Динамиката на финансовите пазари ще продължи в следващите две-три седмици.

...
Динамиката на финансовите пазари ще продължи в следващите две-три седмици.
Коментари Харесай

Експерт: Динамиката на финансовите пазари ще продължи в следващите две-три седмици

Динамиката на финансовите пазари ще продължи в идващите две-три седмици. В момента тя се дължи на страховете и неизвестността от това какво може да излезе от банковите салда на огромни европейски банки. Това сподели Цветослав Цачев – основен капиталов съветник на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването " Човекът на фокус “ на " Фокус “.

Според него вероятността за развиване на обстановката в положителна посока е 70 към 30% в отрицателна. Банковата система в Европа и въобще по света е друга от тази през 2007 година, акцентира специалистът. " Затова давам тези две-три седмици на усмиряване на пазарите. Голямата разлика сред това, което видяхме с по-малките американски банки и това, което виждаме с огромните европейски банки, е, че регулациите са такива, а и самата ЕЦБ е правила така наречен " стрес проби “ в банковата система, с цел да се пресметна при какви събития, при какви опасности,  какъв ще бъде резултатът върху обособените салда на банките, т.е. какви резултати те биха имали. Примерно, при повишение на лихвата какъв брой биха изгубили от скъпи бумаги, които те държат, по какъв начин това би се отразило надлежно на финансовия резултат и върху финансовата адекватност. “, изясни Цачев. 

Credit Suisse не е банкрутирала, уточни той. " От нея имаше огромна загуба на доверие и приключване на депозити, които бяха обезщетени с ликвидност, само че защото би трябвало да се предприеме нещо, с цел да продължи да работи една банка, тя беше продадена на UBS “, изясни той. 

Инфлацията и лихвите са номер едно като стопански фактор, безапелационен е Цачев. " Събитията към банковата рецесия на доверие са в действителност нещо, което в идващите месеци ще докара до доста внезапно понижаване на кредитирането в развитите стопански системи, след което ще стартира и понижаване на инфлацията. Това, което комерсиалните банките вършат с кредитирането, в действителност ще бъде главното стягане в стопанската система, главното понижаване на тласъците. Тази спирачка за стопанската система ще докара до спад на инфлацията и ще свърши работа на централните банкери “, изясни специалистът. 

Той обърна внимание и на обстоятелството, че Китай ще гони над 5% стопански напредък, което ще докара до по-високо търсене на първични материали. Това също е фактор за понижаване на инфлацията в международен мащаб. " Този вид тласъци постоянно до момента през последните десетилетия са водили до повече и по-евтина продукция, която действително води до спад на инфлацията в развитите страни, там, където се използват главно китайските артикули. Затова преглеждам геополитиката към този момент като фактор, който по-скоро ще мине през призмата на понижаване на инфлацията – една положителна вест за международната стопанска система, само че не знаем до какъв брой ще пострада и икономическият напредък “, разяснява Цачев. 

Намаляването на кредитирането в това време обаче води до спад на стопанската система, изясни Цачев. " Вероятно ще забележим още по-голям спад през втората половина на годината. Ако прогнозите до момента бяха, че стопанската система ще стартира да пораства във втората половина на годината, а аз считам, че това се измества в най-хубавия случай на равнище към нулата – да няма напредък, по-скоро някаква по-продължителна рецесионна вълна. Другото значимо отражение – намаляването на кредитирането, надлежно носи опасности върху пазара на недвижими парцели, тъй като когато забележим по-силен спад на цените на недвижимите парцели, там съществува и заплахата за банкрути в този бранш. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР