ДИЛЯНА ДИМИТРОВА,Три седмици след началото на войната в Украйна българското

...
ДИЛЯНА ДИМИТРОВА,Три седмици след началото на войната в Украйна българското
Коментари Харесай

Бюрокрацията и хаосът погълнаха бежанците от Украйна

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА,

Три седмици след началото на войната в Украйна българското държавно управление добави с нови смущаващи линии чувството за цялостна липса на страната в напъните за посрещане на бежанците. В последните дни министрите и дори включените в оперативния щаб хора от неправителствения бранш се държат по този начин, като че ли задачата им е не да посрещнат, а да отхвърлен бежанския поток от границите ни.

До през вчерашния ден министрите се придържаха единствено към екзистенц минимума, предоставен от Европейска комисия - обединен портал с информация за хората и задействане на статута за краткотрайна протекция. С неприемлив звук на предимство министрите Даниел Лорер, Асен Василев и компания обясняваха, че няма да дадат нито стотинка на бежанците и доброволците, които им оказват помощ, тъй като не можели да управляват дали някой няма да злоупотреби с мизерните суми. В резултат на това, майки с деца би трябвало да се унижават и да молят във " Facebook " за помощ за обикновени битови потребности - памперси, тенджера, аспирин. И популярност на десетките българи, които откликват на мига, тъй като друга помощ няма.

Българската администрация също три седмици не забелязваше прииждащата на границите ни вълна. За бюрокрацията война няма - първите бежанци бяха посрещнати с условия за купища документи, освен това легализирани по съответния ред - имунизационни книжки, легализирани дипломи, ТЕЛК-ове, актове за раждане, пълномощни за извеждане на деца през граница.

Едва тези дни, когато напрежението измежду работещите на първа линия доближи избухливо равнище и от всички страни валят обвинявания, че страна в тази рецесия няма, а доброволци и бежанци са оставени сами с проблемите си, държавното управление стартира да имитира активност. Отделни министри най-накрая видяха, че нашите закони не прилягат на украинците, въпреки измежду тях мощно да се набива на очи неналичието на обществения министър Георги Гьоков, който скоро ще би трябвало да изясни партийните му убеждения ли пречат той да бъде на предна линия на тази рецесия, която на първо място е филантропична.

ПРИСТИГАНЕ

В неуспеха на държавното управление да ръководи рецесията има едно видимо изключение - безплатният превоз. БДЖ пусна украинците да употребяват гратис всички влакове, в това число интернационалните, а Министерство на външните работи и МО проведоха автобусни линии, които постоянно прибират български жители и тези с бесарабски генезис от границите на Румъния с Молдова и Украйна. Добрите вести обаче завършват на нашата граница и то освен тъй като тя е единствената, където до неотдавна нямаше кой да предложи една чаша чай на хората, някои от които са пътували дни наред в студа.

Много хора идват у нас при близки или най-малко знаят тъкмо закъде пътуват. Но идват и непридружени възрастни и деца, както и хора, хванали първия наличен превоз заради липса на средства. Все по-често към България се насочват и хора, ненамерили място другаде. Всички са в мощен стрес от претърпяното. Кой знае за какво тяхното посрещане не се оказа измежду дилемите на нито един от 20-те министри на премиера Кирил Петков. Всичко е оставено в ръцете на доброволците. Но до момента в който техните старания се провеждат и канализират, доста хора бяха принудени да чакат часове наред в студени пространства, а една бабушка се оказа в Истанбул, вместо във Варна. Едва в сряда да вземем за пример на Централна гара в София проработи център за посрещане на бежанците.

РЕГИСТРАЦИЯ

Бежанската вълна сега е като никоя друга - украинците са мобилни, с право като туристи да обитават безвизово 90 дни в Европейски Съюз. Отделно Европейски Съюз им даде право да не аплайват за тромавия статут на интернационална протекция, а да се възползват от по-облекчената краткотрайна протекция. Какво обаче направи родната администрация? Изнесе мобилни пунктове на организацията по бежанците по границите, които да раздават... статут на интернационална протекция. Очаквано, единствено 50 души от 30 000 минали през " Дунав мост " са поискали подобен документ.

Даването на краткотраен статут пък затъна в нормалните неразбории към нагаждането на програмен продукт, образованието на чиновници и прочие До понеделник вечерта към момента никой не беше получил заветната карта. Дори дългите опашки, като тази пред дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи в София във вторник сутринта, не накараха администрацията да се задейства за даване на въпросния статут.

На сходни опашки в идващите дни ще са принудени да чакат стотици хиляди украинци - по данни от сряда заран у нас има 40 000 души, които считат да останат, и над 80 000 минали границите ни. Този поток мъчно ще бъде обработен от съществуващите полицейски звена, а бързото приемане на статут е основно за използването на всички останали права. В същото време това е единствено началото на вълната - към България потеглят и бежанци, които към този момент не съумяват да намерят заслон в Полша. По нищо не проличава държавното управление да се готви за тази, надалеч по-трудна част на рецесията.

НАСТАНЯВАНЕ

Тук е единствената мярка, подхваната от държавното управление по отношение на бежанците - прословутите 40 лева за заслон и храна на емигрант дневно. Официалният документ, признат от правителството(link is external) е цялостен с неясноти, които надалеч не се изчерпват със скандалния и към този момент в детайли коментиран факт, че пари ще получат единствено хотели, регистрирани къщи за посетители и почивни станции, а за доброволците остава " едно огромно благодаря ". Проблемите с нея са най-малко няколко:

- заплащат се нощувките единствено на хората със статут на краткотрайна протекция, което изключва българските жители от Украйна, и тези, които не го придобият по някаква причина;

- заложено е неразбираемо изискване по отношение на превоза. Той " може да се реализира за сметка на хотелиера ", написа пожелателно в програмата. Красимира Величкова от оперативния щаб обаче го показа като наложително условие;

- дейните хора, търсещи работа, са " осъдени " с право да получават платена нощувка и храна единствено за един месец, за разлика от останалите, чиято поддръжка е за 3 месеца. Към търсещите работа кой знае за какво са добавени и децата под 18 години, които обаче нямат право да работят. За сметка на това, от по този начин написания текст излиза, че ще имат единствено един месец заслон над главата си и храна.

От щаба дават всевъзможни противоречиви оправдания за какво няма да има поддръжка за стотиците жители, които отвориха домовете си за украинците. " Съгласете се, че е доста значимо, когато страната заплаща, да има механизми за инспекция, ние би трябвало да знаем, че хората, които настаняват са доброжелателни ", споделя Красимира Величкова. Вицепремиерът Калина Константинова пък напряко сподели, че държавното управление не е несъмнено, че настанените по домовете са в сигурна среда. Защо тогава въобще се позволява хора да се настаняват в съмнителна среда? И за какво се счита, че хотелите и къщите за посетители не могат да злоупотребят и да регистрират " мъртви души "?

Министрите се разминаха и във връзка с самото заплащане. В неделя Асен Василев в прав текст излъга от ефира на Би Ти Ви(link is external), че още в понеделник хотелиерите могат да си получат парите за бежанците. Понеделник мина и отпътува, естествено никой не получи и стотинка. От брифинга на щаба в събота обаче е известно, че първото заплащане в най-хубавия случай ще бъде при започване на април, защото местата за настаняване би трябвало да отчетат признатите хора.

Скоро България ще има съществени проблеми с настаняването на новите бежанци. По форумите към този момент се вижда, че Полша е на лимита на опциите си. Дори у нас има градове, където местата стартират да се изчерпват, без да броим други основни фактори като място в детска градина за децата да вземем за пример.

ПОМОЩИ

Има някаква необяснима комбинация от неспокойствие и надменност в тона на министрите, когато им зададат един от главните въпроси на рецесията - за какво България избра да не дава помощ непосредствено на бежанците. " Нямаме законова форма, по която да даваме на бежанците непосредствено нещо ", разгласи Асен Василев в неделя. " Индивидуално никоя страна не е взела решение да се заплаща на хората ", разгласи в понеделник Красимира Величкова от щаба. И двете изказвания не дават отговор на истината.

В арсенала от закони към снишилото се в тази рецесия министерство на обществената политика има тъкмо такава помощ - за хора, изправени пред случайно зародили потребности. Тя е 375 лева и се изплаща еднократно, само че държавното управление като че ли усърдно я укрива от бежанците, а рубриката " Хуманитарна помощ " на единния портал изкусно препраща към доброволческите организации, които заместиха изчезналата страна.

В отговори до в. " Сега " общественото министерство удостовери, че украинците имат право на такава помощ, откакто се записват по сегашен адрес и подадат заявление до обществено подкрепяне (и извадят статут на краткотрайна закрила). На уеб страницата на министерството обаче няма да откриете такава информация.

Статутът на краткотрайна протекция дава доста права, само че с това проблемите не свършват, а стартират. Социални помощи да вземем за пример се дават при строги условия - човек не би трябвало да има приходи, да е получавал завещание, да има огромни парцели. За да се пресметна помощта, се желаят бележки за приходи и други документи. Очевидно е, че приложени безусловно към изключителната обстановка на бежанците, те няма да разрешат на никого да получи подкрепяне макар очевидната потребност. За омекотен ред обаче никой не отваря и дума - общественият министър като че ли си е взел дълготраен отпуск от рецесията, в която следва да е на първа линия.

ЗДРАВНА ГРИЖА

Медицинската грижа на бежанците не може да бъде въпрос на благосклонност, само че досега е тъкмо по този начин. Каза го малко и ясно общопрактикуващият доктор доктор Евгени Крайселски пред БНР(link is external)(link is external): " Нашето министерство не прави нищо. Буквално. За 20 дни трябваше най-малко за тези, които са хронично заболели, да се обезпечи някакъв вид ". Какви са проблемите?

Нашите лечебни заведения " нямат съображение " по израз, употребен в репортаж на " Свободна Европа " (link is external), да продължат лекуването на хронично болен, в случай че той няма съответните документи за това, да вземем за пример ТЕЛК. Това е проблем за хора с потребност от химиотерапия, хемодиализа, скъпи лечения на вродени болести и така нататък Нашата здравна каса също " няма съображение " да поема скъпо струващо лекуване и медикаменти на хора от Украйна без вездесъщите протоколи, рецептурни книжки и така нататък В единия портал това е още една графа, попълнена от доброволци лекари и лечебни заведения, в случай че не броим напътствието при потребност от незабавна помощ да се звъни на тел. 112.

Едва тази седмица - евентуално в реакция на нелицеприятните обвинявания, Министерство на здравеопазването разгласи, че в " незабавен " порядък ще разиска вероятните промени в законите, с цел да могат всички идващи от Украйна да получават здравна помощ в размера и качеството, обезпечени на българските жители. Управляващите обаче явно подценяват казуса, смятайки, че у нас влизат млади и здрави хора, които няма да натоварят системата.

ОБРАЗОВАНИЕ

МОН разгласи подготвеност да одобри 65 000 деца в учебните заведения и да обезпечи 14 000 места в детските градини, само че това е огромен запас единствено на пръв взор. Местата в детските градини да вземем за пример са надалеч от бежанците. В София са налични в крайните квартали, има много места в Разград, за благополучие - и във Варна, която е на първа линия на вълната. Тук огромен проблем се оказа наложителната имунизация за децата, без която не могат да бъдат записани в детска градина. Министерство на здравеопазването се засилва да изготви насоки по този въпрос, само че разтревожи майките, че при липса на данни за направена имунизация, тя ще се направи у нас, което повдига въпрос какъв брой целесъобразно е това.

При учебните заведения пък хилядите места не вземат решение въпроса. Едва 91 от 11 300 деца у нас към вторник са поискали да продължат образованието си в българско учебно заведение, като тук главен фактор е езиковата преграда, образователната стратегия и така нататък Във форумите за взаимопомощ доста майки търсят опция децата им да продължат да посещават уроци по балет, музика и други Има и такива, които желаят да стартират незабавно да учат български. Основно обаче украинчетата не престават да учат онлайн - незабравим факт, и имат потребност от таблети/лаптопи и интернет. Докато в други страни към този момент отпечатаха украински учебници, ние занапред ще търсим разновидности за обезпечаване на техника. Тепърва ще се взема решение и различен проблем за децата с българско поданство, които не могат да бъдат записани в българско учебно заведение без удостоверение за приключен клас.

КОМУНИКАЦИИ

Мобилните оператори оповестиха няколко привидно великодушни жеста към идващите от Украйна хора, само че те вземат решение единствено официално казуса с връзката им. Безплатен роуминг да вземем за пример има единствено за клиенти с абонаментен проект към наш оператор, каквито украинските бежанци не са. В единния портал се популяризират предплатени карти, които са единствен вид за краткосрочно пребиваващите у нас, само че дискретно се премълчава какъв брой убийствени са техните цени. Във вторник един от мобилните оператори разгласи, че подарява незнаен брой предплатени карти, които да бъдат раздадени на бежанците посредством украинското посолство. Нищо от това обаче не взема решение действителните потребности на хората.

Интернет е другата неотложна потребност на бежанците, които освен учат, само че и работят онлайн, а и разчитат за всичко на информация в обществените мрежи. Интернет доставчиците не обичат краткосрочни връзки, а бежанците се стъписват пред двугодишните контракти, които им се оферират. Това е изключително огромен проблем при настаняването в частни домове, които в доста случаи са неизползвани парцели без връзки.

ЗА КРИЗАТА - В МИНАЛО ВРЕМЕ

В неделя, посред тази пълноводна река от нерешени проблеми, финансовият министър Асен Василев бе запитан от водещата на Би Ти Ви Мария Цънцарова за какво 20 дни след началото на войната говоренето за рецесията продължава да е в бъдеще време. " Вече е в минало - тросна се министърът. - Има признато решение, има призната стратегия, има открита сума, има открит ред ".

От последвалия разговор се наложи усещането, че за Василев тази рецесия не е доста комплицирана. " Да тръгнем с едни торби напред - кой бил емигрант, кой не бил; кой бил помагал, кой не бил помагал - и по-късно да се опитваме да намерим края на това нещо - е, няма да се случи. Този филм - страната да даде пари напред на някого и след това да си ги търси - завърши с предходното ръководство ", изясни министърът, очевидно удовлетворен от изтъкнатия контрастност.

" Филмът " с филантропичните последици от войната в Украйна обаче за България занапред стартира. За 3 седмици популацията на България се усили с повече, в сравнение с е всекидневно за една година. От оперативния щаб твърдят, че няма забележими резултати, тъй като работят по цялостна система, в която всички аспекти ще имат готово решение. Демонстрираното в последно време надменност и безредните дейности обаче не дават учредения за оптимизъм. Трудно е да се повярва, само че контрастът на този стадий не ни прави чест освен по отношение на дейностите на другите страни, само че и по отношение на дейностите на държавното управление, посрещнало другото изключително състояние на нашето време през 2020 г.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР