Диди Тайхуту вярва в биткойн, навярно повече от всеки друг.

...
Диди Тайхуту вярва в биткойн, навярно повече от всеки друг.
Коментари Харесай

Той продаде всичко, което имаше, за да стане биткойн богаташ

Диди Тайхуту има вяра в биткойн, вероятно повече от всеки различен. 39-годишният мъж продава къщата си против биткойни и в този момент живее дружно със фамилията си в къмпинг, намиращ се наоколо до град Венло, Холандия.
Всичко, което има Тайхуту, също е оповестено за продажба – кола, мотоциклет, електрически колела, играчките на децата, облекла, обувки и така нататък С парите мъжът влага в биткойн и други криптовалути, вярвайки, че това ще го направи богат.

„ Хората споделят „ Ти си вманиачен “, само че ние сме приключенско семейство и ще заложим на момента, с цел да живеем минималистичен живот. Ако в никакъв случай не поемаш риск, животът става отегчителен “, споделя Тайхуту пред Business Insider.

Мъжът счита, че виртуалните валути и блокчейн технологията, стояща зад тях, ще промени публичната роля на парите и банките.

Благодарение на блокчейн, не е нужна трета страна, с цел да бъде осъществена дадена трансакция – роля, която нормално извършват банките.



„ Интернет беше гражданска война за информацията. Мисля, че блокчейн и криптовалутите са гражданска война за паричната система. “, споделя Тайхуту. „ До 5 години всички ще споделят „ Можехме да забележим накъде отиват нещата “, тъй че аз отвръщам на тази смяна в този момент “, изяснява биткойн запалянкото.

Обиколка на света за 9 месеца

През лятото на 2017 година Тайхуту и неговата брачна половинка вземат решение за радикална смяна на техния живот. Двойката взема решение да продаде всичко. Това се случва, откакто фамилията се връща от близо 9-месечно странствуване през Азия и Австралия, дружно с трите си дъщери.

Тайхутови посетили Камбоджа, плували с делфини край Брисбейн, разпускали по плажовете на Тайланд.

В началото на предходната година бащата на Тайхуту умрял на 61-годишна възраст от рак. Година преди този момент било ясно, че някогашният професионален футболист е нелечимо болен.

„ Беше сложен интервал. “, споделя Тайхуту, който по това време ръководи своя компания, предлагаща компютърни курсове. „ Продадох бизнеса си и дружно със фамилията ми взехме решение да пътуваме “, споделя той.

Фенове на криптовалутите

По време на пътуването Тайхуту се натъквал на хора, които употребявали цифрови валути. В Бали той срещнал борсов търговец от Южна Африка, който напуснал работата си, която имал от 17 години, с цел да се занимава с криптовалути.

На плажа в Австралия пък се срещнал с човек от Дубай, който търгува с биткойн. Тайхуту почнал да поддържа връзка и с двамата основно посредством Skype, с цел да проучват какво се случва с пазара на виртуални валути.

„ И двамата са хора с богат опит в търгуването. Това е нещото, в което към момента съм некомпетентен “, споделя мъжът.

Тайхуту почнал самичък да се интересува от криптовалути още през 2010 година, когато за първи път се заприказва за биткойн, а цената му бе по-малко от 1 евро. „ Аз съм бизнесмен, тъй че когато чух за биткойн, си споделих „ Нека го създадем “, споделя той.

Добиване на биткойн с дузина компютри

Заедно с негов другар, Тайхуту закупил дузина компютри и почнал да копае биткойни. Когато цената на биткойн достигнала няколкостотин евро през 2013 година, той решил да продаде добитата криптовалута. Така и сторил – продал безусловно всичко.

„ Ако знаех, че 4 години по-късно те ще костват 10 пъти повече, то, несъмнено, нямаше да продам всичко “, споделя той.

„ След това си помислих, че би трябвало да направя облага “, продължава мъжът. Ситуацията обаче бе такава, че биткойн поевтиня през 2014 година, което направи прогнозите за бъдещето много несигурни.

Паралелно с това сметките за електричество и наеми станали непостижими за Тайхуту. По това време той почнал да добива виртуалната валута Dogecoin.

“Имах голямо количество от нея, само че тази валута тогава не струваше нищо. Портфолиото ми по това време вероятно не струваше повече от 200 евро “, показва той.

В последна сметка, Тайхуту се отхвърля и стопира да копае криптовалути за 2 години.

Спасителят Dogecoin

По време на околосветското странствуване неговият другар, който пръв го срещнал с биткойн, му изпратил известие.

„ Провери криптовалутата си! Провери криптовалутата си! “, гласяло известието.

Dogecoin бил поскъпнал от 10 до 20 пъти повече по отношение на обстановката от преди 2 години. През лятото на тази година биткойнът доближи до цена от 3 хиляди $, което повлия положително на цената и на другите виртуални валути.

„ Dogecoin ме накара да осъзная още веднъж – нещо се случва в света “, споделя Тайхуту. Това, че срещнал толкоз доста вложители в биткойн по време на пътуването, било като знак за него. „ Това не е съвпадане “, помислил си мъжът.

Продажба на къщата

Когато се върнал назад вкъщи, Тайхуту незабавно отишъл при брокер на недвижими парцели, на който споделил, че продава къщата си за 85 биткойна.

Дълго време парцелът не намирал продавач, само че за сметка на това станал медийна сензация заради търсената цена в биткойни. Това, в последна сметка, дало резултат, като покупател се оказва точно различен биткойн вложител, който резервира парцела.

„ Исканата цена от 300 хиляди евро е добра “, споделя Тайхуту. Каква част от нея ще бъде платена в биткойни е към момента предмет на диалози. Това, че част от сумата ще бъде в стандартни пари, ще помогне на Тайхуту да покрие ипотеката си върху парцела.



В края на краищата, разпоредбите, по които се продава къща - изключително ипотекирана, не включват виртуални валути. Освен всичко друго, волатилността на биткойн допуска забавни проблеми – като да вземем за пример цената да падне минути след контрактуваната договорка.

„ Системата не е направена за това. Искам да оказа помощ да стартираме да променяме това “, споделя Тайхуту. По думите му, Холандия към момента не е подготвена да се довери на блокчейн технологията.

Минималистичен метод на живот

Новият живот на семейство Тайхуту изисква малко време за привикване. В последна сметка, те са заменили своята първокласна къща с 4 спални за бунгало в къмпинг. Трите дъщери на фамилията, които преди са имали лични стаи, в този момент спят дружно.

Това обаче не е значимо – всичко е за обмен – фамилията ще купува биткойни колкото се може повече. Планът е това да продължи до 2020 година, когато, съгласно Тайхуту, биткойн и блокчейн технологията ще бъде нещо незаменимо и неговото положение ще се умножи от 3 до 4 пъти.

Докато това се случи обаче, фамилията ще живее непретенциозно. По думите на Тайхуту, тъкмо това е накрало жена му да се съгласи с проекта. Възпитанието на децата в материализъм не води до нищо положително, като по-скромният живот би следвало да ги научи да ценят същинските неща (макар че целият проект е с цел да станат богати в последна сметка – бел. ред.).

А в случай че нещата се объркат? „ Тогава ще бъдем без пари за даден интервал. Но не мисля, че това е най-лошото нещо, което може да се случи в живота “, прибавя Тайхуту.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР