Диктатурата на здравата сопа идва и в центъра, и по

...
Диктатурата на здравата сопа идва и в центъра, и по
Коментари Харесай

Връщат шпицкомандите, водени от кметове

Диктатурата на хубавичко тояга идва и в центъра, и по места. Това не е небивалица или злобна политическа клевета. Става дума за основаване на съвсем частни спецчасти, за което способстват подготвяните промени в Закона за локалното самоуправление. С една дума, връщат шипцкомандите, сякаш подчинени на локалната власт. А тъй като тя главно е в ръцете на ГЕРБ - и въпросните "шпицкоманди " ще се трансфорат в негласна партийна полиция или, казано на елементарен език, в терористи по места. Те ще имат необятни пълномощия - да вземем за пример да задържат и да употребяват помощни средства от рода на белезници и други от този жанр. А прокурор няма да ги лови, тъй като ще имат и специфична законова отбрана. Сиреч имунитет. Така ще се приключи построяването на цялостната полицейска страна, в която репресивният уред ще има потресаващо огромни размери. Сега право да арестуват и да ползват физическа мощ имат чиновниците на Министерство на вътрешните работи с полицейски пълномощия, а наред с тях и служителите от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), от Военна полиция, НСО, ДАНС, чиновниците на митниците и даже частните охранители. Сега към тях ще се причисли и шпицкомандите на кметовете.

Това ужасяващо бъдеще, пред което бледнее картината, обрисувана от Оруел в "1984 година ", ни предлага болшинството в Народното събрание, което преглежда така наречен "формирования по сигурността " по места, които ще заместват стражарите и ще изземват полицейски функционалности. А с цел да мине номерът съвсем неусетно, вносителите на концепцията за шпицкомандата употребяват напълно малко по мярка смокиново листо: те се пробват да ни обяснят, че сякаш става въпрос само и единствено за "увеличаване пълномощията и на в този момент настоящите инспекторати за повишение на събираемостта на санкциите при нарушение на общински разпореждания ". Елементарно, нали! Но необичайно, че не им имаме вяра и дума.

И тъкмо тук - от нелепост или от нормално сервилничене, се намесиха юнаците от Националното съдружие на общините в Република България. Благой Станчев - парламентарен секретар на НСОРБ, предложи шпицкомандите на кметовете с изключение на униформи, както е планувано в текстовете на проектозакона, да имат и помощни средства, с които да реализират задържане на жители. "Бих Ви предложил да обмислите разновидността дали да не дадем опция за потребление на помощни средства. Такива благоприятни условия имат и горските, планувани са и в Закона за рибарството и аквакултурите ", стимулирал се Станчев пред депутатите. Страх го било общинарят, че в случай че не са въоръжени, облечени в униформени и с палки и белезници в ръце, шпицкомандажиите могат да ядат здрав пердах от народа.

И тъкмо тук тази концепция бе подхваната от шефа на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов, който витиевато заключи: "Имах поради отбраната при извършване на професионалните им отговорности, тъй като знаем, че когато не се види полицейски чиновник, който по закон има и отбрана - да не изпаднем в друга обстановка. Но това ще е тематика, която ще се дискутира може би в работната група в елементи ". С една дума Цветанов призна на шпицкомандаджиите професионален полицейски статут - команда на заплата в общината. В отговор Искрен Веселинов от групата на Патриотите в Народното събрание, който е съвносител на измененията, обясни, че тези чиновници ще имат специфична отбрана по Закона за локалното самоуправление, а не по Закона за Министерство на вътрешните работи. И всичко си застава на мястото. Формираме всякакви полиции с всякакви закони, само че задачата е единствено една - народът да не смее да гъкне и сегашната власт да ни ръководи най-демократично... и постоянно.

Остава въпросът: законът за шпицкомандите по места, които ще бъдат чиста проба партийна полиция, тъй като техните членове ще се сортират, назначават и ще им се заплаща от кметовете, които са политически избор, дали няма да се сблъска с президентско несъгласие и да стигне до Конституционния съд. Такава горчива орис имат измененията в Закона за частната охранителна активност. Освен основния прокурор и президента, които нападнаха измененията в Конституционния съд, негативни мнения за тях изрекоха браншовите организации и висшите съдилища. Мотивът е: с тях се дава зелена светлина за изземване на функционалности от Министерство на вътрешните работи, които се делегират на, меко казано, не напълно законни формирования.

Друг е въпросът дали тези паравоенни или параполицейски групи няма и да пропагандират интензивно по време на избори или да се борят със тояга в ръка с бизнес съперниците на кмета? Нещо, което на Балканите се счита надали не в реда на нещата. А тогава ще стане доста, но доста ужасно. Защото бедните и остарели хора по места не могат да се възползват от опцията "Терминал 2 ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР