Димитър ПоповПоследните трусове около правителството пак поставиха въпроса за неясната

...
Димитър ПоповПоследните трусове около правителството пак поставиха въпроса за неясната
Коментари Харесай

Петков плаши да свали Денков, на Борисов не му пука нито от Гешев, нито от избори

Димитър Попов

Последните земетресения към държавното управление отново сложиха въпроса за неразбираемата политическа рамка, по която то беше основано. Няма съдружно съглашение, няма съглашение за фрагментите, няма обща политика по министерства, липсва обща управническа стратегия, с изключение на законодателната, която се изчерпва с пет целта – еврозона, Шенген, войната в Украйна, бюджет и инфлация.
Самото държавно управление беше образувано поради общото предпочитание за евроатлантически курс на страната и

уединяване на Румен Радев

от властта – предпочитание, което беше по-скоро наложено извън, а не като вътрешна мотивация в самите партии.
Отгоре на всичкото тази „ коалиция “ беше основана в нарушаване на съществени правила на многопартийната система.
Първият е, че е признато след избори да се направи държавно управление с първия мандат. Така гласоподавателите знаят, че политиците се преценяват с техния избор и дават преимущество на победилата мощ, с цел да може болшинството в обществото да осъществя своята победа. Утвърждава се и смисъла на самите избори като съревнование с победител. В нашия случай първите две партии направиха коалиция с втория мандат, въпреки и ГЕРБ, и ПП-ДБ да знаеха авансово, че държавно управление сред тях ще има – едно, поради мощния напън от нашите съдружници, и второ поради цялостното безсмислие на нови избори през лятото. Значи можеха да го създадат и с първия, без да извиват ръце и да неглижират резултатите от изборите. В международната процедура държавни управления с втория мандат са спешни и не изкарват цялостен мандат.
Вторият е, че взаимно ръководство се прави в коалиция. Това значи авансово договаряне на обща законодателна стратегия, детайлно написана управническа стратегия, разпределение на министерствата сред сътрудниците, както и присъединяване на фрагменти от всички партии в обединението по етажите на властта. Така има гаранция, че и позитивите, и негативите от ръководството ще се разпределят поравно. Правителството Денков-Габриел наподобява на

държавно управление на малцинството,

формирано от ПП-ДБ, а не на коалиция. Управляващият Денков назначава всички фрагменти от „ своите ” и не позволява хора на ГЕРБ до властта – от регионални шефове до заместител министри, министри и еврокомисар. Ролята на ГЕРБ е още по- странна – те поддържат държавното управление в Народното събрание, дават мнение за назначенията, само че не вземат участие в тях, макар че имат вицепремиер. Напълно справедлив наблюдаващ би заключил, че ПП-ДБ, единствено с 63 депутати овладяват цялата власт и се държат като мажоритарен победител, а

ГЕРБ сама се е свалила в непринуден нокдаун

В тази сбъркана в началото структура ГЕРБ видяха междина за плаващи болшинства с други партии и я използваха незабавно. Борисов е занаятчия на тънките игри с електората и с сътрудниците. Докато се прави хем на ръководещ, хем на съпротива, образува тематични болшинства и с други партии поради правосъдната система. Предстои избор на съдии от квотата на Народното събрание във Висш съдебен съвет, а за тях Борисов по-лесно ще се контракти с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, в сравнение с с ПП-ДБ. Същото ще стане и с кандидатурата за основен прокурор, с регулаторите, изключително с Българска народна банка, също. За такова държание той има опрощение - в този момент държавното управление е на Политическа партия и той единствено го поддържа.
ПП-ДБ се вкиснаха от такива произволи в Народното събрание. Петков заплаши да смъкна Денков, в случай че ГЕРБ не му извърши седем точки, множеството от които са механизми за координиране на фрагменти в регулаторите. Закъснелия му ултиматум е неправилен. Борисов към този момент не се опасява нито от Гешев, нито от нови избори. Не инцидентно подмятна две основни изречения: едната е, че няма по какъв начин кабинетът да я докара до ротация след 8 месеца; втората е, че няма той да смъква държавното управление. Ще чака

ПП-ДБ сами да смъкват Денков

напълно скоро. Във всеки случай Борисов е с развързани ръце и явно ще гради плаващи болшинства и в бъдеще. Може да го спре единствено съдружно съглашение и преформатиране на държавното управление Денков, за което от ПП-ДБ обаче не са подготвени.
Ако съдим по последния скандал сред сътрудниците, елементарно ще заключим, че тази „ коалиция “ може да не изкара тази година. Дали обаче Политическа партия в действителност ще смъкна личното си държавно управление е забавна прогноза, която не се ангажирам да направя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР