Бойко Борисов. С огромен интерес ще изслушам какви са вашите цели и упования. Важно за мен е да се реализира баланс в Европейски Съюз ", съобщи още ръководителят на Европейска комисия. Фон дер Лайен сложи акцент и върху провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз: " Дигитализация, демографски промени, които въздействат върху стопанските системи и обществата ни, също и сигурността. Напълно съм наясно, че в интервал на миграция е належащо да намерим ново начало във връзка с миграцията. Ние сме 100 % зад България и в случай че желаеме устойчива концепция в границите на Европейски Съюз би трябвало да сме на ясно, че ние разчитаме на България за дейности и информация. В центъра на европейския дневен ред смяната на климата. " Изключително значимо е да се влага в цифровизацията, образованието, тъй като младежите построяват бъдещето ни. Да влагаме в научно-изследователските действия и нововъведения ", добави още тя. " - в. " Стандарт ".

" Няма да научим съвсем нищо за диалозите ѝ в София, тъй като процесът за установяване на ресорите и оценка на препоръчаните от националните столици претенденти е конфиденциален. Подробностите може да разкрие единствено Фон дер Лайен и най-вероятно това ще стане най-рано след десетина дни, когато тя показа структурата и състава на екипа си. През октомври всеки от бъдещите еврокомисари би трябвало да бъде изслушан в съответните комисии на Европейския парламент. Крайното гласоподаване е единствено едно - на 22 октомври, по предварителна информация. Единственото име, споменавано в България до момента, е на еврокомисаря и препоръчана за нов мандат Мария Габриел. Премиерът Борисов постави завършек на всевъзможни опити да се разискват други възможности още по време на акцията за евроизборите. В Европа това няма по какъв начин да се схване като претендент на консенсус в България. Тя е с малко повече от две години опит в Европейската комисия и счита, че има положителни контакти в Европейския парламент, където бе народен представител. Но съставът на европарламента в този момент е много по-различен и в случай че още веднъж ѝ бъде препоръчан сектор, обвързван с цифровата сфера, не е изключено по време на чуванията да бъде питана за невижданото за Европейски Съюз приключване на персонални данни на милиони българи. Никоя страна до момента, обсъждала с Фон дер Лайен своите номинации и стремежи, не е разкривала резултата от първите контакти. Единственото изключение може да се счита Полша, където претендентът се отдръпна в понеделник с пояснение, че на страната е препоръчан сектор земеделие, а той не е дипломиран за него. В сряда министър председателят Матеуш Моравиецки съобщи пред локално радио, че вместо Кжищоф Шчерски оферират Януш Войчеховски, който към този момент се е срещнал в сряда с Фон дер Лайен и в идващите дни името му ще бъде публично оповестено. Германката беседва в сряда и с естонката Кадри Симсон - някогашен министър на стопанската система и инфраструктурата, която съобщи по-късно, че ще резервира наличието на диалога в загадка и че ѝ е бил препоръчан сектор, обвързван с стопанската система. Франция разгласи също в сряда своя претендент за комисар - зам.-управителят на централната банка Силви Гулар, която е също някогашен министър на защитата. Англия към този момент разгласи, че няма да излъчва претендент, тъй като на 1 ноември към този момент ще е отвън Европейски Съюз. Така остава само решението на Италия, където се спекулира с имена като някогашните министър председатели Паоло Джентилони и Енрико Лета и някогашните министри на стопанската система Пиер Карло Падоан и Роберто Гуалтиери... " - в. " Дневник ".

" Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Хелзинки в границите на неофициалната среща на първите дипломати от Европейски Съюз, оповестиха от Министерство на външните работи. " Двустранните връзки сред България и Гърция имат стратегически и другарски темперамент, което се обуславя с дейния политически разговор, разширяващо се търговско-икономическо съдействие, общите ползи в енергийната сфера и интензивния учебен и културен продан ", съобщи Захариева. По нейна покана министър Дендиас одобри да посети София на 10 септември т.г. Двамата министри разискаха редица въпроси от двустранен интерес, както и тематики от политическия дневен ред на района. Те установяваха, че двустранните ни връзки са на чудесно равнище. Географската непосредственост и капацитета на гръцката стопанска система и пазар предопределят високата икономическа интензивност сред българските и гръцките компании. През 2018 година стокообменът сред България и Гърция се е нараснал с 7.8% спрямо 2017 година и е в размер на 3,3 милиарда евро. Гърция е на 5-то място в износа ни след Германия, Италия, Румъния и Турция. Междусистемната газова връзка България - Гърция (IGВ) е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, по този начин и за района на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свързва газовия кулоар Север-юг с Южния газов кулоар. Капацитетът на газовата връзка е сред 3 и 5 милиарда кубически метра. " - в. " Труд ".

Всекидневниците оповестяват също, че задачата на Международния валутен фонд за България има нов началник.

" Надийм Илахи e новият началник на задачата на Международния валутен фонд за България и Румъния. Той поема поста от 1 септември, а работата ще е от варшавския офис на организацията. Алехандро Хайденберг, който сега дава отговор за задачата, се връща във Вашингтон. Илахи има опит с наблюдението на Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Изследователската му работа е ориентирана главно към Югоизточна Европа и икономическите резултати от емиграцията върху страните от района, заяви БНР. Ротацията на ръководителите на задачите в обособените страни е общоприета процедура за Международния валутен фонд. " - в. " Сега ".

" МВФ към този момент няма да има общ представител за България и Румъния, както бе до момента, излиза наяве от известие на Фонда, пратено до Българска телеграфна агенция. Софийският офис на интернационалната финансова институция остава отворен, само че отсега нататък България ще се следи отдалечено, от районното посланичество на Фонда за Централна, Източна и Югоизточна Европа, което е с централа във Варшава. Надийм Илахи, който и в този момент управлява звеното в Полша, към този момент ще отговоря и за България, и за Румъния. Досегашният представител в София и Букурещ Алехандро Хайденберг пък се завръща във Вашингтон. Илахи е с богат опит от Балканите, насъбран през близо 20-годишната му кариера в МВФ. Бил е началник на задачата за Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Работил е още за Египет, Казахстан, Киргизстан и Азербайджан. Роден е в Пакистан, преподавал е в университета Макгил в Канада, има бакалавърска и докторска степен от Калифорнийския университет. Дистанционното наблюдаване на България значи, че МВФ не вижда основни опасности пред стопанската система на страната и не чака да имаме проблеми с заплащанията, които да постановат подписване на заемно съглашение. Следващата задача на МВФ в България се чака да е при започване на 2020 година и още веднъж да бъде ръководена от Джейу Лий. " - в. " Стандарт ".

Наближаващите локални избори също са измежду настоящите тематики:

" Регистрацията на партиите за локалните избори ще стартира на 2 септември от 9.00 часа и ще продължи до 11 септември. Това съобщи на конференция представителят на ЦИК Александър Андреев. " Посочени са изискванията за регистрация, показване на заявление, дружно с приложените документи, както и броят на подписите, които поддържат партията ", изясни представителят на ЦИК. " Кандидатът за кмет или общински консултант би трябвало да има непрекъснат или сегашен адрес в България и в съответната община ", добави още Андреев. По думите му претендентите би трябвало да са декларирали своята уседналост 6 месеца преди изборите - 26 април 2019 година " С промените в Закона за партиите беше променен и Законът за финансиране на партиите. Допуска се финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, както и жители на Европейски Съюз. Гражданите на Съюза имат право да кандидатират за кмет или общински консултант ", разяснява още Андреев. Секции в чужбина за локалните избори няма да се разкриват, заяви Таня Цанева. " Получаваме питане към ЦИК от жителите дали ще могат да гласоподават, когато са в чужбина в деня на изборите. Секции в чужбина за локалните избори няма да се разкриват. Това е новото ", изясни Цанева. Тя разяснява, че изборната комисия има питане и дали ще се дават медийни пакети. " Медийни пакети не се дават на изборите за локална власт, което не освобождава доставчиците на медийни услуги в 40 дневен период преди изборния ден да си подадат цените и изискванията за снабдители ", добави още Таня Цанева. " - в. " Стандарт ".

" Омбудсманът Мая Манолова направи още една стъпка към кандидатирането си за кмет на София. С претекст бистрота и засилен интерес към работата й в четвъртък вечерта на уеб страницата на публичния бранител бе оповестен доклад за четирите години на поста, въпреки до края на мандата й да има още година. По неофициална информация Манолова, която е в акция от седмици, ще разгласи кандидатурата си за кмет на столицата до няколко дни. Формално тя ще бъде издигната от предприемчив комитет, отпред на който по информация на " Дневник " ще застане правозащитник. В него няма да вземат участие социалисти. На 11 септември Българска социалистическа партия - партията, от която тя бе народен представител близо 10 години, ще поддържа кандидатурата й. В доклада на омбудсмана се показва, че над 122 хиляди жители са потърсили съдействието на Манолова, а постъпилите тъжби и сигнали са над 45 хиляди, от които са завършени 43 569. Тя е имала 114 приемни и редица законодателни начинания (още за отчетата четете тук). Във финансовата част на доклада за 2019 година най-големият разход е за хотелско настаняване и самолетни билети - 11 608 лева В сумата са включени всички чиновници на институцията. Тази година Мая Манолова е пътувала по работа до Белгия, Гърция и Сърбия, а през предходната - до шест страни, измежду които Швейцария и Англия. Данъчната основа на възнагражденията й от 20 октомври 2015 година до края на юли т.г. е към 250 хиляди лева " - в. " Дневник ".

" Класически ФАЛШификат проучване!!! Звучи като ПРОГноза. Приема се от читателите като изборна ПРОГноза. А това си е равно на " неистина "... Това написа някогашният претендент за кмет от Българска социалистическа партия и социолог Михаил Мирчев в профила си във Facebook във връзка на социологическо изследване на " Галъп ", съгласно което Мая Манолова би получила с 8% повече гласове от настоящия кмет на София Йорданка Фандъкова при възможен балотаж на локалните избори в столицата през есента. Мирчев продължи: " Изследването е единствено някакъв сондаж. При това от 9 август - време, когато 50% от гласоподавателите в София ги няма. При това изявленията по телефона. Само 800 броя... НЕ Е ПРЕДСТАВително за гласоподавателите в София. А щом няма качеството " представителност " то не може да се внушава, че е прогноза в %-ти...Колегите от ГАЛЪП с това вършат една долнопробна РЕКлама на обичаната им Мая Манолова... Манипулативно и непочтено... ## Гадостите на гърба на науката ни " социология " започнаха... " - в. " 24 часа ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР