Динамична работна среда, сравнително високи доходи, възможности за развитие -

...
Динамична работна среда, сравнително високи доходи, възможности за развитие -
Коментари Харесай

ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от основателя на една българска компания, позиционирана на глобалния пазар

Динамична работна среда, относително високи приходи, благоприятни условия за развиване - това са дребна част от аргументите от ден на ден хора да се ориентират към кариера в ИТ бранша. И тук не приказваме единствено само за младежи, тръгнали да градят кариера от нулата, а и за опитни експерти в други сфери, решили да излязат от зоната си на комфорт, създадат кариерен завой и да тръгнат в напълно друга посока на развиване. Доколко обаче това е постижимо, може ли просто да решим, че желаеме да станем софтуерен инженер или уеб дизайнер да вземем за пример и да се запишем на съответния курс, с цел да придобием знания? Какви са възможностите ни за реализация по-късно?

Разговаряме с създателя на една българска компания от бранша, който е с над 25-годишен опит в ИТ сферата. Когато преди 15 години Чавдар Копоев напуща работа като програмист и основава компанията си ОддСторм, даже не съществува известния в този момент framework.NET. В момента компанията е позиционирана на световния пазар и има десетки хиляди клиенти, като средногодишният оборот през последните 5 години е над 1 милион лв.. Пред Money.bg той споделя с какви провокации бихме се сблъскали по пътя за мечтаната ИТ кариера, какво е добре да знаем и каква е обстановката на пазара на труда сега.

Чавдар, в последно време следим, че от ден на ден хора се ориентират към кариера в ИТ бранша. Знаем обаче, че това не е специалност за всеки. Кажи ни кое е най-важното, което би трябвало да знаем преди да се захванем с образование и курсове?

Наистина е по този начин, от ден на ден хора биват примамвани от относително виското възнаграждение в ИТ бранша и записват курсове с цел да се преквалифицират в ИТ експерти в разнообразни области. Възможността за хибридна или отдалечена работа също ускорява тази наклонност, изключително годна по време и след пандемията.

Присъствието на огромни интернационалните компании и вложители способстват и предопределят огромното търсене, дефицит на фрагменти и конкурентна среда в ИТ промишлеността. Важно е човек да се огледа в вероятност, да работи това което обича и му носи задоволеност, да може да се показа на обичаната си работа и след една, пет, 10 години, работейки със същият възторг, както и първоначално, момента на записване на курс. Положително е, че сега има задоволително академии, университети, качествени ментори и преподаватели, утвърдили се в последните 5-10 години. Съветвам всеки, който има интерес към кариера в ИТ промишлеността, да се запознае детайлно със наличието на най-малко две стратегии на одобрени академии, да се опита да се припознае в тях и да се зареди с доста самообладание и твърдоглавие. Решението за смяна и ново начало не постоянно е елементарно, само че постоянно е за положително.
 Над 10 000 лв. месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и по какъв начин са заплатени
Над 10 000 лв. месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и по какъв начин са заплатени

Има ли " балон "? Пред Money.bg приказва Георги Иванов от Noble Hire

Нека кажем, че сме решили твърдо да градим кариерно развиване в ИТ бранша. Каква е обстановката сега на пазара по твои наблюдения - с какво образование да се захванем, какви езици да учим и какви умения търсят работодателите?

Много е значимо човек самичък да реши мощните и слабите качества които има, с цел да може да ги употребява дейно при избора на курс, образование и посока на развиване и самоусъвършенстване. Грешно се допуска, че за работата в ИТ бранша би трябвало безусловно да учиш програмиране. Да, мощна аналитична мисъл, както и дарба за продължителна централизация може да са от изгода при курс за програмиране. Но артистичност, креативност може да са качества за дизайнер. Това което е несъмнено, че всеки шеф търси хора, които естествено се вписват във фирмената просвета и философия . Хора, които да допринесат за задачите на компанията и обогатяват екипното познание.

Чавдар Копоев завъшва магистратура " Софтуерно Инженерство " в СУ, както и бакалавър " Информатика " в ИУ-Варна. Интересът му към програмирането идва още в ученическите годините в математическата гимназия във Варна, а действителна работа в бранша стартира още преди пълнолетието си, или над 25 години обратно.

В качеството си на шеф, назначавал ли си или би ли назначил чиновник без опит? Опиши ни идеалния претендент за твоята компания да вземем за пример.

Повечето чиновниците са постъпвали при нас без на практика опит. Общо разбиране е, че би трябвало да се влага в хората, които вършат първи стъпки в кариерното си развиване. Това е в групова изгода на целият бранш, без значение къде човек ще откри съвършените условия за реализация. Вярвам, че човек би трябвало да се усеща добре на работното си място и да се вписва във фирмената просвета.

Средата, в която работят програмистите е много динамична. Каква е тайната да оставате в крайник с непрекъснато появяващите се нови технологии?

Света към нас се трансформира извънредно бързо, нови трендове и технологии се постановат всекидневно. Някои от тях предопределят бъдещето, трансформират качеството на цели браншове от публичния живот. Тайна няма, само че с цел да останем конкурентоспособни, би трябвало да не стопираме да се интересуваме, учим и самоусъвършенстваме . Да бъдем визионери, предвиждаме бъдещето и действаме в този момент. Съветвам човек да отделя време, много постоянно и персонално такова, запознавайки се с нови трендове и технологии. Хубаво е, че в днешно време всеки има достъп до неограничени запаси за четене.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Кажи ни за какво да преследваме кариера в ИТ бранша? Какво ти е дала специалността на теб самия?

ИТ секторът е извънредно динамичен, бързо разрастващ и изменящ се. Често си мисля, какви бяха технологиите преди две години, преди пет, 10! Когато основах ОддСторм, даже нямаше.NET! Как ли бих приел преди години мисълта за генеративен изкуствен интелект във типа, който закупи последните месеци? Дали вярно бих могъл да предвидя какъв ще е хоризонта след година?

Но тъкмо тук идва упоритостта и желанието за развиване, за развихряне на въображението. Вярвам, че ИТ бранша дава изключителни и неповторими условия точно за това! Ако човек се усеща добре в динамична и бързо изменяща се среда, с настройката да се самоусъвършенства всекидневно, кариера в ИТ е верният избор. В персонален проект, тя ми донесе доста позитивни страсти през годините, познанства с изключителни хора, опция да осигуря положителни условия на огромно семейство от четири дъщери и две кучета.
 Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ експерт
Да се пенсионираш на 40 години: Историята на един ИТ експерт

Гост на Money.bg е ИТ пенсионерът Александър Попов

Ти по кое време започва бизнеса си, по какъв начин ти хрумна концепцията за него, с какво се занимава компанията?

През далечната 2006 година напуснах работа като програмист. Започнах да се устоявам занимавайки се с онлайн спортни арбитражи. За бързото намиране на арбитражна обстановка имах потребност от стратегии и системи, които да ми подкрепят и автоматизират процесите, да улеснят и ускорят работата ми. След няколко месеца отдаденост на това занятие, пристигна и концепцията за бизнес. Питах се: Защо да не предложа насъбраното познание и принадлежности обществено?

Точно по този начин се зароди концепцията за ОддСторм в ранните месеци на 2007 година. Първата си обществена арбитражна услуга ОддСторм пусна през Октомври 2007. През годините разработихме партньорска стратегия, академия, както и други свързани услуги, с цел да се превърнем все още в най-бързата и надеждна услуга на световния пазар, желана от десетки хиляди клиенти от целия свят, със средногодишен оборот от над 1 милион лв. за последните 5 години.

Би ли споделил по какви планове работите сега и какви са бъдещите си ви проекти?

Както и преди 15 години, пробвам се да подчертаваме върху това, което вършим в действителност добре и да го предложим с конкурентно преимущество. В близко бъдеще ще навлезем в пазара на Proxy, VPN и Scraping услугите, ще разтеглим и развием B2B партньорства свързани със събиране и обработка на огромни количества обществени данни.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР