Димитър Костов, подуправител на БНБ, управление Банков надзор © Надежда

...
Димитър Костов, подуправител на БНБ, управление Банков надзор © Надежда
Коментари Харесай

БНБ харесва и БАКБ, и Инвестбанк за купувачи на "Банка Виктория"

Димитър Костов, подуправител на Българска народна банка, ръководство " Банков контрол "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Българска народна банка позволи Общинска банка да бъде купена с пари от " Инса ойл "

Сделката беше утвърдена светаквично и опонира на досегашната процедура на регулатора да не позволява локални предприемачи
11 яну 2018
Само БАКБ и Инвестбанк желаеха банка " Виктория "

Компанията на Васил Божков не взе участие на финала. Така Българска народна банка няма да е подложена на напън да направи рисково изключение
2 ное 2017
Срокът за подаване на предложения за ТБ " Виктория " е до края на октомври

До седмица по-късно се чака синдиците на КТБ да изберат един или няколко претендента за договорката
25 окт 2017
БАКБ, Инвестбанк и " Вабо Интернал " подадоха предложения за Банка Виктория
5 сеп 2017
И четирите претендента за ТБ " Виктория " не престават в търга

Всички ще получат информативен меморандум за правене на необвързващи предложения
23 авг 2017
Българска народна банка не позволи на Търговска банка Д да купи ТБ Виктория
24 мар 2017
Кандидатите за Банка Виктория станаха осем

Две банки, БТК и компания за картови разплащания се включиха в търга
19 сеп 2016 Българска народна банка даде предварителни утвърждения и на Инвестбанк, и на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) за покупката на ТБ " Виктория ", благосъстоятелност на КТБ, която е в неплатежоспособност. Решението е взето на съвещание на управителния съвет на централната банка на 8 март.

Какво следва

В началото на ноември 2017 година и двете кредитни институции подадоха обвързващи предложения за покупката на 100% от капитала на " Виктория " плюс погашение на депозита на едноличния й притежател към банката в размер на окло 85 млн. лева Следващата стъпка в този момент е директно договаряне от страна на синдиците с двамата претенденти по подадените предложения, като те ще изберат купувача.

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава активността на синдиците и процеса на несъстоятелността на КТБ, ще би трябвало да утвърди (или вероятно не) определения покупател. На финала Българска народна банка ще даде дефинитивно позволение за покупката. При към този момент издадено авансово утвърждение, окончателното е за завършване на договорката.

От известието на централната банка излиза наяве, че и Инвестбанк, и БАКБ са декларирали желание " за превръщане на придобиваната банка чрез вливане в съответната банка заявител в шестмесечен период ".

Пътят до тук

И двата претендента с предварителни утвърждения в този момент отпаднаха на друг стадий в предходната процедура за " Виктория ". Инвестбанк не стигна до етапа на подаване на предложения. Банката сподели слаб резултат на стрес теста през 2016 година и сама трябваше да се капитализира. В края на април предходната година оттова оповестиха, че са изпълнили рекомендациите на Българска народна банка за попълване на финансовите си буфери. При подаването на необвързващи предложения в тази процедура през лятото на 2017 година Петя Славова, притежател на Инвестбанк, сподели пред " Капитал ", че желанието при възможна покупка на " Виктория " е вливането й в Инвестбанк и консолидация на двете банки. Целта е да се усили кредитният ни портфейл, уточни тогава тя. По думите й в предходната процедура мениджмънтът е взел решение да отдръпна присъединяване на банката след писмото за интерес заради други бизнес проекти пред Инвестбанк към оня миг.

В предходния търг БАКБ подаде оферта и стигна до финала, само че предпочетеният претендент от синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете беше банката на Фуат Гювен Д банк. Българска народна банка не даде позволение за договорка, тъй като проектът на определения покупател не предвиждаше обединение, а запазването на " Виктория " като обособена институция, т.е. допустима бърза препродажба. Офертата на БАКБ е предвиждала обединение на двете банки. При това присъединяване в търга Цветелина Бориславова, притежател на БАКБ, съобщи пред " Капитал ", че желанието й е обединение на двете банки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР