Димитър Главчев заяви пред К2, цитиран от , че в

...
Димитър Главчев заяви пред К2, цитиран от , че в
Коментари Харесай

Главчев: Концесията на Росенец“ 100% ще стане обект на одит от Сметната палата

Димитър Главчев съобщи пред К2, представен от, че в " Лукойл " няма обществени средства, по тази причина активността ѝ се управлява от Национална агенция за приходите. Водещата попита може ли Сметната палата да ревизира концесии и напомни, че президентът Радев е дал на Конституционния съд решението на Народното събрание за отнемането на концесията на пристанище " Росенец “. Шефът на Сметната палата отговори, че концесията на " Росенец “ 100% ще стане обект на одит от институцията, която към този момент оглавява, стига Конституционният съд да не се произнесе, че отнемането на концесията е противоконституционно.

Димитър Главчев изрично съобщи, че няма да има чистки в Сметната палата. Още в първите си дни отпред на институцията той се е опитал да успокои хората. Бившият ръководител на Народното събрание бе безапелационен, че ще търси последователност и ще сътвори нещо като съвещателен съвет, в който да вземат участие и хора от неправителствения бранш, както и някогашни ръководители на институцията, който да оказва помощ в работата.

Димитър Главчев разяснява и Образуваното дело в Конституционния съд за Установяване на противоконституционност на наредбата на член 55, алинея 2 от Закона за Сметната палата. Той прочете мнение на проф. Иван Стоянов, който споделя: " Отговорът на поставения в дело номер 8 въпрос е функционалност на правната същина на одитния отчет. За прототип на одитния отчет, ревизионния акт за начет има разнообразни мнения във финансово-правната литература. С издадения одите отчет способените органи на Сметната палата вършат избрани констатации. Срещу тези констатации одитираното лице има право да направи възражения в избрания от Закона за Сметната палата период. С одитния отчет не се осъществя никаква отговорност “. Тоест тази отговорност се осъществя, когато отчетът се препрати на способен орган и той предприеме дейности, които могат да бъдат обжалвани.

" Премиерът Денков се закани, че в случай че открие някакви нарушавания, ще даде служебните кабинети на прокуратурата! Вие можете ли да одитирате служебните кабинети? “, попита Беновска. Главчев отговори: " Ежегодно се одитира държавния бюджет, НЗОК и ДОО. От министерствата несъмнено, по убеждение. Вие кое оферирате да се включи в одита? “. Водещата отвърна, че предлага всички министерства да бъдат одитирани. Главчев отговори, че няма подобен запас. Освен това в министерствата има звена за вътрешен одит, АДФИ също има контролни функционалности. Той съобщи: " Принципът е извадков, само че най-интересните обекти, в случай че мога по този начин да се изразя, се включват в програмата! Лошото е, има доста такива забавни обекти! Сметната палата одитира и общини, кметове, представяте ли си какъв размер е! “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР